Autor Wątek: Delphin Dimenzia Feeder 330cm 150g  (Przeczytany 813 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Delphin Dimenzia Feeder 330cm 150g
« dnia: 26.05.2025, 21:11 »
Witam.

Chciałem wam przedstawić na sucho mój najnowszy zakup, mianowicie wędkę Delphin Dimenzia Feeder w długości 11 ft.

Na początek dane katalogowe:

Pokonaj swoje ograniczenia i dotrzyj do miejsc, które znacznie wykraczają poza zwykły zasięg rzutu. Delphin DIMENZIA oferuje bezkompromisowe rozwiązanie, jeśli chodzi o rzucanie feederem na ekstremalne odległości. Niezwykle mocny blank wykonany z węgla 24T jest wystarczająco wytrzymały, aby wytrzymać pełną siłę rzutu. Wędka ma szybką akcję na końcu, która pozwala blankowi szybko powrócić do neutralnej pozycji, zmniejszając opór linki w przelotkach. Dlatego też wędka jest wyposażona w mocne węglowe szczytówki. Aby osiągnąć ekstremalną odległość rzutu, wędka ma długą rękojeść z termokurczliwego materiału i szeroką dolną część z pianki EVA dla pewnego uchwytu. Ergonomicznie ukształtowany uchwyt kołowrotka Fuji jest bardzo wygodny - nie zmęczysz się tak łatwo, nawet przy częstych rzutach. Posiada dodatkową metalową nakrętkę, która mocno trzyma kołowrotek na swoim miejscu. Wędka wyposażona jest w wysokiej jakości przelotki SeaGuide z ceramicznymi wkładkami. Cała wędka jest w czarnym matowym kolorze, który podkreśla węglową fakturę blanku, czarne przelotki i ich owijkę oraz czarny uchwyt kołowrotka.

Delphin DIMENZIA 330cm/150g/3 składy

Długość kija: 330cm

Wyrzutnia obciążenie: 150g

Średnica blanku powyżej uchwytu: 13,9mm

Liczba oczek: 7+6

Długość transportowa: 115,5cm

Waga: 240g

Rękojeść: Skurcz + Pianka EVA

Długość uchwytu (od dolnej części wędki do środka siodełka): 52cm

Średnica szczytówki: 2.65mm

Niestety nic więcej w sieci nie ma poza w/w informacjami. Brak filmów, recenzji, opinii, czegokolwiek co pozwalałoby się dowiedzieć ciut więcej o tej serii.
Z uwagi, że znalazłem ofertę dość sporo niższą niż katalogowe przeszło 400 złotych postanowiłem zaryzykować.

Po przybyciu i obejrzeniu wędki mogę w skrócie mogę podać takie suche dane:
- wędka składa się z 3 równych składów,
- pierwsza przelotka znajduje się dopiero na drugim składzie,
- jest to feeder w stylu karpiówek, a więc specyficzny dolnik, bardzo smukła rękojeść zakończona charakterystyczną bulwą do bardziej komfortowych rzutów,
- szczytówki medium, hard i extra hard,
- posiadają osłonki antysplątaniowe,
- przelotki nie są tak wielkie jak w typowo dystansowych modelach, ale startowa i tak jest sporo większa niż w standardowych feederach,
- poza wielkością posiada ona delikatny kąt nachylenia celem osiągnięcia lepszych odległości rzutów,
- pierwsze dwie przelotki są na 3 stopkach, pozostałe na dwóch ale, co mam nadzieje dobrze oddaja fotografie, są one znacznie oddalone od blanku,
- uchwyt na kołowrotek posiada dodatkową obręcz celem wzmocnienia dolnego pokrętła,
- wędka nie jest ani specjalnie mięsista ani slim, określiłbym że taka "pół na pół",
- cw na poziomie 150 gram jest trochę na wyrost moim zdaniem,
- wędka sztybko gaśnie i posiada dość pokaźny zapas mocy.

Podsumowując, zakup motywowany był posiadaniem drugiej wędki o podobnej charakterystyce co Haldorado Master Carp 330 M, czyli takiego karpiowego feedera który pozwoli komfortowo rzucać dalej niż ich odpowiedniki w tych długościach, oraz będzie posiadał odpowiedni zapas mocy do postawienia oporu karpiom na wodach z zaczepami.

Wędka ta spełnia wszystkie te cechy, jest bardzo elegancka, i można powiedzieć że w kwocie poniżej 400 zł otrzymać można naprawdę dobrze prezentująca się wędkę.

Żeby być w miarę obiektywnym, muszę powiedzieć że wędka ta niczym mnie nie zachwyciła (nie było efektu wow), ale z drugiej strony mając doświadczenie ze wspomnianymi Master Carp Pro czy Team Feeder by Dome Master byłem już otrzaskany z takimi modelami.
Gdybym nie miał w arsenalu Węgierskiego zaciągu od Gabora i ten model Delfina byłby pierwszym karpiowym feederem dystansowym to efekt "wow" na pewno utrzymywałby się długie dni, a uśmiech nie schodziłby z mojej twarzy.

Z braku możliwości zakupu czy to drugiego Master Carp Pro czy też Nevisa Vanity zacząłem rozglądać się na inne marki. Cieszę się że znalazłem tę wędke i ją zakupiłem. Cena nie jest specjalnie wygórowana, jakość naprawdę dobra, parametry i praca wędki jaką potrzebowałem :thumbup:

Na sucho w skali szkolnej daje jej mocne +4 i poddaje pod rozwagę innym kolegom którzy szukają podobnych modeli.

W załączniku podglądowe zdjęcia.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
Odp: Delphin Dimenzia Feeder 330cm 150g
« Odpowiedź #1 dnia: 26.05.2025, 21:34 »
Dzięki za recenzję.

Na jakim dystansie chcesz łowić tym kijem ? Jakimi podajnikami ? Wędka ma startową na drugim składzie,dobry choć rzadki patent pod duże młynki. Kawał cw,jak na skromną długość. Mniejszą szklankę można już podpinać,tak samo rakietę.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
Odp: Delphin Dimenzia Feeder 330cm 150g
« Odpowiedź #2 dnia: 27.05.2025, 08:30 »
Chciałbym sobie komfortowo rzucać na odległości 50 - 60 metrów.

Dotychczas nie posiadając jeszcze Master Carp oraz Delfina używałem Drennan Red Range oraz Puddle Chucker obie długości 3,3 i dolatywało do max 55 metrów ale rzuty były bardzo siłowe i rozrzut był spory. Liczę że skoro przy mikroprzelotkach w Drennanach i zwykłym kołowrotku 40000 udawało się na takiej odległości wędkować to przy nowych wędkach i kołowrotkach dedykowanych dystansowemu łowieniu przy użyciu wciąż tej samej długości będę łowił celniej, bardziej komfortowo i przede wszystkim na większym luzie.

Wszystko co ponad te 60 metrów to już będzie obsługiwane przez 3,6 oraz 3,9.

Od tego modelu oczekuje że pozwoli mi dużo łatwiej i przyjemniej osiągać zamierzony dystans a przy okazji pozwoli na bardziej agresywny hol.

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.