Autor Wątek: Fotel wędkarski  (Przeczytany 1980 razy)

Offline Adik92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Fotel wędkarski
« dnia: 24.08.2023, 00:47 »
Witam. Który z tych foteli mam wybrać. Łowię głównie na metodę rekreacyjnie na komercjach.
Do wyboru cuzo f2 i f3, matrix , caperlan lub f5r ? Budżet ograniczony do max 500 zł , więc nic lepszego nie znajdę z wyższej półki. Chyba że znacie jakiś inny dobry fotel . Rozbudowa fotela to jedynie jakieś ramię i półka nic więcej . Zależy mi żeby był w miarę wygodny, ale też nie wazyl 10 kg. Pozdrawiam.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Fotel wędkarski
« Odpowiedź #1 dnia: 24.08.2023, 00:58 »
Zadaj sobie odrobinę trudu i poczytaj bo w dziale sprzęt już są takie wątki.
Nikt Ci nie poda na tacy "kup ten bo ten"...
Każdy swoje chwali ale i w wątkach opisują koledzy i koleżanki "za i przeciw".
Choćby pierwszy z brzegu:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1501.0

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.08.2023, 06:45 »
Matrix i koniec wywodów.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.08.2023, 07:21 »
O każdym z tych foteli jest chyba osobny wątek.  Oczywiście Matrix jak najbardziej.  Chyba że masz powyżej 190 cm lub konkretne dupsko.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 24.08.2023, 07:46 »
Wczoraj wpadłem do Decathlona, tak sobie połazić :) Widziałem fotel Caperlana, porażka jak dla mnie. Do tego nie wiem co się tam stało, ale podnieśli ceny, i kupowanie czegokolwiek tam jest nieopłacalne.

Jak dla mnie wybór uzależniałbym od stylu łowienia. Bo Cuzo daje możliwość montaży wielu rzeczy, jak w koszu. To większy komfort łowienia, możliwość użycia podnóżka, co powoduje mniejszy ruch kijów, a więc i szczytówek. Matrix jednak ma inną konstrukcję, nie ma pionowych nóg, więc jest bardziej stabilny i łatwiej się go ustawia. Mniej można na nim zamontować, jednak to kwestia organizacji stanowiska. Tak więc jeśli ma się sporo akcesoriów, używa wielu przynęt, zanęt i potrzebne jest miejsce i organizacja - Cuzo wydaje się lepszym wyborem. Matrix jednak z racji konstrukcji jest szybki w ustawieniu i bardziej stabilny. Można spokojnie używać go z rodpodem karpiowym na którym się ustawia feedery.

Warto też zwrócić uwagę, że wszystkie konstrukcje z nogami pionowymi są mniej stabilne i się 'bujają'. Fotele z z rozstawionymi nogami zaś nie. W podobnej cenie do Matrixa fotel ma teraz Daiwa N'zon, jest na nogach 36 mm, i sprawiło na mnie dobre wrażenie, bo jest jeszcze stabilniejsze. Ma tę samą cenę co Matrix Deluxe.
Lucjan

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #5 dnia: 24.08.2023, 08:50 »
Ja wybrałem Cuzo F3.
Z istotnych różnic Cuzo umożliwia wygodne i stabilne ustawienie na stromych skarpach.
O Matrixie raczej tego powiedzieć nie można.
Dodatkowo Cuzo ma możliwość zamontowaniu większej liczby akcesoriów i pełną regulację wygodnego oparcia, a to też ma znaczenie.
Cuzo dłużej się rozłada/składa, ale to raczej nie jest żaden dla mnie problem, biorąc pod uwagę komfort użytkowania.
Matrix jest lżejszy.
Siedziałem też na Caperlanie i po krótkiej przymiarce komfort był ok.
Zapewne im szerszy rozstaw nóg tym lepiej, ale w Cuzo nie odczuwam następstw pionowych nóg.
Dlatego Cuzo wybrałbym jeszcze raz co i Tobie radzę.

Offline Adik92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24.08.2023, 11:41 »
Wybór chyba padnie na cuzo f3. Nie interesuje mnie jakaś mega rozbudowa . Myślałem tylko o ramieniu i jakiejś półce .Ten matrix deluxe może być fajny , ale niestety ponad mój budżet ponad 5 stów . Mam nadzieję, że się nie zawiodę na tym cuzo i będę zadowolony .

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #7 dnia: 24.08.2023, 13:15 »
Długo używałem Cuzo f3. Z mojej winy puściły spawy na profilach. W ciagu 4 dni mialem z tytułu gwarancji w domu nowy fotel. Podobnie gdy uszkodzeniu uległ zacisk nogi - problem zgłoszony rano na kolejny dzień paczka z nowym elementem u mnie w domu. Wszystko przebiegało bez zbednych pytań i wypisywania formularzy - nawet dowód zakupu nie był potrzebny :). Także sam fotel jak i obsluga Klienta na wielki plus.
Fotel zakupiony u agaitom.pl

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline Adik92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24.08.2023, 23:10 »
Nadal mam dylemat . Teraz w moj obszar zainteresowania pojawił się fotel cresta za ok 500 zł. Może ktoś z Was użytkował i może wyrazić swoją opinię 🙂

Offline Wojtek8583

• Reputacja: 21
« Odpowiedź #9 dnia: 25.08.2023, 20:55 »
Pomyśl nad matrixem bo warto , posiadam wersję de luxe i jest duży ,zwykły bedzię lepszy ,chyba że jesteś większej postury to de luxe.Na forum ktoś miał do sprzedania za 500 zł.Cuzo f3 ma większe możliwości regulacji

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 25.08.2023, 21:06 »
Nadal mam dylemat . Teraz w moj obszar zainteresowania pojawił się fotel cresta za ok 500 zł. Może ktoś z Was użytkował i może wyrazić swoją opinię 🙂
Gdzieś na forum jakiś czas temu wrzuciłem zdjęcia porównania fotela Matrix (małego) oraz Cresta (też małego).  Tu: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=20410.msg571054#msg571054 Fotelik Cresta trochę większy gabarytowo i wygodniejszy Matrix mniejszy i trochę mniej wygodniejszy. Wygoda dotyczy pleców i wielkości oparcia.
Marcin

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 25.08.2023, 21:10 »
Poszukaj używanego flagmana na nodze d36. Dużo stabilniejszy niż cuzo f3 no i nie pęka rama (mi w f3 pękła 2 razy).
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline Wojtek8583

« Odpowiedź #12 dnia: 25.08.2023, 21:39 »
 Cresta wielkościowo przypomina Matrix de luxe

Offline Wojtek8583