Autor Wątek: Daiwa Cast'izm Feeder 25QD vs Shimano Ultegra 5500 XTD  (Przeczytany 1616 razy)

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder
Proszę Was o pomoc w wyborze kołowrotka do feedera dystansowego - 3.9, przelotka startowa 25mm, cw do 150g. Ten zestaw będzie mi służył głównie na zaporówkach i jeziorach, ale 1-2 razy w roku również na Wisłę. Byłem zdecydowany na Ultegre, ale waga mnie mocno przeraża, zwłaszcza, że wolę bardziej aktywne łowienie. Ultegra CI4+ 5500 XT-C odpada, ponieważ początkowo planowany budżet podniosłem już prawie dwukrotnie. Cast'izm podoba mi się dużo bardziej, ale jeżeli Ultegra 5500 XTD jest lepszym kołowrotkiem to nie ma to znaczenia. Nigdy nie używałem tak ciężkich kołowrotków, a dystansu będę się dopiero uczył. Ciężko znaleźć porównanie tych kołowrotków, dlatego mam taki mętlik, a chciałbym zamówić jak najszybciej.
Robert

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Daiwa Cast'izm Feeder 25QD vs Shimano Ultegra 5500 XTD
« Odpowiedź #1 dnia: 11.07.2023, 19:50 »
Używam XTD 5500 na Wiśle z kijem Shimano X Aero 5 120 g 3,9 m. Zestaw jest fajnie wyważony, mam na myśli czucie wędki przy zarzucaniu. Koszyk 60 g bez trudu leci na 50-60 metrów, na pewno da się rzucić dalej, ale na moim odcinku Wisły dalej jest już drugi brzeg :-)
Nie powiem Ci, czym pod względem technicznym XTD różni się od XTC (poza materiałem obudowy oczywiście). Kiedyś miałem XTC 5500 i wydaje mi się, że ta tamten młynek kręcił jednak bardziej aksamitnie, ale to być może tylko autosugestia. Ja generalnie z XTD jestem bardzo zadowolony. Nie porównam go do Castizm Feedera Daiwy, bo nie używałem. Mam model TDR Distance, który ma  moim zdaniem lepszą szpulę do dalszych rzutów od XTD, ale te różnice stają się ważne przy dystansach rzędu 800-100 metrów, a takie łowienie to znam z opowieści.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 11.07.2023, 19:58 »
Mam 5500 XSD, ale pod karpiówkami 10ft. Jak dla mnie pracują bajka. Właściwości rzutowe - 80 metrów "na zawołanie". Jak dla mnie jeden minus - trochę "za długi" hamulec. Może da radę trochę go skrócić, bo za dużo kręcenia przy odkładaniu na podpórki (brak wolnego biegu, ale mi to kompletnie nie przeszkadza).
Kolega ma na 5500 w wersji CI4+, stwierdził, że znaczącej różnicy nie ma - gdy nadarzy się okazja to kupi XT(S)D 5500.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.07.2023, 19:59 »
Ultegra xtc ma body z materiału ci4, przekładnia hagane i korba wkręcana bezpośrednio w koło zębate. Popatrz też na Browning Black Viper Mk 850fd dwie płytkie szpule z dobrymi właściwościami rzutowymi. Mechanicznie rasowy made in China ale wytrzymały. Swojego katuje już chyba z 5 lat po zakupie ultegry 5500 xtc podpiąłem go pod kij do nęcenia wstępnego i dalej przyzwoicie kręci.
- Arek -

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #4 dnia: 11.07.2023, 20:05 »
Ultegra xtc ma body z materiału ci4, przekładnia hagane i korba wkręcana bezpośrednio w koło zębate. Popatrz też na Browning Black Viper Mk 850fd dwie płytkie szpule z dobrymi właściwościami rzutowymi. Mechanicznie rasowy made in China ale wytrzymały. Swojego katuje już chyba z 5 lat po zakupie ultegry 5500 xtc podpiąłem go pod kij do nęcenia wstępnego i dalej przyzwoicie kręci.
Masz na myśli chyba XTC Ci4+...

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 11.07.2023, 22:12 »

No tak...a o czym pisałem?
- Arek -

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #6 dnia: 11.07.2023, 23:03 »

No tak...a o czym pisałem?
Przepraszam, zasugerowałem się tytułem i myślałem, że piszesz o zwykłej ultegrze XTD, zwracam honor :thumbup:

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #7 dnia: 12.07.2023, 02:22 »
No niestety, tutaj wybór jest tylko jeden, czyli wspomniany XTC ci4+.
Na XTD nawet nie patrz, bo nie ma hagane. Jakość w pracy jest zauważalna.
Do tego jest to sprzęt, który z roku na rok zyskuje na wartości oraz jest nie do zniszczenia.