Autor Wątek: Jaki silnik elektryczny do małego pontonu ?  (Przeczytany 950 razy)

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
Jaki silnik elektryczny do małego pontonu ?
« dnia: 13.07.2023, 00:17 »
Witam

Po długich rozważaniach w końcu wybrałem jakiś kompromis i właśnie jedzie do mnie ponton. Pontonik jest mały bo ma 2,1m długości , 1,35m szerokości i waży 29kg. Będę go używał przede wszystkim do wywózki zestawów karpiowych, wyszukiwania i nęcenia miejscówek. Na weekend będę miał pożyczoną Minn Kote Endure 34lbs aby sprawdzić jak toto się przemieszcza po wodzie. W planach mam zakup nowego silnika i tutaj mam prośbę do Was. Jakiej mocy i marki silnik polecacie ? Co powiecie np o HasWing Osapian 40lbs z maximizerem, którego sobie upatrzyłem ? Chciałbym aby silnik sprawnie bez zadyszki napędzał ponton, ale nie chcę też go przewymiarować do tak małej łupinki. Docelowo zestaw będzie pływał na aku LiFePo4 tak aby jak najbardziej zbić wagę całości.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaki silnik elektryczny do małego pontonu ?
« Odpowiedź #1 dnia: 13.07.2023, 05:41 »
Osapian 40 w zupełności wystarczy, ale bierz bez maximizera. To jest potrzebne tylko do trollingu, przy każdym innym zastosowaniu płynne rozwijanie prędkości nie jest Ci potrzebne, a tylko niepotrzebnie podbija cenę.
Dzierżno uzależnia

Offline koperek

« Odpowiedź #2 dnia: 13.07.2023, 13:13 »
Maximizer niby oszczędza prąc ale w jaki sposób to nie znalazłem informacji. P=U*I i co by nie robić to silniki tej samej mocy będą brały taki sam prąd przy podobnym obciążeniu. Jakieś minimalne różnice mogą wystąpić z tytułu płynnego zamiast skokowego regulowania obrotów ale na pewno nie będą to kilkusetprocentowe oszczędności jak się wypisuje.

Offline koperek

« Odpowiedź #3 dnia: 13.07.2023, 17:52 »
Poszperałem poczytałem i okazało się, że maximizer to nic innego jak regulator obrotów PWM (modulacja szerokości impulsu) także jak najbardziej oszczędza prąd w porównaniu do regulacji skokowej. Tym więcej im wolniej się pływa.