Autor Wątek: Pomoc w doborze kosza wędkarskiego używki  (Przeczytany 1821 razy)

Offline Jas666

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Pomoc w doborze kosza wędkarskiego używki
« Odpowiedź #15 dnia: 05.01.2024, 11:37 »
No ja właśnie w drugą stronę z tych drobniejszych 75 kg i 170 wzrostu więc chyba będę musiał szukać coś z rana H

Wysłane z mojego CPH2065 przy użyciu Tapatalka

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.01.2024, 12:04 »
Bierz tego Prestona. Solidne konstrukcje, gdym nie miał Guru pewnie bym kupił Prestona.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 05.01.2024, 12:06 »
Bierz, co Ci będzie pasowało i nie patrz na ramę. Dla osoby o Twoich gabarytach to bez znaczenia. Obie konstrukcje stoją na sześciu nogach i gdzie tu mają być niby jakieś mityczne różnice w stabilności? Musiałby być luzy na mocowaniu nogi do ramy. To wtedy niezależnie od ramy by się nogi bujały. Nawet chybotliwy fotel z podnóżkiem już praktycznie stoi sztywno i drgania ewentualne przenoszone na wędkę są minimalne.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #18 dnia: 05.01.2024, 18:25 »
Witam nie chodzi tutaj o kupno lecz o poradę w sprawie kosza wędkarskiego do 2tys.
Myślałem na początku o Preston Inception.
A wy co od siebie zaproponujecie i jakie są jego plusie i minusy ?;)

Kolego w lipcu za 1350 ustrzeliłem Kosz Preston INCEPTION d 30mm, teraz ciut droższe, ale dalej nie ma się co przyczepić do tego kosza, dokupiłem sobie jeszcze siedzisko obrotowe, dokupiłem wyposażenie typu fajki, short arm etc. Z plusów-WAGA, a przecież tarmosić to trzeba w lewo i prawo, jak nie na grzbiecie to na wózku i robisz za woła, więc im mniej kg tym lepiej, szybkie rozstawianie, nie ma żadnego bujania itp. Jeszcze dobrze nie wytestowany by piać z zachwytu, ale kupować używkę kilku letnią, która może była ciorana xx razy w tygodniu, to chyba lepiej nówetę i masz pokrętła nie powyrabiane, nic nie połamane itp. Teraz widzę po 1700 są, pewnie uda się coś jeszcze zejść jak dobrze się poszuka, wg mnie nic lepszego w takiej kasie nie znajdziesz. A i w odsprzedaży Preston, a Mikado, czy jakiś noname, to będzie różnica za jakiś czas.

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #19 dnia: 05.01.2024, 22:38 »
Też ostatnio zastanawiałem się nad preston inception na ramie H lub innovation.Ostatecznie udało mi się dorwać map z36 w idealnym stanie za Ł300.Podjechałem obejrzałem i żal było nie kupić.Nad wodą jeszcze nie testowany.Jedynie co bym do niego dokupił to jedną głębszą szuflade pod nogi zamiast tej płytkiej.

Offline Jas666

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 05.01.2024, 22:40 »
To ponad mój budżet..;) myślałem coś poszukać do 2-2.5tys.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #21 dnia: 05.01.2024, 22:48 »
Też polecę Preston Inception Station na nodze D30. Mam i używam intensywnie. Wysuwane szuflady z boku świetna sprawa. Wszystkie nogi teleskopowe. Siedzisko wygodne. Kosz solidnie wykonany. Zostanie troszkę gotówki na akcesoria.
Ja dokupiłem większą półkę z parawanem, małą tanią plastikową półkę, feeder arm, podpórki, mocowanie parasola, fajkę, uchwyt do odłożenia wędki. Wszystkie elementy do kompletu z Prestona. Z każdego elementu jestem zadowolony, wysoka jakość wykonania.
Również mam 170 wzrostu. Wysokość kosza jest odpowiednia.

Offline Jas666

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05.01.2024, 22:50 »
A jak jest z siedzeniem dłużej po 6lub 8godzinek na łowisku? Plecy nie bolą nawet przy tym małym oparciu?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #23 dnia: 06.01.2024, 02:56 »
Mam fotel inception i noga 30 jest upierdliwa. Do wszystkiego trzeba redukcję. Jeśli masz tylko osprzęt Prestona to pół biedy. Z innymi firmami różnie bywa. Nie każda dokłada redukcję na 30, a te dostępne nie zawszs pasują. Jest też szansa zgubienia takiej podczas pakowania, o czym się dowiesz podczas rozkładania..
Gdyby przyszło Ci kiedyś do głowy kupić dłuższe nogi to też nie jest ciekawie. Czatowałem pół roku aż pojawią się na drapieżniku.

Nie wiem czy problem dotyczy też kosza Inception, ale w avolute jest problem z gwintami śrub od regulacji nóg.

Za 2tys można wyrwać nowego matrixa n
S36. Były za tyle w karpiowym i bagiennym drapieżniku.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #24 dnia: 06.01.2024, 08:35 »
Grzegorz masz większe doświadczenie, natomiast ja do tematu rozmiaru d30 podszedłem następująco. Fotel mam na d25 więc i tak kupowałem drugie wyposażenie pod kosz, wszelkie redukcje jak są od oryginalnego akcesorium to zgubienie graniczy z cudem, bo są na zatrzaski a nie tylko wsuwane więc trzeba to podważyć by zeszło. Arm, uchwyt na siatkę, fajka boczna-raz założone, będą siedzieć długo bo do transportu tylko składane na bok,  zdejmowana przy każdym łowieniu jest tylko boczna półka, ewentualnie obręcz miski. Tu też docelowo
chcę szybko złączki więc zdejmowanie z nogi odejdzie. Nie widzę tu zagrożenia pogubienia, ale zawsze można wrzucić za dyszke zapasową redukcję do torby.
Ideałów nie ma się co doszukiwać bo wyższa półka za 4k również ma swoje bolączki, temat równie szeroki jak wybór feedera, natomiast z nowych cena/jakość to taki inception wydaje się być "perełką".

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #25 dnia: 06.01.2024, 10:19 »
Ja mam oprzyrządowanie Matrixa albo Preston do swoich dwóch siedzisk. Tych firm się trzymam, reduktory zawsze przy nich były dołączone w pudełku przy zakupie.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #26 dnia: 06.01.2024, 10:29 »
Akurat mam półkę boczną Mavera, która jest klonem Nufisha i żadna redukcja z kołnierzem nie pasuję, stąd moja niechęć do 30tki. Przed zakupem porównałbym jeszcze powoerzchnie podnóżka.