Autor Wątek: Shimano Tx-5A vs TX -2  (Przeczytany 884 razy)

Offline NocnyQ

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Shimano Tx-5A vs TX -2
« dnia: 30.09.2024, 01:45 »
Witam
Stoję przed dylematem która wędkę wybrać  Shimano tx2 czy TX 5A, jest sens dopłacać do tej drugiej wędki? Czy jest aż taka różnica między nimi? Zależy mi na wędce o dobrych parametrach rzutowych ale też żeby nie był to typowy "kij od szczotki".
Mógł by ktoś coś doradzić?

Online Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Shimano Tx-5A vs TX -2
« Odpowiedź #1 dnia: 30.09.2024, 12:28 »
Miałem TX-2 12ft. 3,25lb, teraz mam TX-4 o tych samych parametrach. Z "piątką" to Ci nie doradzę, jednak z tego co rozmawiałem na targach z przedstawicielem Shimano (i to zadecydowało o wyborze) - TX5 nie zalicza się do typowo rzutowych kijków. Konkluzja była taka: albo TX-4, albo TX-9. Jako, że "dziewiątka" była poza moim zasięgiem finansowym, kupiłem TX-4 i nie żałuję.
Rzuty tym kijem z ciężarkiem 100gr. w rejon 110m - żaden wysiłek. Celne, a do tego bardzo fajnie trzymają rybę.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline NocnyQ

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 30.09.2024, 14:50 »
Miałem TX-2 12ft. 3,25lb, teraz mam TX-4 o tych samych parametrach. Z "piątką" to Ci nie doradzę, jednak z tego co rozmawiałem na targach z przedstawicielem Shimano (i to zadecydowało o wyborze) - TX5 nie zalicza się do typowo rzutowych kijków. Konkluzja była taka: albo TX-4, albo TX-9. Jako, że "dziewiątka" była poza moim zasięgiem finansowym, kupiłem TX-4 i nie żałuję.
Rzuty tym kijem z ciężarkiem 100gr. w rejon 110m - żaden wysiłek. Celne, a do tego bardzo fajnie trzymają rybę.

Wiesz może czemu się nie zalicza? Bo znalazłem 12ft 3.25 A 800zl i tak sobie myślę że chyba nie opłaca się kupować Tx-4 które kosztują ~700zl
3.25 jest wystarczający żeby rzucić Pva okolice 100m ?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.09.2024, 15:25 »
Nie wiem, co rozumiesz przez PVA, ale tutaj masz wątek dobry:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=25038.0
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 30.09.2024, 17:06 »
Wiesz może czemu się nie zalicza? Bo znalazłem 12ft 3.25 A 800zl i tak sobie myślę że chyba nie opłaca się kupować Tx-4 które kosztują ~700zl
3.25 jest wystarczający żeby rzucić Pva okolice 100m ?

Nie wiem, nie zagłębiałem się w temat. TX-5 swego czasu, gdy kupowałem "czwórki", były dość drogie. Poza tym - w tym samym dniu, po wizycie na targach w Gliwicach, miałem możliwość obejrzenia TX-5 i przyznam się, że za cholerę mi nie pasowała ta gumowa rękojeść.
Nie rozpatruję tego teraz, gdyż nieco za późno na analizę. Jednak gdyby trafił się klient na TX-4 to od ręki teraz bym kupił TX-9. Ale, że przez pewien czas (chyba 3 miesiące) moje TX-4 wisiały na OLX, ale nikt się nie zainteresował to chyba pozostaną one póki co w sferze marzeń.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)