Witam.
Chciałem wam przedstawić na sucho mój najnowszy zakup, mianowicie wędkę Delphin Dimenzia Feeder w długości 11 ft.
Na początek dane katalogowe:
Pokonaj swoje ograniczenia i dotrzyj do miejsc, które znacznie wykraczają poza zwykły zasięg rzutu. Delphin DIMENZIA oferuje bezkompromisowe rozwiązanie, jeśli chodzi o rzucanie feederem na ekstremalne odległości. Niezwykle mocny blank wykonany z węgla 24T jest wystarczająco wytrzymały, aby wytrzymać pełną siłę rzutu. Wędka ma szybką akcję na końcu, która pozwala blankowi szybko powrócić do neutralnej pozycji, zmniejszając opór linki w przelotkach. Dlatego też wędka jest wyposażona w mocne węglowe szczytówki. Aby osiągnąć ekstremalną odległość rzutu, wędka ma długą rękojeść z termokurczliwego materiału i szeroką dolną część z pianki EVA dla pewnego uchwytu. Ergonomicznie ukształtowany uchwyt kołowrotka Fuji jest bardzo wygodny - nie zmęczysz się tak łatwo, nawet przy częstych rzutach. Posiada dodatkową metalową nakrętkę, która mocno trzyma kołowrotek na swoim miejscu. Wędka wyposażona jest w wysokiej jakości przelotki SeaGuide z ceramicznymi wkładkami. Cała wędka jest w czarnym matowym kolorze, który podkreśla węglową fakturę blanku, czarne przelotki i ich owijkę oraz czarny uchwyt kołowrotka.
Delphin DIMENZIA 330cm/150g/3 składy
Długość kija: 330cm
Wyrzutnia obciążenie: 150g
Średnica blanku powyżej uchwytu: 13,9mm
Liczba oczek: 7+6
Długość transportowa: 115,5cm
Waga: 240g
Rękojeść: Skurcz + Pianka EVA
Długość uchwytu (od dolnej części wędki do środka siodełka): 52cm
Średnica szczytówki: 2.65mmNiestety nic więcej w sieci nie ma poza w/w informacjami. Brak filmów, recenzji, opinii, czegokolwiek co pozwalałoby się dowiedzieć ciut więcej o tej serii.
Z uwagi, że znalazłem ofertę dość sporo niższą niż katalogowe przeszło 400 złotych postanowiłem zaryzykować.
Po przybyciu i obejrzeniu wędki mogę w skrócie mogę podać takie suche dane:
- wędka składa się z 3 równych składów,
- pierwsza przelotka znajduje się dopiero na drugim składzie,
- jest to feeder w stylu karpiówek, a więc specyficzny dolnik, bardzo smukła rękojeść zakończona charakterystyczną bulwą do bardziej komfortowych rzutów,
- szczytówki medium, hard i extra hard,
- posiadają osłonki antysplątaniowe,
- przelotki nie są tak wielkie jak w typowo dystansowych modelach, ale startowa i tak jest sporo większa niż w standardowych feederach,
- poza wielkością posiada ona delikatny kąt nachylenia celem osiągnięcia lepszych odległości rzutów,
- pierwsze dwie przelotki są na 3 stopkach, pozostałe na dwóch ale, co mam nadzieje dobrze oddaja fotografie, są one znacznie oddalone od blanku,
- uchwyt na kołowrotek posiada dodatkową obręcz celem wzmocnienia dolnego pokrętła,
- wędka nie jest ani specjalnie mięsista ani slim, określiłbym że taka "pół na pół",
- cw na poziomie 150 gram jest trochę na wyrost moim zdaniem,
- wędka sztybko gaśnie i posiada dość pokaźny zapas mocy.
Podsumowując, zakup motywowany był posiadaniem drugiej wędki o podobnej charakterystyce co Haldorado Master Carp 330 M, czyli takiego karpiowego feedera który pozwoli komfortowo rzucać dalej niż ich odpowiedniki w tych długościach, oraz będzie posiadał odpowiedni zapas mocy do postawienia oporu karpiom na wodach z zaczepami.
Wędka ta spełnia wszystkie te cechy, jest bardzo elegancka, i można powiedzieć że w kwocie poniżej 400 zł otrzymać można naprawdę dobrze prezentująca się wędkę.
Żeby być w miarę obiektywnym, muszę powiedzieć że wędka ta niczym mnie nie zachwyciła (nie było efektu wow), ale z drugiej strony mając doświadczenie ze wspomnianymi Master Carp Pro czy Team Feeder by Dome Master byłem już otrzaskany z takimi modelami.
Gdybym nie miał w arsenalu Węgierskiego zaciągu od Gabora i ten model Delfina byłby pierwszym karpiowym feederem dystansowym to efekt "wow" na pewno utrzymywałby się długie dni, a uśmiech nie schodziłby z mojej twarzy.
Z braku możliwości zakupu czy to drugiego Master Carp Pro czy też Nevisa Vanity zacząłem rozglądać się na inne marki. Cieszę się że znalazłem tę wędke i ją zakupiłem. Cena nie jest specjalnie wygórowana, jakość naprawdę dobra, parametry i praca wędki jaką potrzebowałem

Na sucho w skali szkolnej daje jej mocne +4 i poddaje pod rozwagę innym kolegom którzy szukają podobnych modeli.
W załączniku podglądowe zdjęcia.