Autor Wątek: Zemex hi pro 3.60 80g vs. Daiwa n'zon z 3.6 80g  (Przeczytany 3379 razy)

Offline Leszcz1989

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
Odp: Zemex hi pro 3.60 80g vs. Daiwa n'zon z 3.6 80g
« Odpowiedź #15 dnia: 21.10.2022, 11:53 »
Mam N'zon 3,6 80g i jeśli to jest sztywna pała to chyba mało wędek w życiu miałem bo moim zdaniem bardzo daleko jej do takiego miana. Na pewno nie jest to miękka klucha, jest szybka ale z powodzeniem można łowić nawet mniejsze ryby. Zgodzę się co do łamliwych szczytówek, sam załatwiłem dwie... a oryginały kosztują ponad 120zł i ciężko z dostępnością (chyba tylko Drapieżnik), na szczęście można dopasować sporo tańsze z Browninga.  Do Zemexa nie miałem okazji porównać
Ja akurat nie lubię sztukowac szczytowek z innych firm chyba że już nigdzie nie dostanę tej właściwej. Jak coś to do n'zon z 3.3 light Feeder pasuje szczytówka od Guru n-guage ma to samo oznaczenie CQ. W urodziny sklepu feederland udało mi się je wyrwać po 90zl.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 21.10.2022, 12:33 »
Ja też nie ale nie uśmiechało mi się po raz trzeci wydać prawie 150zł z przesyłką :) A ta z Browninga sprawuje się świetnie i na pewno jest dużo mniej podatna na złamania

Offline Leszcz1989

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 21.10.2022, 13:49 »
Miałem jedna i drugą. Hi-pro to wędka z bardziej delikatną górą, według mnie raczej do klasyka, przy karpiu od 4kg zaczynalo brakować mocy. Kijek pieknie wykonany fajnie się laduje do rzutu, dobrze pracuje pod rybą i równie dobrze ja trzyma nawet słabo zaciętą. A nzonów przerobiłem kilka od 3,6 do 3,96 takie typowe pałki, zero finezji. Sztywne szybko gasną, tu musi być naprawdę większa ryba żeby ta wędka trochę mocniej popracowała, jak dla mnie zbyt pałowate i przy słabo zaciętych dużych leszczach miałem spinki i szybko się pozbyłem(3szt.)ta 3,6/80 pękła mi przy wytrząsaniu zanęty z 25g koszyka dystansowego podczas nęcenia. Po chyba dwóch miesiącach udało mi się odzyskac pieniądze, bo reklamacja praktycznie w ogóle nie ruszyła z miejsca przez ten czas.
Jak znajdziesz chwilę czasu to zmierzysz dla mnie długość szczytówki hi-pro? Mam jedną wędkę od której złamałem wszystkie szczytówki a nie są już dostępne z wejściem 2.2mm a to wędka sprzed kilku lat i leży bezużyteczna. Zależy mi na szczytowce ok 55cm 6 przelotkach i wejściu 2.2mm

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #18 dnia: 21.10.2022, 13:57 »
Niestety nie zmierzę bo jak napisałem wyżej już jej nie mam.

Offline Leszcz1989

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 21.10.2022, 15:55 »
Niestety nie zmierzę bo jak napisałem wyżej już jej nie mam.
Ok nie zauważyłem ale może ktoś z innych użytkowników :)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 21.10.2022, 20:40 »
Z doborem szczytówek innych, niż oryginalne może być różnie. Ale moim zdaniem warto, żeby starą wędkę przywrócić do używalności.
Poszukaj np. w Drapieżniku szczytówek o średnicy osadzenia 2,2 mm i długości 55cm. Praca samej szczytówki powinna być podobna jak oryginalna.
Jednak wielkość przelotek, ich ilość i rozmieszczenie może być różne. Inne jest osadzenie przelotek, jeśli ostatnia przelotka na ostatnim elemencie jest na samym końcu a inne, jeśli jest kilka cm przed. Często to na pracę całej wędki taka różnica może nie mieć większego wpływu i zamiennik może działać akceptowalnie. Może czasem konieczne będzie dostosowanie osadzenia, pomimo teoretycznie tej samej średnicy osadzenia. Lekkie oszlifowanie lub doklejenie i oszlifowanie. I to już jest konieczne, żeby szczytówka dobrze siedziała.

Jeśli masz, stare, połamane szczytówki, to jesteś do przodu. Jeśli dokupiona szczytówka nie będzie dobrze współpracować z wędką, to możesz usunąć przelotki z zamiennika i zamontować oryginalne w takich rozstawach, jak było oryginalnie.
Pozdrawiam,
Tomek