Autor Wątek: Problem z kołowrotkiem sonik sksc commercial 3000  (Przeczytany 1324 razy)

Offline CocoJambo87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler method
Cześć,
mam problem z kołowrotkiem w tytule, ciężko mi będzie to jakoś fachowo opisać bo się na tym nie znam ale przestał pracować "góra-dół". Ostatnio będąc nad wodą zaczęło coś dziwnie pracować i wkręcać żyłkę to ściągnąłem szpulę i w tym samym momencie straciłem w rzece dekielek. Dekielek wysłał mi dystrybutor ale okazuje się, że coś jest popsute. Załączam filmik, może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć (przepraszam za jakość ale ciężko samemu obsłużyć telefon i wędkę z kołowrotkiem, jak potrzeba nakręcić coś więcej to dajcie znać a coś wykombinuję).

https://youtube.com/shorts/0qIVin0YcIw?feature=share

Wysłałbym na reklamacje ale problem w tym, że kupowany był na wakacjach w stacjonarnym sklepie wędkarskim na drugim końcu polski i niestety paragon nie dotarł ze mną do domu:/ Kupiony w sierpniu i używany był może z 2-3 razy. Totalnie się na tym nie znam i mam obawy z rozkręcaniem go bo nawet nie będę w stanie ocenić co się uszkodziło ( nigdy nie widziałem bebechów żadnego kołowrotka). Myślicie, że da się uratować?

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Problem z kołowrotkiem sonik sksc commercial 3000
« Odpowiedź #1 dnia: 12.10.2022, 17:33 »
Ośka wogóle nie chodzi góra dół. Bez rozebrania dołu nie da się naprawić. Rozkręcaj obudowę boczną i zobaczysz co się tam dzieje.
Tomek

Offline ObraFMI

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
« Odpowiedź #2 dnia: 12.10.2022, 17:40 »
"Poszedł" napęd posuwu.
Albo koło zębate napędu (na nim wypust napędzający), albo wodzik napędu- pękł lub oby odkręciła się śrubka mocująca go na osi.
Bez rozkręcania się nie obędzie.
Przykładowo na rysunku: element 64 (wodzik na osi) i 72/73 (zębatka napędzająca go).
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #3 dnia: 12.10.2022, 18:28 »
Trochę obok tematu ale kołowrotki Sonic słyną z wyjątkowej awaryjności. Taka jest opinia właściciela sklepu wędkarskiego z mojej miejscowości. Przestał sprzedawać z powodu dużej ilości reklamacji.

Gdyby ktoś miał zamiar kupić to warto się zastanowić.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.10.2022, 19:34 »
Jak masz ściągniętą szpule złap za ośkę szpuli czy siedzi mocno w wodziku. Pytanie czy tam jest posów szpuli na mimośrodzie czy na wormie i nie kręć kołowrotkiem jak jest coś zepsute bo można więcej szkód narobić ;). Bez rozbierania raczej się nie obejdzie jeśli na gwarancji lepiej odesłać.
- Arek -

Offline CocoJambo87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 12.10.2022, 22:07 »
łołoło, Panowie, macie do czynienia z laikiem ;)
Coś tam porozkręcałem, praktycznie wszystkie śrubki i chyba do tego wodzika nie umiem się dobrać. Pod tą ośką jest taka mosiężna nakrętka, odkręcenie jej nie pozwala jednak na ściągnięcie "obudowy kołowrotka" chociaż wszystkie śrubki wykręcone. 
Sama ośka na którą montuje się szpulę siedzi raczej solidnie, wyczuwam jedynie jakieś minimalne ruchy na boki ( może z 1mm). Unosi się też bez oporów ale jak puszczę to ze zjazdem w dół już bywa różnie, zazwyczaj płynnie się osuwa ale czasami jakby szarpie ( wydaje mi się, że to zależy od tego w jakiej pozycji jest kołowrotek). Do zebatki też nie umiem się dobrać, odkręciłem rączkę i dalej ani rusz niestety. Jestem totalnie atechniczny i sam sobie z tym nie poradzę. Na gwarancję nie wyślę bo zgubiłem paragon, zostaje serwis. Orientuje się ktoś jaki może być koszt naprawy? Nie będę się bawić jak ma się okazać, że zawołają 70% ceny kołowrotka:D
Co do jakości chyba mój przypadek potwierdza słowa Zwykłego_Michała, kołowrotek zakupiony pod koniec sierpnia, wykonał może z 30 zarzutów. Żadnej ryby nie holował, co najwyżej jakieś grążęle ;) Słabizna.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #6 dnia: 12.10.2022, 23:06 »
Pomyśl sobie, że ktoś musi poświęcić swój czas żeby rozkręcić i obejrzeć. To kosztuje ileś tam, do tego części i wyjdzie połowa kołowrotka albo więcej.

Gdyby był mój wystawiłbym na aukcję jako uszkodzony. Opisz najlepiej jak potrafisz na czym polega problem i ktoś się skusi

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.10.2022, 06:37 »
Za taką cenę kołowrotka nawet nie opłaca się wysyłać do serwisu bo skasują jak za zboże ;). Dostęp do części raczej zerowy zostaje rynek wtórny.
- Arek -

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 24.10.2022, 22:35 »
Napisałem do kolegi CocoJambo87, że jak chce to może mi podesłać kołowrotek i sprawdzę co się tam wydarzyło. No jest grubo :o ośka swobodnie poruszała się góra/dół pomyślałem, że standardowo odkręciła się śrubka trzymająca ośkę w koszu wodzika ale po otwarciu kołowrotka okazało się, że uszkodzone jest mocowanie ośki w koszu i dodatkowo ułamany bolec na małym kole zębatym odpowiedzialnym za posów szpuli. Kolega zaznaczył, że kołowrotek nie uległ upadkowi czy dużemu przeciążeniu. Poniżej wklejam zdjęcia dla potomnych.

- Arek -