Autor Wątek: Sprzęt do wypuszczanki  (Przeczytany 21819 razy)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Sprzęt do wypuszczanki
« Odpowiedź #75 dnia: 12.12.2020, 09:29 »
Dziendobrywieczór wszystkim, dawno tu nie zaglądałem..
Chciałbym zapytać czy ktoś miał do czynienia z tym sprzętem?
Kij budzetowy, opis schizofreniczny - wędka wg opisu do wypuszczanki, umieszczona w dziale "bolonki", na zdjęciach z muchą, z kołowrotkiem - hybrydą centerpina i multiplikatora, a wisienką na torcie liczne matchowe przelotki.. Tym niemniej może do jakiegos ciorania po krzaczorach się ten wynalazek nadaje? Zacheca niska waga, cena i regulowane mocowanie kołowrotka.

LINK

Pozdrawiam

Ciekawy kijek. Faktycznie! Po wrzuceniu w wyszukiwarkę internetową hasła "Garbolino TR 75" pojawia się kilka filmów na YT po francusku. Oni używają takich wędek właśnie do wypuszczanki i łowią małe pstrągi na żywe przynęty.
Ciekawe, jakie jest wyważenie takiej wędki ze zwykłym centerpinem, gdy trzeba tą samą ręką trzymać wędkę i regulować odwijanie się żyłki z kołowrotka.
Kołowrotek Garbolino TR75 jakiś dziwaczny zupełnie. Przynajmniej, ja się wcześniej nie spotkałem z taką konstrukcją.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #76 dnia: 12.12.2020, 12:27 »
Według mnie to zdecydowanie zbyt krótki kij do wypuszczanki. Tutaj 4.5 metra to dobry start, im więcej tym lepiej zazwyczaj. Wiele zalezy od tego na jakiej rzece łowisz i jak jest głęboka. Ta technika wymaga aby żyłka za spławikiem nie tonęła, i dłuższy kij zdecydowanie w tym pomaga, jak i w prowadzeniu samego zestawu.

Kije do wypuszczani nie muszą mieć specjalnej konstrukcji, zwykła matchówka jest tu dobra. Więc nie ma za bardzo chyba sensu wierzyć w opisy, ze jakiś kij jest do tej techniki stworzony.

Wg mnie ważne jest prowadzenie zestawu i odpowiednie jego hamowanie, co powoduje zatrzymanie spławika i wypuszczenie przynęty do przodu. Jeżeli mamy krótki kij, to wtedy ściągamy taki zestaw w stronę brzegu, co jest często niekorzystne.

Oczywiście inaczej jest jak mamy drzewa nad soba, lub też łowimy na wypuszczankę z główki lub stojąc w wodzie, w woderach. Wtedy 3.9 metra może być idealna długością. Jednak przy łowieniu z brzegu lepiej mieć opcje dłuższe. Więc tu podobnie jak przy łowieniu wagglerem (ten zestaw tez jest dobry na wolne rzeki), powinno się mieć kilka opcji, i kije 3.9 i 4.5 metra powinny obsłużyć nam większość sytuacji nad wodą.
Lucjan

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #77 dnia: 12.12.2020, 14:00 »
@Tadek

No właśnie - dość egzotyczna konstrukcja, co ciekawe, dostepna w Polsce - dlatego jestem ciekaw czy ktoś testował ten sprzęt organoleptycznie :)

@Luk

Pełna zgoda. Co więcej, łowiąc na Sanie zdarzało mi się nawet używać do tej metody 6m bolonki, całkiem udanie.
Mam tez matchówkę 4,2m, oraz floaty - sensora i powera - i łowi się tym zacnie, natomiast wędki wymagają cywilizowanej okolicy. Niewygodnie się chodzi z tak długimi 3-składowymi kijami po gęstych krzakach, nie mówiąc o ryzyku uszkodzenia sprzętu.
Takie czasy, że ciężko o rybę w miejscówkach do których jest łatwe dojście..
Teraz wracam do hobby po kilkuletniej przerwie - co jest też dobrym pretekstem do zakupów :)
No i szukam właśnie czegoś na takie warunki - gęste krzaki, drzewa nisko nad głową i miejsca, gdzie nawet rowerem ciężko dojechać.

