Autor Wątek: Wędka do metody o akcji szczytowej/progresywnej - 1000zł  (Przeczytany 2362 razy)

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
Zanim zostanę zjedzony i pochłonięty, że taki temat był tysiąc razy - poproszę o linka, bo naprawdę nie znalazłem :-\ Wszystko jest o kijkach do metody, jednak żaden nie porusza mojego problemu.

W tej chwili mam tx3 i powiem krótko: mam problem z celnym zarzucaniem, o ile hol ryb i sama praca wędki są cudowne, o tyle celowanie w ten sam punkt jest w moim wykonaniu tragiczne. Dla porównania mam wędki "typowo klasyczno-feederowe" jak zemex iron, którym bez problemu ciosam w to samo miejsce, problem polega na tym, że mają one 12ft, a ja szukam czegoś w długości 330-335cm optymalnie w dwuskładzie, no i nie powiem - korci mnie jakiś inny producent niż zemex.

Szukam wędki, która przy zarzucaniu będzie zachowywała sie podobnie jak w/w zemex czy np. tubertini flexo 3,6m (tu akurat rzucałem kijem od znajomego). Frajda z holu tutaj spada na drugie miejsce.

Nie wiem do końca jak mam to dalej opisać, TX3 na sucho wydawało mi się idealne, szybko gaśnie itd., ale przy zarzucaniu jest dla mnie zbyt miękka, trenuję drugi sezon ale po prostu bardziej się irytuje, niż czerpię przyjemność z łowienia, bo rozrzucam pellet na zbyt wielki obszar. Drugi temat, to konieczność posłania koszyka nieco dalej od czasu do czasu (40m?), gdzie TX3 nie jestem w stanie naładować na tyle, żeby latała na taką odległość (tak, zaraz ktoś powie że rzuca 60m i nie ma problemu, no ja mierzę na kijkach i przy 40m koszykiem 30g mam problem). Dlatego będę bardzo wdzięczny za polecenie jakiegoś kijka na komercyjne karpie (typowo sportowe, 5kg to max), który będzie sztywniejszy przy zarzucaniu i przy okazji będzie w stanie osiągnąć nieco dalszą odległość bez mega wysiłku. Budżet jak w temacie - 1000zł (mogę coś dorzucić).

Wiem, że zaraz ktoś powie - popraw technike, chętnie, ale jak widać jestem sierotą i nie jestem w stanie jej poprawić :P

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka do metody o akcji szczytowej/progresywnej - 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 13.04.2023, 00:18 »
Dedykowanego do metody kija o ugięciu szczytowym w ofercie renomowanych firm raczej nie znajdziemy (takie ugięcie rzadko występuje nawet wśród feederów dystansowych).

Można bezpiecznie przyjąć, że każdy kij z kategorii cenowej 1000+ będzie fachowo zaprojektowany, a zatem dostatecznie szytwny tam gdzie trzeba, by umożliwić sprawne i celne zarzucanie (przy stosownych kwalifikacjach wędkarza). Przykładowa propozycja:

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.04.2023, 05:30 »
Nie wiem do końca jak mam to dalej opisać, TX3 na sucho wydawało mi się idealne, szybko gaśnie itd., ale przy zarzucaniu jest dla mnie zbyt miękka, trenuję drugi sezon ale po prostu bardziej się irytuje, niż czerpię przyjemność z łowienia, bo rozrzucam pellet na zbyt wielki obszar.

Zbyt duży czyli jaki ? 1x2m ? Myślisz, że karpie będą się trzymały kwadracika 0,3x0,3m i płetwy dalej nie wysuną ? Za bardzo się nakręcasz. Kij do metody musi być miękki ewentualnie progresywny ze względu na energiczne odjazdy i wielkość ryb, jakie się łowi. Jak nie łowisz zawodniczo to pozbądź się tej irytacji, bo tylko odbiera Ci przyjemność z łowienia. CO do odległości, 40m rzucisz KAŻDYM kijem 11ft bez najmniejszego problemu, jak i większością kijów 10ft. Jest to normalna odległość, na jakiej każdy z nas łowi. 50m+ no to tutaj już nie każdy 11ft się spisze.
Dzierżno uzależnia

