Autor Wątek: Zestaw na szczupaka z przyłowem okonia  (Przeczytany 7014 razy)

Offline kadet

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat
Zestaw na szczupaka z przyłowem okonia
« dnia: 20.11.2015, 22:04 »
Na początku: proszę mnie traktować jako spinningowego dyletanta, dla którego oczywistości nie są takie oczywiste :P

Czytam, oglądam, ale jak zwykle zdania w świecie wirtualnym są bardzo podzielone. Niemniej jednak mam kilka pytań, które być może zaowocują w najbliższym czasie jakimiś zakupami. Na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o delikatny spinning na bocznym troku pozostaję przy moim pickerku (wiem, wiem, że to nie jest kij do tej metody, ale kasy się nie pomnoży w portfelu). Teraz szukam kompletu na szczupaka z ew. łowieniem/przyłowem okonia. Łowię właściwie tylko na wodach stojących, gdzie szczupak obgryza mi małe paprochy w bocznym troku. Wiem, że spinningiści łowią tutaj wymiarowe szczupaki, ale raczej nie kolosy.
Dla mnie osobiście łowienie nie polega na polowaniu na super okazy (jeśli się jakieś pojawią to się nie obrażę ;)), ale na przechytrzeniu jakiejkolwiek ryby :fish:. Na kołowrotku planuję używać plecionki, z racji tego, że jestem początkującym, a w jeziorach w których łowię występuje dość obfita roślinność podwodna i obawiam się zbyt częstego tracenia przynęty - być może jest to błąd w rozumowaniu. Łowienie z brzegu.

Mój zakładany budżet to ok. 500 PLN na kij, kołowrotek i plecionkę. Przynęt nie liczę, bo to pewnie niekończąca się historia ;)

Moje pytania:

1. Jaki kij wybrać: cw. 5-25, czy może 10-30, albo może jeszcze jakiś inny? 5-25 to chyba w większości wklejanki, a tych chciałbym jednak uniknąć. Czy macie może jakieś swoje ulubione modele?
2. Jaki kołowrotek zastosować? Może jakaś sugestia w powiązaniu z konkretnym kijkiem?
3. Jakiej firmy/typ plecionki będzie w miarę odpowiedni?

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zestaw na szczupaka z przyłowem okonia
« Odpowiedź #1 dnia: 22.11.2015, 01:53 »
Nie jestem fachowcem od spiningu, ale mogę ci doradzić jak ja widzę ten temat. Co do kija to wielu producentów umieszcza w nazwie jego przeznaczenie do określonej ryby czyli w przypadku szczupaka Pike. Nie chodzi tu o sam ciężar wyrzutu, zwykle jest to 10-30 g ale i o akcję kija, która w przypadku tej ryby musi być nieco głębsza. Możesz również kupić kij o cw 5-25 g, który poradzi sobie doskonale ze sporymi szczupakami a przy tym da większą satysfakcję w przypadku przyłowów w postaci okonia. Co do firm to poleciłbym Dragona Millenium Pike 10-35 g lub Dragon Express 10-35 g ewentualnie nieco lżej 5-25 g. Fajne kije w rozsądnej cenie. Co do kołowrotka to Dragon Maxima Spin, Spro Passion, Ryobi Ecusima. Co do plecionki to ci nie doradzę bo się nie znam, ale proponował bym na początek zacząć od żyłki. Jeśli chodzi o przynęty, to jest wiele przystosowanych do zarośniętych zbiorników. Od specjalnych haków do gum po błystki z wąsami antyzaczepowymi. Myślę, że spokojnie zmieścisz się w budżecie, a przy tym będziesz miał przyzwoity i sprawdzony sprzęt.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 22.11.2015, 06:53 »
Ja na Twoim miejscu też bym zrezygnował z plecionki. W połączeniu z kijem i kołowrotkiem ze średniej półki możesz mieć przykre sytuacje ze zniszczonymi przelotkami albo poskręcaną, tworzącą brody plecionką. Tak jak pisał Darek lepiej kupić sobie kilka przynęt takich antyzaczepowych niż siłować się na chama z zaczepami.
Jeśli chodzi o ciężar wyrzutowy to dobieraj go raczej pod przynęty niż pod ryby. Od siebie mogę Ci polecić wędki Konger World Champion modele Tubro albo Kobalt w zależności od tego jak ciężkimi przynętami chcesz łowić, długość pewnie 270 będzie najbardziej uniwersalna. Do tego tak jak kolega pisał Spro Passion i będzie gitara :)

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-world-champion-kobalt-p-390.html
http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-world-champion-turbo-p-389.html
Pozdrawiam
Marcin

Wędkarstwo JWo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26.11.2015, 22:26 »
JEżeli zestaw ma być na szczupaka a okoń tylko przyłowem polecę Robinson Tritium Pike Spin 10-30g  i do tego kołowrotek Quartz pro spin. Plecionki używam Phantom Green Spin i na szczupaki i na okonie.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 27.11.2015, 05:03 »
Polece ci swietny kijek Konger world champion kobalt do 28g nie wklejanka bardzo dobra wedka do lzejszego orania za szczupakiem w tej cennie trudno o cos lepszego bije dragony millenium w mojej opinii dorównuje  pod względem wykonania droższym z serii td (użytkuje kongery jak i dragony) . Do tego spro passion tani a dobry niema chyba lepszego do 300 zł.  Powinno zostać ci cos z budżetu na dobrą żylke.