Pozdrawiam
Michał

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #78 dnia: 12.12.2020, 15:54 »
...ciach...
No i szukam właśnie czegoś na takie warunki - gęste krzaki, drzewa nisko nad głową i miejsca, gdzie nawet rowerem ciężko dojechać.

Pozdrawiam

Drzewa, gęste krzaki... A propos: na przełomie roku 2019 i 2020 kupiłem wędkę na pstrągi, na rzeczki w mojej okolicy. Naogladałem się filmów M. Kotowskiego i wybrałem kij o długości 2,3 m. Pojechałem nad wodę i... mało się nią (wędką) nie zabiłem w krzakach, wśród drzew itp. chaszczach. Stanowczo za długa. Wiosną tego roku dokupiłem (za radą kumpla) kijek 1,8 m. No i okazało się, że łowienie pstrągów może być miłe ;)
Tak mnie naszło, czy na wypuszczankę w krzaczorach i podobnych warunkach nie lepsza byłaby wędka teleskopowa?
PS. Nota bene - kiepski ze mnie pstrągarz, taki niedzielno-sezonowy.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #79 dnia: 12.12.2020, 17:20 »
Nie przepadam za teleskopami, dla mnie jest to raczej ostateczność.
Chociaz nie wykluczam :)
Michał

Offline Ballantise

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #80 dnia: 21.08.2023, 19:03 »
Witam, chciałbym trochę odświeżyć temat.
Czy ktoś z was ma i używa wędki Shimano Aero X5 Match Float 3,96 / ≤20g? Chciałbym ją kupić i używać do wypuszczanki.

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/42533-shimano-aero-x5-match-float-396-20g.html

Chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy o niej:
- grubość blanku zaraz za dolnikiem
- jaka jest faktyczna akcja, wg producenta kij o szybkiej akcji szczytowej
- jak się zachowuje przy większych rybach
- no i najważniejsze, co sądzicie o używaniu jej do wypuszczanki.

Za wszystkie informacje z góry dzięki.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #81 dnia: 21.08.2023, 22:43 »
Nie używam 13' Aero X5 Float ani nie znam średnicy blanku (sądząc po deklarowanej wadze 162 g, ogromniasta raczej nie jest). Wiem natomiast, że wędki Aero X5 Float były projektowane z udziałem brytyjskich konsultantów, którzy zwykle mają na uwadze również zastosowania rzeczne (stick, waggler).

W kwestii ogólniejszej: czy standardowa matchówka 13' nadaje się do wypuszczanki - to zależy od przewidywanych/typowych dystansów (zarówno poprzecznych, jak i wzdłużnych, czyli w dół rzeki), głębokości, docelowych ryb, a cześciowo także od warunków brzegowych i ustawienia wędkarza podczas łowienia (łowienie z brzegu, brodzenie).

Jeżeli mamy zamiar łowić na poprzecznym dystansie powyżej 8 - 10 m (zwłaszcza w wyraźnym nurcie) lub wypuszczać zestaw na ponad 20 m, wskazana jest raczej matchówka dłuższa, bo umożliwi lepszą kontrolę nad zestawem oraz skuteczniejsze zacinanie. Podobnie ma się sprawa z głębokością > 2.5 m (używamy spławików montowanych na stałe).

Z drugiej strony: jeżeli łowisko jest mocno zakrzaczone lub występują nawisy gałęzi, operowanie dłuższą wędką może być utrudnione, a brodząc lub przynajmniej wysuwając się trochę w woderach/spodniobutach, możemy częściowo zniwelować ograniczenia krótszej wędki (w zakresie kontroli nad zestawem).

Jeżeli w grę wchodzą duże klenie lub przyzwoite brzany, lepsza będzie matchówka klasy "power" (zwłaszcza w zaczepowych warunkach, które wymuszają siłowy hol).