Offline Lewapiks

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #3 dnia: 13.04.2023, 08:25 »
Całkowicie rozumiem Twój problem i wiem, że głównie chodzi o dyskomfort związany z celnością rzutów, a raczej jej brakiem lub brakiem powtarzalności rzutu. I nie chodzi o celne rzucanie same w sobie (i czy jesteś zawodnikiem, czy też nie, kompletnie nie ma to znaczenia) tylko  o odczucie, że przecież robię wszystko tak samo, a leci inaczej. Przyczyny takiej sytuacji mogą być różne. Po pierwsze to technika rzutu. Czy próbowałeś różnych sposobów rzucania, np. z tzw. wahadła czyli wypuszczasz podajnik za plecy, ładujesz kija i oddajesz rzut (ta metoda wymaga treningu i częstego pobytu nad wodą) i drugi sposób, po prostu kij za plecy podajnik wisi kilka- kilkanaście sekund, celujesz, uspokajasz rozchwiany koszyk i oddajesz rzut. Jeśli różnymi sposobami rzucasz i dalej jest problem z celnością to faktycznie druga przyczyna może być w kiju, który Ci nie leży (minimalne odchylanie przy zbyt miękkim kiju powodują duży rozstrzał rzutów), a wędka o bardziej szczytowej akcji niż TX3 może rozwiązać Twój problem (ale niekoniecznie). Ja z własnego doświadczenia mogę Ci polecić mało znaną na naszym rynku, ale genialną wędkę jaką jest Maros Racer Serie Walter. Dokładnie jest to wędka o akcji szczytowej przy rzucie, podczas holu zamienia się w półparabolik z ogromnym zapasem mocy w dolniku. Wędka 3,30 m do 60 gr jest skrojona pod metodę. Trotka tym handluje więc najlepiej się z nimi kontaktować. Mają teraz w ofercie 3,60m o 3,30 musisz dopytać. Myślę, że ten kij spełni Twoje oczekiwania, naprawdę doskonała wędka, grubość blanku nad mocowaniem kołowrotka (Fuji) to tylko 10,40 mm, kij z fabryki Daiwy, przelotki typu K, świetny pokrowiec w zestawie czego chcieć więcej. Warto się zainteresować tym kijem, sam posiadam 2 sztuki 3,30 do 60 gr i 3,60 do 100g i szykuję się na dwa kolejne. Tu masz jakiś trotkowy filmik o tym kiju.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 13.04.2023, 09:07 »
Aleś mnie zainteresował tym Walterem :) :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #5 dnia: 13.04.2023, 09:13 »
Nie wiem do końca jak mam to dalej opisać, TX3 na sucho wydawało mi się idealne, szybko gaśnie itd., ale przy zarzucaniu jest dla mnie zbyt miękka, trenuję drugi sezon ale po prostu bardziej się irytuje, niż czerpię przyjemność z łowienia, bo rozrzucam pellet na zbyt wielki obszar.

Zbyt duży czyli jaki ? 1x2m ? Myślisz, że karpie będą się trzymały kwadracika 0,3x0,3m i płetwy dalej nie wysuną ? Za bardzo się nakręcasz. Kij do metody musi być miękki ewentualnie progresywny ze względu na energiczne odjazdy i wielkość ryb, jakie się łowi. Jak nie łowisz zawodniczo to pozbądź się tej irytacji, bo tylko odbiera Ci przyjemność z łowienia. CO do odległości, 40m rzucisz KAŻDYM kijem 11ft bez najmniejszego problemu, jak i większością kijów 10ft. Jest to normalna odległość, na jakiej każdy z nas łowi. 50m+ no to tutaj już nie każdy 11ft się spisze.

