Autor Wątek: Drennan Acolyte plus 10ft - problem ze spinkami ryb  (Przeczytany 2922 razy)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Drennan Acolyte plus 10ft - problem ze spinkami ryb
« Odpowiedź #15 dnia: 20.06.2022, 00:49 »
Sphere masz 10FT czy dłuższego?
10ft
Nie, nie ma takiej opcji. Browning jest bardziej reaktywny, Drennan bardziej spolegliwy. Oba kije wybaczają tyle samo błędów, ale na Drennanie powinieneś mieć mniej spinek. Chuba, że chodzi o mniejsze czucie ryby.
Wrzuć fotki tego Drennana.
Hmm, wg mnie na odwrót. Browning mega miękkie kije, a aco+ sztywne pały. Piszę o 10ft.

Po pierwsze oba kije są spolegliwe. Po drugie zawsze mam dłuższego, no nie 10ft.  Bardziej 1.5 pod dwa. Tak te z plusem są sztywniejsze. Z wiekiem im mija. Być może jest to kwestia konstrukcji węgla lub jakość węgla stosowanego w tych wędkach, ale najstarszy Drennan ma u mnie 14 lat.
Parafrazując: Jeśli nie podoba ci się kolor lakieru, to jaki jest na twoim Lambo?
Marcin

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #16 dnia: 20.06.2022, 00:56 »
Bardziej mi chodziło o to, że Aco+ szybciej się wygina do swojego maksa przez co przestaje pracować, ale to wina rozmieszczenia przelotek na dolniku.
Sphere cały czas pracuje i trzeba go naprawdę dużo mocniej dociążyć obciążeniem, żeby się wygiął do swojego maksimum.
Też nie zapominajcie, że 10ft to specyficzne kije i nie mają one długiego blanku, żeby mogły pracować jak 11ft czy 12ft. Na pewno nie wybaczają błędów jak większe kije.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #17 dnia: 20.06.2022, 01:00 »
Nie. Większe kije z serii Sphere nie wybaczają więcej. Są stworzone do czegoś innego.
Marcin

Offline bart

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #18 dnia: 20.06.2022, 07:19 »
Powiem ci tak, łowie kijami głównie w tej długości i na 100% nie jest to wina kija. W moim przypadku jeżeli dochodzi do spinek to wina leży wyłącznie w wielkości, typie haka, czasami nawet kwestia czy jest przynęta na gumce, wkręcie czy pushstopie ma znaczenie.

Offline SUM-1979

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #19 dnia: 23.06.2022, 08:51 »
Może to jakaś wada fabryczna kija?
Dlaczego wada? Są różnego rodzaju akcje wędek, a przy karpiu kij się wygnie do maksa i dalej pracuje hamulec.

A tak sobie pomyślałem, że skoro wszyscy uważają że to miękki kij a Ty uważasz że się przesztywnia w pewnym momencie to może być to spowodowane wadą. Taki luźny pomysł. Skoro nikt nie ma spinek na tym kiju a Ty masz to też daje do myślenia...
Dziwne... U mnie biorą!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #20 dnia: 23.06.2022, 10:41 »
Znaczy chyba nikt nie miał wersji 10ft, a dłuższe kije inaczej pracują. Ja odnoszę swoje porównanie do browninga, który wg mnie głębiej pracuje i dużo lepiej. Aco+ wygina się w parabolę, ale bardzo sztywno pracuje.
Co do spinek to rzeczywiście może to jest mój błąd w zestawie. Zacząłem od wczoraj łowić na zestaw prestona ics elasticated, ale bez brania byłem. Dam znać, chociaż cieszę się z dyskusji, bo dała mi dużo do myślenia.
Na pewno rozwiązałem główny problem, czyli pękające przypony matrixa, które jak się okazało są od złej strony wiązane.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #21 dnia: 23.06.2022, 10:47 »
Mam Aco+ 11 ft i Aco Ultra 9 ft. Akurat twojego modelu nie mam, ale na moich modelach nie zauważyłem problemu.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.