Autor Wątek: Matrix, Preston, Shimano....Jaki pellet waggler, ~300 zł  (Przeczytany 1911 razy)

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
Mam do Was, drogie madamy i żentelmeny, pytanie dotyczące zakupu kija do pellet wagglera. W sumie to może nawet do wagglera, ale z uwagi na fakt, że ryby, które głównie będę na ten kij łowił to karp, lin, amur, ale też zachłanne wzdęgi czy płocie pomyślałem że PW będzie dobrym wyborem. Techniką mocno zbliżoną do pellet wagglera łowię od kilku lat, jednak zawsze realizowałem to wędkami matchowymi. W tym roku zadomowiłem się na niedużym łowisku, na którym czuję, że wędka w specyfice pellet wagglerowej zrobi mi dobrze. W zasadzie to miałem kilka wędek na oku, jednak wpadł mi we wspomniane oko jeszcze kij Matrixa Aquos ultra w 11ft. W opisie tego kija jest informacja, że można nim komfortowo łowić wagglerami już od 2g, a sam cw to chyba nawet do 30g!?. Przyznam że taka opcja bardzo by mnie urządzała, tylko nie wiem jak z jej wiarygodnością. Jeżeli ktoś używa tego kija to bardzo bym prosił o kilka słów na jego temat, np jak kij reaguje na rybę 6-7 czy nawet 10kg. Mam nadzieję że nie trzaskiem :) Ogólnie wybieram się obejrzeć ten kij. Rozważam jeszcze Prestona Ignitiona. Ogólnie celuje w kije dwuczęściowe 11 stopowe, w budżecie ok 300 zł, ale za coś co wywoła na mojej twarzy duży uśmiech z radością dołożę. Lekko zwinnie i dynamicznie :) Z góry dziękuje za sugestie 

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
Odp: Matrix, Preston, Shimano....Jaki pellet waggler, ~300 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 04.06.2025, 09:15 »
Bardzo dziękuje za pomoc. Serdecznie pozdrawiam

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.06.2025, 09:48 »
Wpisz pellet waggler w wyszukiwarkę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04.06.2025, 12:37 »
Wpisz pellet waggler w wyszukiwarkę.
Wątek mój pellet waggler czytam od dnia kiedy powstał. Większość wątków z tego wyszukiwania przeczytałem. Potrafię korzystać z wyszukiwarki. Zamiast kierować się wielką pewnością w niezmierzoną baze wiedzy forum sam skorzystasz z wyszukiwarki, zanim tryśniesz taką mądrością. No chyba że masz ustawiony jakiś automat do tego typu odpowiedzi to przepraszam.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 04.06.2025, 12:41 »
Nie rozumiem o jakim tryskaniu mądrością piszesz.

Jest kilka wątków o PW, więc to Ci poradziłem. Tam są różne propozycje ciekawych wędek.

Po prostu ludziom już się znudziło po raz setny odpowiadać na pytanie: "Jaka wędka do X do 300 zł". Pewnie dlatego nikt się nad Twoim pytaniem nie pochylił, bo udzielał już na nie odpowiedzi w innym wątku.

Nie było w moim wpisie złośliwości.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 04.06.2025, 14:58 »
Po prostu ludziom już się znudziło po raz setny odpowiadać na pytanie: "Jaka wędka do X do 300 zł".

Tak.

Widziałem ten wątek, ale nie chciało mi się pisać po raz setny tego samego, ale najwidoczniej trzeba. Do 300zł Shimano X1 3,35, nie potrzeba Ci kija 30g, wystarczy 15g, do bombki możesz go używać, wystarczy założyć oliwkę z krętlikiem 15g i gotowe.
Dzierżno uzależnia

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04.06.2025, 22:17 »
Zdecydowanie nie potrzebuję 30g. Pomimo tego cw wydawało mi się że matrix to dużo delikatniejsza wędka. I to bardziej w tym kierunku mam obawy. Z tego co wyczytałem i wyogladalem to shimano to mocna wędka i splawiki 4-8g kiepsko ja ładują.  Mam matchowa wedke 4,2 od trabucco match carp. Używam np pellet waggler od matrix 4-8g, drennan visi wag 7 6g, puddle chucker, czy pellet waggler prestona 8-10g. Szukam czegoś lżejszego,  krótszego, czegoś do bardziej dynamicznego wędkowania.  Być może rozglądanie się za wędka z pellet waggler w nazwie jest błędem jednak takie mam skojarzenie że splawikiem i karpiami. 

Offline BlubiX

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #7 dnia: 05.06.2025, 08:19 »
Apropo PW, pisałem w jednym wątku. U mnie finalnie wybór padł na Fiume Blackburn 3.30 cw do 25 gram; jednym z argumentów dla mnie był trójskład dzieki czemu kijek wchodzi do pokrowca ktory mam i mieści się też w drugim aucie.

Wspomnianą fiumkę zabrałem nad wodę na próbę z młynkiem na żyłce 0.18 i spłąwikiem bąbką 3g (akurat taki miałem pod ręką na szybko). Delikatnym ruchem okolo 10 metra, przy bardziej zdecydowanym ruchu ręki prawie 15m.
Niestety żadna większa ryba się nie uwiesiła (sama drobnica) ale warunki nad wodą były niespecjalne ale i tak żal mi byo feeederowców ktorzy przysypiali bo ryby w pół wody wisiały.

Teraz jak się zaczęło się latoi i okazja do bardziej konretnych testów to nie ma czasu.. życie.

Jeżeli będziesz na zakupach i będzie PW od Fiume (mają dwa w ofercie) to warto porównać.

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07.06.2025, 23:21 »
No to zamówiłem wspomnianego matrixa w czwartek,  przyszedł w piątek  a dzisiaj zabrałem go na ryby.  Wizualnie bardzo ładny kijaszek, cieniutki blank, bardzo ładnie wykończony.  Było kilka karpi do 50cm, czyli pewnie coś ok 3kg,  ale też trochę wzdeg i ploci.  Na jedną nawet skusił się szczupły. Nie mam porównania do innego kija typu pellet waggler, ale jak dla mnie to taki krótki mocniejszy match.  Jestem bardzo ciekawy jak zareaguje na większą rybę. Co by nie było na pewno mnie zaskoczy 😁  Na chwilę obecną bardzo pozytywne wrażenia,