Przy 1x2 nie powstałby ten temat. Obieram punkt i często koszyk poleci mi np. 2-4m w któryś bok (zarzucam trzymając chwile wędkę za plecami, bo przy wahadle wychodzą mi już całkowite abominacje), więc mając obrany punkt odległość jest mniej więcej ta sama, bo siła wyrzutu nie jest problemem i koszyk nie odbija mi 3m do tyłu przez zbyt dużą moc, natomiast na szerokość robi się nam 6-8m linia, która skutecznie gasi mi brania. Jestem w 100% świadomy, że winą jest technika mojego wyrzutu, ale co mogę poradzić skoro wędkami bardziej progresywnmi nie mam tego problemu.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 13.04.2023, 09:50 »
Sprawdż Tregarona od Flagmana 3.3 do 50 g. Dla mnie najbardziej udana wedka z ich stajni i wydaje mi się, że wpiszę się w Twoje oczekiwania.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.04.2023, 10:57 »
Przywołane wyżej wędki Walter Series najwyraźniej zniknęły z oferty firmowanej przez Waltera (w ramach marki Maros), więc można liczyć chyba tylko na sklepowe niedobitki lub używki.

https://issuu.com/marosmixtackle/docs/maros_2023_hu_web

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #8 dnia: 13.04.2023, 11:32 »
Przywołane wyżej wędki Walter Series najwyraźniej zniknęły z oferty firmowanej przez Waltera (w ramach marki Maros), więc można liczyć chyba tylko na sklepowe niedobitki lub używki.

https://issuu.com/marosmixtackle/docs/maros_2023_hu_web

Jakieś biedakatalogi w Twoim linku, w poprzednich latach też ich nie widać. Ciekawe. Jak ktoś jest zainteresowany to pewnie najlepiej zasięgnąć informacji w Trotce, bo tylko oni tym handlują, z tego co wiem.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 13.04.2023, 12:25 »
W oficjalnej ofercie Marosa ich nie ma, co łatwo sprawdzić na firmowej stronie Maros Mix, ale chyba dlatego, że pan Walter część produktów sygnowanych swym nazwiskiem (w tym wędki i rozmaity osprzęt wyczynowy) oferuje oddzielnie, m. in. za pośrednictwem sklepu Walterland:

https://www.walterland.net/index.php?route=product/list&keyword=Racer&description=0&page=4#content

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #10 dnia: 13.04.2023, 13:04 »
W oficjalnej ofercie Marosa ich nie ma, co łatwo sprawdzić na firmowej stronie Maros Mix, ale chyba dlatego, że pan Walter część produktów sygnowanych swym nazwiskiem (w tym wędki i rozmaity osprzęt wyczynowy) oferuje oddzielnie, m. in. za pośrednictwem sklepu Walterland:

https://www.walterland.net/index.php?route=product/list&keyword=Racer&description=0&page=4#content

Dokładnie pewnie jest jak piszesz. Kijaszki zacne, kompletnie niedocenione w Polsce. Trudno konkurować z celebrycką presją na Zemexy i Daiwy. Zemexy umrą śmiercią naturalną, obecne ceny to jakaś kpina, oczywiście moim zdaniem.

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #11 dnia: 13.04.2023, 16:29 »
Ubiegły rok poświęciłem na naukę rzucania. Moim zdaniem zdecydowanie najcelniej rzuca się techniką bez zatrzymywania znad głowy. Zostawiasz odległość około 30-50 cm żyłki, płynnym ruchem przenosisz koszyk nad głową i bez zatrzymywania wykonujesz rzut. Ten sposób rzutu nazywają metodą rosyjską. Na tym filmiku, gość fajnie wszystko opisuje.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #12 dnia: 13.04.2023, 16:50 »
Daiwa SLR 11ft AU 40m w talerzyk wydaje się tak dziecinnie łatwe, że samo rzucanie daję już frajdę. Ja do 70m posyłam celnie podajnik, można dalej.
Możesz szukać SLRa z drugiej ręki, ale trzeba będzie dorzucić trochę.
Od biedy jest też Aventus Distance 11ft, nie łowiłem tym modelem Guru, ponoć gorszy od SLRa. 12ft jest dla mnie świetny, w przypadku 13ft różnica spora na korzyść Daiwy.
Wędki ponad limit, niestety trudno o podobną charakterystykę za mniejszą kaskę.