Krótka historia najsłynniejszego szczupaka w Wielkiej Brytanii.
Rybę po raz pierwszy złowił 02.02.85r. w rzece Thurne, szczupakowy król Neville Fickiling. Szczupak ważył 41.06 lb i został ustanowiony nowy brytyjski rekord. Neville oczywiście zwrócił szczupakowi wolność.
Spowodowało to silną presję innych łowców szczupaków na ten odcinek rzeki.
Po raz drugi tę samą rybę złowił 23.08.85r. Derek Amies. Szczupak był wówczas nieco lżejszy i ważył 41.04 lb. Także wrócił do wody i otrzymał imię Dora.
Trzecim szczęśliwym łowca Dory był 18.02.86r. Jeff Mills. Ryba tym razem okazała się być cięższa. Jej waga wyniosła 42.20 lb i tym samym, po raz drugi ten sam szczupak okazał się być nowym brytyjskim rekordem.
Wspaniała ryba, ciekawa historia i znakomici wędkarze tworzący wówczas fundamenty nowoczesnego wędkarstwa opierającego się na zasadzie Catch & Release.
Na opis tej historii po raz pierwszy trafiłem początkiem lat 90-tych. Wywarła na mnie ogromny wpływ. To dzięki niej radykalnie zmieniłem swoje podejście do łowienia szczupaków.
Wiele innych źródeł podaje nieznacznie się różniące dane wagi tego szczupaka. Te które podałem w moim opisie zaczerpnąłem z publikacji Jana Eggersa, więc powinny być rzetelne. Jednak chciałem osobiście to zweryfikować i kilka miesięcy temu wysłałem mejla w tej sprawie do samego Neville Ficklinga. Niestety nadal nie otrzymałem odpowiedzi... Neville jest pewnie bardzo zajęty łowieniem szczupaków i sandaczy

Foto jest wklejone chronologicznie.