Autor Wątek: Co do koszyczka zanętowego ?  (Przeczytany 3100 razy)

Offline JosefNatan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Co do koszyczka zanętowego ?
« dnia: 23.07.2024, 23:04 »
Czołem, mam pytanko które może wydawać się głupie a może nawet wydawać się żartem ale przechodząc do tematu, co najbardziej polecacie dać do koszyczka zanętowego ? ponieważ jestem w tym temacie kompletnie zielony gdyż łowiłem tylko na spławik i trochę na spinning, ale postanowiłem spróbować swoich sił w łowieniu z koszyczkiem, użyłem mixu pokruszonych kulek proteinowych z odrobiną chleba, ale ewidentnie rybom taka mieszanka się nie spodobała, a pytam tutaj gdyż u mnie w rodzinie każdy łowił głównie na spławik i spinning a temat koszyczków czy feederów rzadko się przewijał, byłbym bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi ;D

Online hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Co do koszyczka zanętowego ?
« Odpowiedź #1 dnia: 23.07.2024, 23:17 »
A czym nęciłeś na spławik?? Daj to samo do koszyka....
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline JosefNatan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24.07.2024, 02:36 »
A czym nęciłeś na spławik?? Daj to samo do koszyka....
z reguły to chlebem i ciastem na ryby własnej roboty

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 24.07.2024, 07:38 »
Zależy jaką zanętę potrzebujesz, na wodę stojącą czy na rzekę. Na wodę stojącą stosuje się zanęty które zazwyczaj nie są mocno domaczane i klejące, tak aby mils 'eksplodował' po wylądowaniu koszyka na dnie. Natomiast na rzekę musi to być coś bardziej mokrego lub klejącego, aby miks nie opuścił koszyka przed dotarciem do dna, gdyż prąd to porwie i nęci się daleko od zestawu, co jest mocno bezcelowe.

CO do zanęt, to masz dwie możliwości. Jedna to skorzystać z zanęty 'ogólnej', to znaczy takiej co ma różne frakcje, przez co zatrzymuje ryby na dłużej. Wtedy tylko korzystasz z niej. MOżna też użyć drobno zmielonej zanęty, którą sam wzbogacasz dodatkami, co jest najbardziej skuteczną drogą. Sam decydujesz co się tam dostaje :)

Ogólnie polecam ci zanęty dedykowane Metodzie, ponieważ wtedy masz drobny przemiał. Tutaj w zależności od zasobności kieszeni dostaniesz albo coś OK lub bardzo dobrego. Często lepiej też działają zanęty z dodatkami mączek rybnych, na bazie pelletów. Tu droższe zanęty metodowe to mają. Możesz zapytać sprzedawcy lub poczytać opisy na paczkach, tam takie informacje powinny być w nich zawarte.

Jeżeli używasz dżokersa, to wtedy zanęta nie może być słona, gdyż zabija to robactwo. Wtedy trzeba zanęt bez mączek (te są słone). Warto pytać sprzedawcę o zdanie, bo na pewno nie mogą mieć wszystkich marek, więc poleci co mu się dobrze sprawdza lub co zachwalają klienci. A wybór tu jest dość spory.
Lucjan

Offline JosefNatan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24.07.2024, 17:36 »
Zależy jaką zanętę potrzebujesz, na wodę stojącą czy na rzekę. Na wodę stojącą stosuje się zanęty które zazwyczaj nie są mocno domaczane i klejące, tak aby mils 'eksplodował' po wylądowaniu koszyka na dnie. Natomiast na rzekę musi to być coś bardziej mokrego lub klejącego, aby miks nie opuścił koszyka przed dotarciem do dna, gdyż prąd to porwie i nęci się daleko od zestawu, co jest mocno bezcelowe.

