Autor Wątek: Jakie 3m do celnego łowienia na 30-35 m?  (Przeczytany 2144 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jakie 3m do celnego łowienia na 30-35 m?
« Odpowiedź #15 dnia: 24.10.2022, 15:31 »
na wstępie odrzucam wszystkie flagmany : cast master, legend i pochodne , wszystkie stingery i inne witki , wszystko co ma napis "method "i jest przeznaczone do zarzucania pod brzeg na 8 m więc z natury nie jest wędka do celnego zarzucania .

Coś bym polecił ale jak tak wychodzisz z założenia, to szkoda klawiatury, bo w nazwie ma "method". Mała obeznanie w wędkach masz, skoro tak stawiasz sprawę.
Dzierżno uzależnia

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #16 dnia: 24.10.2022, 16:02 »
Nikt albo niewielu miało w rękach wszystkie dostępne na rynku wędki .
Jeśli szukam butów do brodzenia w głębokim śniegu to z automatu wykluczam klapki , sandały i 46 innych rodzajów obuwia które prawdopodobnie nie będą się nadawały do chodzenia w głębokim sypkim śniegu .
Oczywiście może się zdarzyć że jakiś model  butów na przykład do chodzenia po piasku będzie spełniał moje wymagania i oczekiwania i byłby hipotetycznie dobrym wyborem .
Zawsze jednak będzie to jego funkcja wtórna . To tak jak z użyciem plastikowej torby przeznaczonej na zakupy do zapakowania do niej śmieci . Nada się ? Oczywiście. Czy do tego została zaprojektowana? No nie . Czy będzie lepsza do śmieci od worka na śmieci ? Od większości takich worków będzie jednak gorsza .
No i teraz proszę pana wyjaśniam dlaczego napisałem o odrzuceniu na wstępie wędek przeznaczonych z założenia do innego typu wędkowania . Oczywiście żeby moja wypowiedź była pełna należałoby bym dodał do wykluczenia wędki teleskopowe, spławikowe sumowe do łowienia z plaży i te do łowienia marlinów.
Tu jednak zdałem się na inteligencję użytkowników forum i założyłem że takich wędek raczej nikt nie będzie usiłował.mi wcisnąć . Natomiast jestem przekonany że w tym budżecie gdyby nie wykluczenia natychmiast pojawiłyby się cast mastery , stingery , i inne wędki które są przeznaczone albo do innego sposobu wędkowania albo zostały źle opisane przez producenta czy społeczność . Tak jest na przykład z rzeczonym cast master pickerem gdzie spotykamy się z opisem jego akcji jako szybka .
Śmiechłem.
Reasumując. Na wedkach faktycznie się nie znam . Miałem dopiero około pięćdziesięciu modeli samych feeder pickerow więc niewiele mogę powiedzieć.
Na szczęście jest to forum . Tu każdy ma w garażu po 150 modeli więc chciałem tu zapytać .
Dziękuję wszystkim za odzew .

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #17 dnia: 24.10.2022, 16:25 »
Tak jest na przykład z rzeczonym cast master pickerem gdzie spotykamy się z opisem jego akcji jako szybka .
Śmiechłem.
Opisy producentów często się mijają z prawdą, dla tego trzeba czytać testy i recenzje użytkowników. Cast Mster to miękka klucha, idealna do dłubania metodą małych i średnich ryb lub do klasyka ale TYLKO z plecionką - w twoim przypadku odpada.

Do 3 stów masz Mikado Katsudo Slim Method Feeder 3,05m. Bardzo filigranowy blank, szczytówki 2,15mm. Mam wersję 3.30, bardzo dobrze czuć drobnicę, świetnie mi się nim łowi leszczodonty na Dzierżnie na 50-60m, do granic mocy nie doszedłem, karp 12kg nie był wyzwaniem dla tego kija. Jest to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych wędek do 400zł, ale często pomijalna bo Mikado, i drugie "bo" ma specyficzny dolnik jak karpiówka, goły blank powleczony warstwą gumy/tworzywa. Szybki, celny głęboki progres.
Dzierżno uzależnia

Offline paparoach

• Reputacja: 62
« Odpowiedź #18 dnia: 24.10.2022, 16:45 »
Tak jest na przykład z rzeczonym cast master pickerem gdzie spotykamy się z opisem jego akcji jako szybka .
Śmiechłem.
Opisy producentów często się mijają z prawdą, dla tego trzeba czytać testy i recenzje użytkowników. Cast Mster to miękka klucha, idealna do dłubania metodą małych i średnich ryb lub do klasyka ale TYLKO z plecionką - w twoim przypadku odpada.

Do 3 stów masz Mikado Katsudo Slim Method Feeder 3,05m. Bardzo filigranowy blank, szczytówki 2,15mm. Mam wersję 3.30, bardzo dobrze czuć drobnicę, świetnie mi się nim łowi leszczodonty na Dzierżnie na 50-60m, do granic mocy nie doszedłem, karp 12kg nie był wyzwaniem dla tego kija. Jest to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych wędek do 400zł, ale często pomijalna bo Mikado, i drugie "bo" ma specyficzny dolnik jak karpiówka, goły blank powleczony warstwą gumy/tworzywa. Szybki, celny głęboki progres.

No i to jest odpowiedź a nie pierdolety z fochem :D
Absolutnie dolnik "jak w karpiówce " mi nie przeszkadza , podoba mi się minimalizm .
Uważam nawet że korek poza seriami "dla koneserów" powinien już odejść do lamusa .
Już dawno zwróciłem uwagę na te nowe , stosunkowo kijki mikado .
Muszę trochę więcej o nich zdobyć info , może go gdzieś nawet w sklepie u mnie mają .

Offline maximgtf

• Reputacja: 26
« Odpowiedź #19 dnia: 25.10.2022, 22:02 »
Budżetowo + jednak długość transportowa 159cm to Mikado Black Draft. Ryby do 3kg holuje się dość śmiało, a na forum niby i 10kg wyciągali. Jak mam dobry dzień to łowię celnie, jak długo mnie na rybach nie ma to wiadomo, jak się uda. Kij jest fajny do klasyka, taki sztywniejszy ale pod rybą 2-3kg ładnie się gnie.

Zakup tego kija to wyrzeczenie długości transportowej, poza tym myślę, że OK. Szczytówka węglowa ma ~1oz.