Autor Wątek: Lekki feeder do klasyka na Kanał Żerański  (Przeczytany 1027 razy)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Lekki feeder do klasyka na Kanał Żerański
« dnia: 14.12.2024, 09:41 »
Cześć,
nie znalazłem takiego wątku a od dłuższego czasu szukam lekkiego, raczej z wyższej półki kija, do kanałowego dłubania plotek i leszczy.
Mam 10ft Superę SL cw 30gr i uwielbiam ten kij ale mam wrażenie, że koszyczki mini 30gr to już górna granica dla tego kija…i szukam czegoś ciut mocniejszego. Ideałem byłaby Supera SL 10ft do 40gr…ale nie ma takiego modelu.
Ważne jest dla mnie aby kij pracował głęboko - po angielsku, bo tak lubię a poza tym łowię na plecionkę więc taka charakterystyka ugięcia fajnie mi się sprawdza. PS mam też Guru NGauge 11ft do 60gr, Trapera Slim GST 30gr, Robinsona TX3 30gr ale to sztywny patyk podobnie jak Traper…szukam dalej…może ktoś poratuje pomysłem?

Offline Igorchuk85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
Odp: Lekki feeder do klasyka na Kanał Żerański
« Odpowiedź #1 dnia: 14.12.2024, 09:54 »
Witam.Fajnym kijkiem jest Zemex Razer 10 albo 11ft na kanałek.Lowie tam nimi to mogę pokazać kiedyś.
Można jeszcze też kupić Icon tournament też od zemexa.

Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #2 dnia: 14.12.2024, 10:16 »
Dziękuje za odpowiedź, a gdzie kupujesz Zemexy i ewentualnie czy da się to pomacać przed zakupem? Zemex to uznana marka ale przyznam, że nigdy w ręku nie miałem…

Offline Igorchuk85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #3 dnia: 14.12.2024, 11:36 »
W sklepach w internecie są.Ja już nie kupuje .Mogę pokazać bez problemu.Mam tych 3 kije co pisałem żeby nie kupować byłe czego

Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 14.12.2024, 15:41 »
Jeśli trafisz to Browning Koschnick pierwszej generacji, mega kij, parabola czuć małe ryby ale chorowałem nim 5kg karpie na siłę i dawał radę b z jakniecia. Świetna wędka.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 14.12.2024, 16:52 »
Szukam lekkiego, raczej z wyższej półki kija, do kanałowego dłubania plotek i leszczy.

U Prestona finezyjny feeder z cw. 40 g występuje obecnie w długości 12' (Supera X Superlight), zaś u Matrixa w długości 11'6" (Horizon Pro Slim). Krótsze feedery tego rodzaju z reguły są obliczone na koszyczki do 25 - 35 g. Przy promocji - 20% za około 1800 zł można capnąć Aventusa SR Light 11'/50 g, który radzi sobie z (niezbyt dużymi) koszyczkami 40 g, a przy tym ma ugięcie dostosowane do klasycznego białorybu płociowo-leszczowego.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.12.2024, 20:55 »
Ja do takiego zastosowania używam Tregarona Picker od Flagmana. Kilka wędek o podobnych parametrach testowałem, ale ten że mną zostal na stałe.
Z pozdrowieniami,
Kamil