Autor Wątek: Wędka na spławik Float  (Przeczytany 7567 razy)

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Wędka na spławik Float
« Odpowiedź #30 dnia: 20.04.2022, 14:45 »
Obejrzyj sobie Daiwa Aqualite Sensor Float lub Power Float. To jest typowa wędka spławikowa. W porownaniu do matchówki ma mniej przelotek i są one większe.

Ja mam wersję sensor 4.2 do przepływanki z centerpinem. Jak dla mnie ideał. Wersja sensor jest delikatniejsza ale z jaziami powyżej 40 cm radzi sobie świetnie.

Problem w tym że te modele to raczej akcja paraboliczna :( A zależy mi na wędce o akcji i ugięciu szczytowym

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #31 dnia: 20.04.2022, 17:09 »
Parabolik to na pewno to nie jest. Raczej progres. Najlepiej namierz w jakimś sklepie i pomacaj.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 20.04.2022, 17:18 »
Daiwa Aqualite Power Float to żaden parabolik, coś pomiędzy akcją szczytową i progresywną ale na pewno nie pełen progres.
Dzierżno uzależnia

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #33 dnia: 28.04.2022, 14:46 »
A coś w niższym budżecie z akcją wybitnie szczytową ?

Offline Safo76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #34 dnia: 05.06.2022, 11:22 »
Właśnie zamówiłem wędkę z tej serii a dokładnie:KONGER ENDURA FLOAT 390CM 40G. Mam nadzieję że to był dobry zakup i obym się nie mylił bo ciężko kupić wędkę typu float w tej konfiguracji. Szukałem długo mocnej wędki spławikowej i po kilku nieudanych zakupach trafiłem na tą. Jeśli jest taka jak pisze producent to będzie to strzał w dziesiątkę :D
Miałem do czynienia z wędkami typu match które okazały się bardzo delikatne i mało trwałe. W większości z nich przelotki są bardzo delikatne z cienkiego i miękkiego drutu przez co odkształcają się i trzeba je często doginać.
Jeśli już ją przetestuję to napiszę coś na jej temat.

Offline Safo76

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 19.06.2022, 12:18 »
Witam ponownie. Wedka KONGER ENDURA FLOAT 390CM 40G już po pierwszych testach. Akcję określiłbym jako szczytową, dopiero przy większych obciążeniach przechodzi w półparaboliczną (progresywną). Podczas zarzucania szybko gaśnie. U mnie podczas łowienia na spławiki typu "waggler" sprawdza się idealnie, spławik leci jak wystrzelony z procy :D. Przelotki są nieco większe niż w matchówkach ale stopery przechodzą przez nie ciężko podczas zarzucania, trzeba stosować te możliwie najmniejsze. Jestem z niej zadowolony, spełnia swoja rolę, jest dobrze wykonana no i niedroga. Zdecydowanie bym ją polecił.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 19.06.2022, 12:37 »
A w jaki sposób masz zbudowany zestaw jeśli przy technice wagglerowej stopery przechodzą Ci przez przelotki? Chyba jakiś błąd w sztuce się trafił.

Na jakiej odległości i głębokości łowisz? Jaki typ wagglerów i gramaturę używasz?
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Safo76

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 19.06.2022, 13:12 »
Używam wagglerów 4-12g, głębokość łowienia do 6 metrów a odległość do około 30m.  Spławik przelotowy więc za spławikiem stoper gumowy do regulowania głębokości łowienia.