Autor Wątek: Szczytowki do feederow  (Przeczytany 3615 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Szczytowki do feederow
« Odpowiedź #15 dnia: 12.11.2023, 19:35 »
Wydaje mi się, że ten opis tyczy się przyponu, w końcu musi być zawsze słabszy niż linka główna. Co z tego że zastosujemy max linkę główną 12lb, skoro damy przypon 8-10lb i to on strzeli pierwszy.
Dzierżno uzależnia

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 12.11.2023, 23:49 »
Mam jeszcze jedno pytanie
Powiedzmy ze producent wedki przywiduje max 12lb dla zylki. Co sie dzieje jezeli zaloze np 14 lub 16 lb ?
Skraca sie dystans wyrzutu czy np cierpia na tym przelotki i mozna je uszkodzic ?
Przy grubszych linkach, zwłaszcza żyłkach dystans rzutu się skraca. Na przelotki nie ma to żadnego wpływu. Wędka przy siłowym holu może się bardziej giąć. Nie zdarzyło mi się złamać wędki na rybie. Podczas holu należy cały czas trzymać wędkę w miarę prostopadle do żyłki, praca wędki amortyzuje, ustawienie jej na wprost to najczęściej zerwanie zestawu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Pawel
« Odpowiedź #17 dnia: 18.11.2023, 20:53 »
Skoro weszlismy juz w lowienie dystansowe. Moze dla kogos wyda sie te putanie glupie, ale czy wedki typowo opisane jako distance feeder spisuja sie rownoe dobrze na jeziorach i rzekach? Jak czytam i ogladam filmy na YT to feedery dystansowe najczesciej stosowane sa na jeziorach, a dla mnie  taki przydalby sie wlasnie na rzeke :) :) :)
Z prochu powstałeś… to wstań i się otrzep

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #18 dnia: 18.11.2023, 21:06 »
Nie patrz na opisy typu "distance feeder". Jedną taką miałem do 80g w dwuskładzie i dawała radę z podajnikami 60g, obecnie mam podobną do 90g i ledwo daje radę z podajnikami 40g ;D  Szukaj prpgresa z akcją szczytową lub typowego "fasta" czyli ugięcie szczytowe i akcja fast/szybka.
Dzierżno uzależnia

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Pawel
« Odpowiedź #19 dnia: 18.11.2023, 21:36 »
Nie patrz na opisy typu "distance feeder". Jedną taką miałem do 80g w dwuskładzie i dawała radę z podajnikami 60g, obecnie mam podobną do 90g i ledwo daje radę z podajnikami 40g ;D  Szukaj prpgresa z akcją szczytową lub typowego "fasta" czyli ugięcie szczytowe i akcja fast/szybka.
Zastanawiam sie wlasnie nad aventusem
Z prochu powstałeś… to wstań i się otrzep

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 19.11.2023, 12:10 »
Skoro weszlismy juz w lowienie dystansowe. Moze dla kogos wyda sie te putanie glupie, ale czy wedki typowo opisane jako distance feeder spisuja sie rownoe dobrze na jeziorach i rzekach? Jak czytam i ogladam filmy na YT to feedery dystansowe najczesciej stosowane sa na jeziorach, a dla mnie  taki przydalby sie wlasnie na rzeke :) :) :)

Rzeka rzece nierówna. Duża część filmów pochodzi z UK, i tutaj rzeki są specyficzne. Z racji zaludnienia Tamiza od maja do października rzadko kiedy ciągnie, jest niczym wolny kanał. Jest Trent, ale tutaj ma on szerokość Odry i głębokość 3 metrów średnio. Co innego taki Dunaj czy Ren :)

U mnie rzeka Wye jest dość szybka, ale jej głębokość to jakieś 1.5-2 metry zazwyczaj, i koszyk 60 gramów w zupełności wystarcza, większość feederów o cw 60 g + da radę. Ale wolniejszy ale głębszy Trent to już konieczność użycia koszyków 90 lub 120 gramów, w zależności od dystansu na jakim się łowi, i tu już nie jest tak kolorowo. Tak więc nie każdy kij będzie idealny, takie feedery dystansowe będą zazwyczaj OK na tego typu rzeki jak Trent, choć mogą być gorsze przy połowie mniejszych ryb, które łatwiej się spinają. Nie jestem pewny, czy dadzą radę na takiej Wiśle. Dlatego cw jest tu istotne i to ono musi być wskazówką jaki kij dopasować do rzecznego łowienia.

Warto też widzieć jak wygląda specyfika kijów brzanowych, są one od 1.5 lb do 2.75 lb. Każdy z nich jest na rzeki, jednak różnią się dość mocno. Podobnie jest z feederami, muszą być dopasowywane do odpowiedniej wagi koszyków. Taki Guru A-class ma więc różne cw, które są związane akurat również z długością. Przy czym producent zaleca je do łowienia brzan i kleni, niekoniecznie płotek. Dlatego tutaj dopasowywać się trzeba wagą koszyka, nie będzie wcale łatwo znaleźć coś uniwersalnego.
Lucjan

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #21 dnia: 19.11.2023, 12:13 »

Wędziska rzeczne,często są świetnymi wędkami dystansowymi i na odwrót.
Nawet bym powiedział,że kije rzeczne ,w wielu przypadkach ,dużo lepiej spisują się jako dystansowe,aniżeli wędki dedykowane jako ''distance'' .

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 27.11.2023, 13:22 »
Poszukuję szczytówki 0,75oz 3mm , 64cm . (kupowałem 1.0oz,  2 lata temu od Browninga i pasują idealnie )  Nie są nigdzie dostępne niestety. Może ktoś trafił na taki rozmiar i może podać namiary.

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 27.11.2023, 13:27 »
Masz w drapieżniku tylko 60 cm
Marek

Offline boguss1982

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 27.11.2023, 13:33 »
Masz w drapieżniku tylko 60 cm
patrzyłem przed chwilą i było że są niedostępne.   może być i 60 cm

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 27.11.2023, 13:35 »
Szklana dostępna
Marek

Offline boguss1982

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 27.11.2023, 14:17 »
Dzięki. przegapiłem ją jakoś.

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 27.11.2023, 15:42 »
Robinson też ma szczytówki w tym rozmiarze ale nieopisane w oz tylko kolorami i średnicą
https://allegro.pl/oferta/szczytowka-do-feedera-63cm-3-0mm-0-8mm-zielona-11486259310

Offline boguss1982

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 27.11.2023, 15:53 »
Robinson też ma szczytówki w tym rozmiarze ale nieopisane w oz tylko kolorami i średnicą
https://allegro.pl/oferta/szczytowka-do-feedera-63cm-3-0mm-0-8mm-zielona-11486259310

kiedyś takie kupiłem właśnie  i z dopasowaniem już zabawy trochę było bo szczytówka wchodziła na 0,5 cm i trzeba było szlifować. a ugięcie to też taka loteria trochę.