Na szupaka dużo lepsza jest żylka tym bardziej że zaczynasz swoją przygode ze spinningiem. Plecionka wybacza mniej błedów dobrej jakości przelotek i kołowrotka z przyzwoitą rolką ryzyko powstania brody itp.  I wcale nie jest wytrzymalsza na zerwania na zaczepach dużo bardziej niż zyłka. Z zyłek spinningoeych polecam ci wyroby dragona z seri hmx.

Offline AdamTym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.11.2015, 08:01 »
Na początku: proszę mnie traktować jako spinningowego dyletanta, dla którego oczywistości nie są takie oczywiste :P

Czytam, oglądam, ale jak zwykle zdania w świecie wirtualnym są bardzo podzielone. Niemniej jednak mam kilka pytań, które być może zaowocują w najbliższym czasie jakimiś zakupami. Na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o delikatny spinning na bocznym troku pozostaję przy moim pickerku (wiem, wiem, że to nie jest kij do tej metody, ale kasy się nie pomnoży w portfelu). Teraz szukam kompletu na szczupaka z ew. łowieniem/przyłowem okonia. Łowię właściwie tylko na wodach stojących, gdzie szczupak obgryza mi małe paprochy w bocznym troku. Wiem, że spinningiści łowią tutaj wymiarowe szczupaki, ale raczej nie kolosy.
Dla mnie osobiście łowienie nie polega na polowaniu na super okazy (jeśli się jakieś pojawią to się nie obrażę ;)), ale na przechytrzeniu jakiejkolwiek ryby :fish:. Na kołowrotku planuję używać plecionki, z racji tego, że jestem początkującym, a w jeziorach w których łowię występuje dość obfita roślinność podwodna i obawiam się zbyt częstego tracenia przynęty - być może jest to błąd w rozumowaniu. Łowienie z brzegu.

Mój zakładany budżet to ok. 500 PLN na kij, kołowrotek i plecionkę. Przynęt nie liczę, bo to pewnie niekończąca się historia ;)

Moje pytania:

1. Jaki kij wybrać: cw. 5-25, czy może 10-30, albo może jeszcze jakiś inny? 5-25 to chyba w większości wklejanki, a tych chciałbym jednak uniknąć. Czy macie może jakieś swoje ulubione modele?
2. Jaki kołowrotek zastosować? Może jakaś sugestia w powiązaniu z konkretnym kijkiem?

Może spróbuję Ci pomóc. Jako, że dużo spinninguje, przewracam te kije i kołowrotki do spinningu mam taki ulubiony zestaw właśnie pod szczupaka mieszczący się w twojej kwocie.

1. Jaki kij wybrać?

ad.1 z mojego punktu widzenia pod okonia i szczupaka najlepszą gramaturą będzie 7-28 g. Dlaczego tak uważam?! Dlatego, że przynęt nie będziesz używał powyżej 28g podejrzewam, łowisz na jeziorze więc miękki kij pozwoli Ci dalej rzucić. Miękki kij będzie lepiej pracował przy szczupaku. Będzie wypośrodkowaniem od bardzo miękkiej okoniówki a sztywną "pałą" szczupakówką.
Długość kija nie dłuższa niż 2.5 m. Będzie szybszy niż 2.7 m.

To moja propozycja:
http://allegro.pl/konger-stallion-black-heron-244-7-28g-gratis-i5148632844.html

2. Jaki Kołowrotek zastosować?

ad. 2 Uważam, że rozmiar 3000 będzie bardzo optymalny. Ma też dobrze wyważyć kij. Bo jednak będziesz cały czas trzymał kij w rękach (to ma być komfort)
Ja używam Daiwa PROCATER A 3000. Kołowrotek w sumie uniwersalny. Ale mnie bardzo sprawdza się pod spining. Cena ok więc umieszczam pod spodem link.
http://allegro.pl/daiwa-kolowrotek-procaster-a-3000-i5807331553.html

ad. 3 Czy plecionka czy żyłka???!!! Ja obstawiam za plecionką 0.13mm. Jakiej firmy?! Ja używam PowerPRO, sprawdza mi się idealnie. Jedynym minusem to jej cena. Więc jeśli zależy Ci na pieniądzach wybierz mikado sensei. Tu cena jest adekwatna do jakości. Zastanowił bym się również nad pocienieniem grubości plecionki na 0.10mm.
Od mijającego sezonu zaczynam wyznawać zasadę: "...łowię najdelikatniej jak się da ale najgrubiej jak jest to konieczne !..."