CO do zanęt, to masz dwie możliwości. Jedna to skorzystać z zanęty 'ogólnej', to znaczy takiej co ma różne frakcje, przez co zatrzymuje ryby na dłużej. Wtedy tylko korzystasz z niej. MOżna też użyć drobno zmielonej zanęty, którą sam wzbogacasz dodatkami, co jest najbardziej skuteczną drogą. Sam decydujesz co się tam dostaje :)

Ogólnie polecam ci zanęty dedykowane Metodzie, ponieważ wtedy masz drobny przemiał. Tutaj w zależności od zasobności kieszeni dostaniesz albo coś OK lub bardzo dobrego. Często lepiej też działają zanęty z dodatkami mączek rybnych, na bazie pelletów. Tu droższe zanęty metodowe to mają. Możesz zapytać sprzedawcy lub poczytać opisy na paczkach, tam takie informacje powinny być w nich zawarte.

Jeżeli używasz dżokersa, to wtedy zanęta nie może być słona, gdyż zabija to robactwo. Wtedy trzeba zanęt bez mączek (te są słone). Warto pytać sprzedawcę o zdanie, bo na pewno nie mogą mieć wszystkich marek, więc poleci co mu się dobrze sprawdza lub co zachwalają klienci. A wybór tu jest dość spory.
woda stojąca na takim średnim stawiku prywatnym łowię, właśnie ten mój "mix" chleba z kulkami był taki sobie ponieważ chleb od razu po kontakcie z wodą pęczniał przez co moja mieszanka zostawała w koszyczku, właśnie myślałem o zanętach na metodę i widziałem że piekelnie drogie nie są, wiele osób polecało zanęty i pellety z rafisha

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 24.07.2024, 19:21 »
Kup gotową mieszankę na feeder , celuj w srodkową i górną półkę cenową, te najtańsze to zazwyczaj badziew i szkoda czasu nad wodą, do tego posiekane czerwone robaczki jak w łowisku masz karpia , karasie , lina czy leszcza, nie sklejaj za bardzo to jednak musi z koszyczka wypaść w krótkim czasie, kroś pisał że zwykła zanęta też może być , tak może, w sumie to nie wiem gdzie chcesz łowić i gdzie, rzeka czy zbiornik, jakie ryby, jakie zestawy ????
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2226
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 24.07.2024, 21:11 »
Z Rafisha... :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JosefNatan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25.07.2024, 01:06 »
Kup gotową mieszankę na feeder , celuj w srodkową i górną półkę cenową, te najtańsze to zazwyczaj badziew i szkoda czasu nad wodą, do tego posiekane czerwone robaczki jak w łowisku masz karpia , karasie , lina czy leszcza, nie sklejaj za bardzo to jednak musi z koszyczka wypaść w krótkim czasie, kroś pisał że zwykła zanęta też może być , tak może, w sumie to nie wiem gdzie chcesz łowić i gdzie, rzeka czy zbiornik, jakie ryby, jakie zestawy ????
oke, no myślałem nad rafishem podobno najlepszy stosunek ceny do jakości, tak mam parę karasi, trochę mniejszych karpi, bodajże mniejsze liny i jednego byczka karpia ok. 6-7kg to myślę że coś by mogło  się pokusić na coś takiego co zasugerowałeś, łowić mam zamiar na moim prywatnym stawiku, gdzie jeszcze będę go dorybiał jakimiś większymi karpiami i rybami z tej rodziny, oraz jak wyrobię kartę to jakieś komercyjne stawiki w okolicy, w rzeki się nawet nie pcham, tylko nie wiem co za bardzo miałeś na myśli z tym jakie zestawy

Offline JosefNatan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25.07.2024, 01:06 »
Z Rafisha... :D
tak też w sumie myślałem, podobno dobre ma zanęty

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2226
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 25.07.2024, 06:32 »
Jeśli to jest Twój prywatny staw i nikt tam nic nie sypie, to ryby podejdą do wszystkiego, co dla nich jadalne.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JosefNatan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26.07.2024, 04:36 »
Jeśli to jest Twój prywatny staw i nikt tam nic nie sypie, to ryby podejdą do wszystkiego, co dla nich jadalne.
tak, tam jest zakaz łowienia bez zgody i jest to mój prywatny teren, no co do tego to fakt, raz mi się zachciało eksperymentować to na haczyk a spławik nabiłem kulkę proteinową i coś na to wzięło haha ale z takimi eksperymentami to na innych łowiskach nie ma co się pokazywać