Autor Wątek: Kołowrotek do metody do 400pln  (Przeczytany 1217 razy)

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
Kołowrotek do metody do 400pln
« dnia: 22.06.2024, 20:04 »
Witajcie,
chciałbym już mieć z głowy wybór kołowrotka, jednak nie jest łatwo wybrać coś sensownego przy ograniczonym budżecie. Moje oczekiwania wobec tego kołowrotka to: możliwość oddawania rzutów na ok. 70m; klips amortyzowany/bezpieczny (możliwa wymiana na gumowy); fajnie, jakby miał wkręcaną korbę, ale w tej cenie pewnie bedzie z tym ciężko. Na chwilę obecną rozważam:
Daiwa Ninja 23 lt 6000 ss (match & feeder z okrągłym metalowym klipsem, ale mam tu wątpliwosci czy da się go bez problemu wymienić na gumowy)
Flagman Mascot 5000
Okuma Epixor EP XT 55
Okuma Custom Black CLX-55F.
MAP Carptek ACS 4000 FD
Któryś z powyższych jest według was najbardziej godny uwagi? Macie może jakieś inne ciekawe propozycje? Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kołowrotek do metody do 400pln
« Odpowiedź #1 dnia: 22.06.2024, 20:13 »
Gdybym miał wybierać pomiędzy C-B CLX55F, a Mascott-em w rozmiarze 5000 - wybrałbym tego drugiego. Mówię tylko przez pryzmat szpuli.
Miałem oba kołowrotki i lepiej rzucało mi się Mascotem. Co do pracy - oba kołowrotki prezentowały podobną kulturę pracy. Mascot jest nieco lżejszy, ma większy nawój. Z kolei C-B 55 ma osiem łożysk, gdzie Mascot ma ich sześć.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22.06.2024, 20:26 »
Gdybym miał wybierać pomiędzy C-B CLX55F, a Mascott-em w rozmiarze 5000 - wybrałbym tego drugiego. Mówię tylko przez pryzmat szpuli.
Miałem oba kołowrotki i lepiej rzucało mi się Mascotem. Co do pracy - oba kołowrotki prezentowały podobną kulturę pracy. Mascot jest nieco lżejszy, ma większy nawój. Z kolei C-B 55 ma osiem łożysk, gdzie Mascot ma ich sześć.

Zdradziłbyś proszę jak wyglada kwestia pojemności szpuli we flagmanie? Widziałem, że jest bardzo płytka, ale podobno nie aż tak, jak opisuje to producent. Konkretnie-czy zmieści 150m 0.25? Oczywiście cały czas proszę odwiedzających ten wątek o dzielenie się swoimi opiniami:)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 22.06.2024, 21:17 »
Trudno jest mi powiedzieć, bo półtora roku temu go sprzedałem i nie pamiętam :(
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Online Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 22.06.2024, 21:44 »
Ja kupiłem ostatnio shermana pro 5000 w starej wersji z wkręcana raczka do właśnie dłuższych rzutów. Jak dla mnie kręcioł warty uwagi. Dzwięk terkotki to melodia na moje uszy tak ładnie brzmi że po nocach mi sie śni 8)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22.06.2024, 22:26 »
Ja kupiłem ostatnio shermana pro 5000 w starej wersji z wkręcana raczka do właśnie dłuższych rzutów. Jak dla mnie kręcioł warty uwagi. Dzwięk terkotki to melodia na moje uszy tak ładnie brzmi że po nocach mi sie śni 8)

Rzeczywiście słyszałem wiele dobrego o tej wersji. Pewnie da się wymienić klips na gumowy. Tylko obawiam się jednak, że ten gumowy klips przy rzutach będzie się niszczył:( W takim Mascottcie da się rzucić na metalowym i przepiąć po rzucie na gumowy. Nie wiem przez to czy nie patrzeć na kołowrotki z dwoma klipsami:/

Online Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.06.2024, 22:49 »

Rzeczywiście słyszałem wiele dobrego o tej wersji. Pewnie da się wymienić klips na gumowy. Tylko obawiam się jednak, że ten gumowy klips przy rzutach będzie się niszczył:( W takim Mascottcie da się rzucić na metalowym i przepiąć po rzucie na gumowy. Nie wiem przez to czy nie patrzeć na kołowrotki z dwoma klipsami:/

jak chcesz fajny i niedrogi kołowrotek z dwoma klipsami to polecam york black method 4500 ok 200zl miałem go i bardzo fajnie mi się sprawował. W dodatku masz w nim też dwie metalowe szpule
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 22.06.2024, 23:51 »
A jaką wędką miały by być te rzuty na 70 m? Kołowrotek trzeba zawsze dobrać do kija.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22.06.2024, 23:58 »
A jaką wędką miały by być te rzuty na 70 m? Kołowrotek trzeba zawsze dobrać do kija.

Mikado katsudo slim method feeder 3.5m do 90g

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 23.06.2024, 08:14 »
W Daiwa 23 Ninja Feeder LT 6000SS wymiana klipsa na okrągły wiąże się z wywierceniem w szpuli okrągłego otworu, ten w szpuli jest płaski jakieś 3x1 mm, taka dziwna budowa klipsa.

wytapatalkowane