Autor Wątek: Drennan Red Range 12 ft Carp Waggler  (Przeczytany 6629 razy)

Offline Kruszak_78

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
Drennan Red Range 12 ft Carp Waggler
« dnia: 08.10.2016, 16:30 »
Witam! mam pytanie a mianowicie czy którykolwiek z kolegów posiada taki kij Drennan Red Range 12ft Carp Waggler lub w wersji 11ft, ponieważ chciałem sobie kupić coś takiego do łowienia na spławik. Ktoś może powie że do wędkowania na spławik lepsze są wędki typu MATCH, ale nie chodzi mi o łowienie płotek, moim celem są spore karasie, liny no i karpie.

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Drennan Red Range 12 ft Carp Waggler
« Odpowiedź #1 dnia: 08.10.2016, 16:43 »
Pogadaj z Grubą Rybą. On handluje  tymi kijami, to na pewno Ci coś podpowie.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Kruszak_78

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 08.10.2016, 16:49 »
Pewnie tak zrobię, ale jeszcze poczekam, może któryś z użytkowników SiG posiada lub chociaż  macał tego kijaszka.

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.10.2016, 17:02 »
Luk w jednym z odcinków łapał red range match.
Marek

Offline Kruszak_78

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 09.10.2016, 10:29 »
Kurcze oglądałem chyba wszystkie filmy Luka, ale nie zwróciłem uwagi na tego kijaszka.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 09.10.2016, 12:25 »
O ile nie łowisz samych dużych karpi, to taki kij nie jest chyba potrzebny. Pellet wagglery to kije do łowienia spławikami od 6 do 16 gram, gdzie 'grunt' nie jest duzy. Ciężar spławika i jego obciążenie sprawia, że zarzuca się dobrze, i wersja 3.60 jest na duże dystanse. Ale niekoniecznie jest to kij do łowienia wagglerem o mniejszej gramaturze. Sam  kij na pewno jest dobry, nie wiem jednak czy zwykły match nie byłby lepszy.

Bo o co chodzi. Do pellet wagglerów używa się grubych żyłek, takich 0.20-0.25 mm. Łowi się duże ryby, potrzebna jest moc, aby szybko je holować i utrzymywać w swoim 'sektorze'. Jednak łowiąc normalnym wagglerem, używamy żyłek cieńszych, delikatnych przyponów. Tutaj więc żyłka powinna być wspomagana przez odpowiednio miękką akcję kija.  I taką zapewnia właśnie match.

Chcesz łowić większe ryby jak karpie i liny? Wystarczy, że założysz do matcha mocniejszą żyłkę. Zamiast 0.15 daj 0.20mm i masz już zapas mocy.

Są kije specjalnie robione pod mocniejsze ryby - jak do połowu lina czy karpi. Ale tak naprawdę różnica wcale nie jest aż tak duża. Jeżeli łowiłbym lina przy liliach, i użył do tego żyłki głównej 0.20 mm, to mam już sporo mocy. Sztywniejszy kij nie da mi dużo więcej, grubszej żyłki i tak nie ma sensu zakładać, bo brań będzie jak na lekarstwo. Podobnie będzie z karpiem. Jak żyłka będzie zbyt gruba to brań możemy nie mieć w ogóle. Przy pellet wagglerze wszystko działa przez opad, i jest trochę inaczej, ryba atakuje tonącą, dużą przynętę...
Lucjan

Offline dkg

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 09.10.2016, 13:07 »
Hej,mam 11ft fajny w Miarę uniwersalny kij pod spławik na trochę większe ryby,ale bez przesady.Kij stworzony pod komercyjne karpie troszkę mocniejszy od matcha ,spławiki od 1 do 6 Gramów, poprawnie wykonany,fajnie się łowi plotki 15cm jak i karpie 50cm.Problemem może być transport po zlozeniu prawie 180 cm wędka w 2skaldzie.

Offline Kruszak_78

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 09.10.2016, 13:53 »
Dzięki za wasze opinie.

Offline Kruszak_78

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 12.10.2016, 21:25 »
O ile nie łowisz samych dużych karpi, to taki kij nie jest chyba potrzebny. Pellet wagglery to kije do łowienia spławikami od 6 do 16 gram, gdzie 'grunt' nie jest duzy. Ciężar spławika i jego obciążenie sprawia, że zarzuca się dobrze, i wersja 3.60 jest na duże dystanse. Ale niekoniecznie jest to kij do łowienia wagglerem o mniejszej gramaturze. Sam  kij na pewno jest dobry, nie wiem jednak czy zwykły match nie byłby lepszy.

Bo o co chodzi. Do pellet wagglerów używa się grubych żyłek, takich 0.20-0.25 mm. Łowi się duże ryby, potrzebna jest moc, aby szybko je holować i utrzymywać w swoim 'sektorze'. Jednak łowiąc normalnym wagglerem, używamy żyłek cieńszych, delikatnych przyponów. Tutaj więc żyłka powinna być wspomagana przez odpowiednio miękką akcję kija.  I taką zapewnia właśnie match.

Chcesz łowić większe ryby jak karpie i liny? Wystarczy, że założysz do matcha mocniejszą żyłkę. Zamiast 0.15 daj 0.20mm i masz już zapas mocy.

Są kije specjalnie robione pod mocniejsze ryby - jak do połowu lina czy karpi. Ale tak naprawdę różnica wcale nie jest aż tak duża. Jeżeli łowiłbym lina przy liliach, i użył do tego żyłki głównej 0.20 mm, to mam już sporo mocy. Sztywniejszy kij nie da mi dużo więcej, grubszej żyłki i tak nie ma sensu zakładać, bo brań będzie jak na lekarstwo. Podobnie będzie z karpiem. Jak żyłka będzie zbyt gruba to brań możemy nie mieć w ogóle. Przy pellet wagglerze wszystko działa przez opad, i jest trochę inaczej, ryba atakuje tonącą, dużą przynętę...

LUK nie chodziło mi o kij Peelet Wagler tylko o Carp wagler. Wydaje mi się, że między tymi wędkami jest spora różnica ale pewności nie mam, bo ich nie dotykałem. Ale co mnie nakłania do Drennan Red Range 12ft, po pierwsze to, że jest to dwu-skład (lepsza praca kija), a po drugie długość 3,6 m (3, 9m trochę dla mnie za długi, źle mi się takim operuje). Nie chodzi mi o jakieś wielkie ryby typu karpie 7-10 kg, tak jak pisałem wcześniej ładny karaś w granicach 0,7 do 1,2 kg, lin no i karpie ale umówmy się do 5 kg. Na większe ryby mam feedery lub karpiówki.

Offline Bitas

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 12.06.2023, 11:04 »
Zastanawiam się nad kupnem Drennan Red Range Pellet Wagler.Czy łowiąc na PZW
Płotki ,okonki,karasie i liny będzie frajda z łowienia czy raczej to sztywna pała pod karpie?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 12.06.2023, 11:08 »
Tego kijka w ręku nie miałem, ale kije do PW to nie są sztywne pały. Charakteryzują się raczej dość głębokim ugięciem. Poszukaj jakiegoś filmu na YT z nim w akcji. Natomiast są one przeznaczone do rzutu cięższymi spławikami typu 6-15 g i nie służą do połowy drobnicy.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!