Autor Wątek: Odległościówka do dalekich rzutów  (Przeczytany 984 razy)

Offline Ashaki Takado

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odległościówka do dalekich rzutów
« dnia: 05.12.2023, 14:57 »
Cześć. Może poradzicie jaki kijek wybrać.
Chodzi o odległościówkę do dalszych rzutów. Dalszych rozumiem tu dłuższe niż osiągane wędką typu match o długości 390, bo taką posiadam.
Ryby w jakie celuję to średnie i duże.
Rzadko łowię na spławik ale kilka razy w roku trafia się start w zawodach spławikowych i ostatnim razem bardzo doskwierał mi brak możliwości dalekiego rzucania, bo wszystkie karpie odsunęły się na prawie 40 metr.

Budżet myślę że do 800 zł. choć tak rzadko łowię tą metodą, że im taniej, tym lepiej.

Rozważałem takie opcje - choć raczej skłaniałbym się ku wędce 450, bo obawiam się, że w rzutach pomiędzy 390 i 420 nie będzie dużej różnicy.

-SENSAS WĘDKA ANG.OSTELLATO MEDIUM 420
-Garbolino supra match 3s 4,5m 7-30g
- MIVARDI Superior Match 4,20 m
-Browning Black Magic CFX Match 4,20m // 20g

Chętnie wysłucham Waszych opinii i sugestii.
Pozdrawiam.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Odległościówka do dalekich rzutów
« Odpowiedź #1 dnia: 05.12.2023, 15:10 »
A gdybyś założył slidera z 18g, to byś tam nie dorzucił tym, co masz?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Ashaki Takado

« Odpowiedź #2 dnia: 05.12.2023, 16:30 »
A gdybyś założył slidera z 18g, to byś tam nie dorzucił tym, co masz?

Pewnie bym dorzucił. Ale na pewno nie z super precyzją, poza tym to technologicznie już dość wiekowa wędka i myślę, że są znacznie wygodniejsze opcje. W grę zresztą wchodzi w zasadzie tylko waggler bo to głównie komercje do 1,5 m w najgłębszym miejscu.

Offline Wiktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 05.12.2023, 16:43 »
Tak czy siak 40m to nie jest mało, trzeba brać pod uwagę średnie i złe warunki, w tych bardzo złych nie będzie mowy o łowieniu na takiej odległości ( precyzyjnie ). Do takiej odległości polecam 4,20/4,5 i na zestawach 16/18g. Wersją 4,5 będzie zapewne troszkę łatwiej uzyskać odległość. Musisz zarzucić przecież na np 44/46m i zatopić żyłkę jeszcze.

Offline Ashaki Takado

« Odpowiedź #4 dnia: 05.12.2023, 18:52 »
Tak czy siak 40m to nie jest mało, trzeba brać pod uwagę średnie i złe warunki, w tych bardzo złych nie będzie mowy o łowieniu na takiej odległości ( precyzyjnie ). Do takiej odległości polecam 4,20/4,5 i na zestawach 16/18g. Wersją 4,5 będzie zapewne troszkę łatwiej uzyskać odległość. Musisz zarzucić przecież na np 44/46m i zatopić żyłkę jeszcze.

No o to mi właśnie chodzi także chętnie za sięgnę opinii osób obeznanych w temacie.

Offline Wiktor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #5 dnia: 05.12.2023, 18:58 »
Nie musiałem łowić dalej niż 38m, więc w trudnych warunkach nie mam przetestowanego 40m, ale wystarczy ci do tego kij 4,5 22-25g. Wszystkie 28-30g będą tym bardziej pomocne bo mają więcej zapasu mocy w razie nawet jak będziesz chciał użyć np 20g spławika.
Pomijam tutaj gramaturę na żyłce bo może to być zarówno 1,5g 2g czy 4g  (mówię to o przelotowym łowieniu z pominięciem slidera ).
Sam na 38m łowiłem powtarzalnie w średnio dobrych warunkach 14/16g spławikiem + 1,5/2,5g na żyłce.
Resztę już mając nad wodą kij musisz w praktyce się nauczyć, powtarzalności rzutów, odpowiedniej wagi kulek do konkretnej procy jakiej będziesz używać.