Wyżej koledzy pisali aby wybrać żyłkę. Ja znam twój problem, jeśli chodzi o zaczepy. Stawiał bym jednak na plecionkę. Super czuć brania, nawet delikatne skubnięcie okonka.

RESUMUJĄC:
Kij - około 220 zł
Kręcioł - około 220 zł
Plecionka - mikado około 60 zł.
WIEC MIEŚCISZ SIĘ W SWOIM BUDŻECIE :)

A końcówka sezonu zawsze obdarza nas wyprzedażami w sklepach. Może będzie taniej! :)
Adam

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 27.11.2015, 11:28 »
W tym sezonie postanowiłem zacząć spinning na trochę poważniej. Miałem dawniej epizody z tą techniką, ale nie dawno i niezbyt fachowo. Jako że jestem wędkarzem zdecydowanie "budżetowym" skomponowalem zestaw do 400 zł, może coś cię zainteresuje.
Kij Mikado Sakana Hanta 10-30, 270 typowo szczupakowa, przy tym ciężarze wyrzutowym kijek naprawdę fajnie pracuje i jest super czuły - czuć każde puknięcie i nie ma problemu z zarzutem główką 5-6g. 
Do tego kołowrotek Shimano Alivio 2500 z przednim hamulcem -  tu jest coś za coś, nie ma szpuli zapasowej. Kołowrotek zrobiony na jednym łożysku, ale opinie ma bardzo fajne, z doświadczenia mogę powiedzieć że chodzi płynnie, bez szmerow, ładnie nawija plecionke. Ma małe przełożenie - chyba 4.2:1 co mnie akurat się podoba - łagodniejsze zrywy przynęty lepiej mi się sprawdzają niż ostre szarpniecia. W tym przypadku jednak do tego kija chyba lepiej pasowałby 3000 lub 3500, lepiej wyważyl by zestaw, choć różnica jest minimalna.
Na szpuli plecionka Mikado Nihonto 8 Braid -  moja pierwsza plećka i jestem w 100% zadowolony - super przekazuję brania, nie zanotowałem żadnego spadku ryby z haka, poza stratą koloru nie mam nic do zarzucenia, nie kosmaci sie, nie skręca, nie trze przelotek.
Ty oczywiście masz większy budżet i znajdziesz coś lepszego, a i przedmówcy to starzy wyjadacze i na pewno ich rady wniosą więcej :) niemniej jednak jeśli trafi na ten wątek ktoś z chudszym portfelem, polecam zestaw :)
Dawid

Offline Eddie

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 27.11.2015, 12:07 »
Kup sobie Shimano Catana CX jeśli dobrze pamiętam 7-21 g, jest stosunkowo tani (coś koło 150-160 zł) do tego kręciołek w podobnej cenie a resztę przeznacz na przynęty bo zabawki do spinningu sporo kosztują ;) Tak się tylko wydaje,  "a co to parę gumek, blaszek" a jak patrze ile kasy leży w moich pudełkach z przynętami do spinningu to.... ;)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 27.11.2015, 12:47 »
Kup sobie Shimano Catana CX jeśli dobrze pamietam 7-21g, jest stosunkowo tani (coś koło 150-160zł) do tego kręciołek w podobnej cenie a reszte przeznacz na przynęty bo zabawki do spinningu sporo kosztują ;) Tak sie tylko wydaje,  "a co to pare gumek, blaszek" a jak patrze ile kasy lezy w moich pudełkach z przynętami do spinningu to.... ;)

W Shimano moim zdaniem 30% ceny to marka. Mikado też ma fajne kijki z serii Nihonto albo właśnie Sakana Hanta np. 5-25g. Kołowrotek za to Shimano Catana juz po 140-150 zł chodzi, ale Ryobi też są fajne tak do 200 zł.
Dawid

Offline AdamTym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 27.11.2015, 13:04 »
"a co to pare gumek, blaszek" a jak patrze ile kasy lezy w moich pudełkach z przynętami do spinningu to.... ;)

ŚWIĘTE SŁOWA !!!! :D
Adam

Offline kadet

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #10 dnia: 27.11.2015, 20:41 »
Dziękuję Panowie za porady i tipy.

W tym roku postanowiłem, że na razie skupię się tylko na okonkach i zostawię sobie trochę czasu na wybór kija na szczupaka. Będzie czas do maja i być może po drodze pojawią się jakieś promocje w sklepach. Skupię się na kiju 10-30 lub 35 z kołowrotkiem 3000.

Pozostaje jeszcze tylko wybór żyłka czy plecionka. Z tego co zauważyłem to Power Pro można kupić w Decathlonie za ok. 80 PLN co moja kieszeń powinna wytrzymać. Jeszcze będę miał trochę czasu na przemyślenia.