Autor Wątek: Mikado Nano Crystal ZTX 20  (Przeczytany 3976 razy)

Offline ManuChao

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler method
Mikado Nano Crystal ZTX 20
« dnia: 05.02.2016, 07:50 »
Witam serdecznie,
Chciałbym podzielić się z wami moim problemem i prosić o radę. W ubiegłym roku kopiłem za bardzo fajna kwotę kołowrotek MIKADO NANO CRYSTAL ZTX 20, całą zimę leżakował w pudełku, wczoraj udało się go przetestować dosłownie przez 20 min. Co kilka rzutów żyłka (0.14) wplątywała się miedzy szpulę a pokrętło regulacji hamulca kołowrotka. Chciałbym wiedzieć czy jest możliwość usunięcia tego problemu w jakiś domowy sposób, czy lepiej zawieźć kołowrotek na reklamację? Czy w ogóle uznają ten przypadek jako awaria kołowrotka ?
Niżej wklejam zdjęcia w.w kołowrotka.
Pozdrawiam.

http://cdnphoto.wedkuje.pl/foto_forum/411883-1.jpg

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Mikado Nano Crystal ZTX 20
« Odpowiedź #1 dnia: 05.02.2016, 07:57 »
Tak "zdalnie" to ciężko coś poradzić. Na zdjęciu widać,że pokrętło regulacji "odstaje" od powierzchni szpuli.Jak domniemam taka jest konstrukcja tego modelu i całkiem możliwe,że ciężko będzie coś wymyślić ,żeby to pokrętło "obniżyć" . A czy dobrze nawija żyłkę? Rolka podaje tą żyłkę na pokrętło czy dzieje się to z jakiejś innej przyczyny?
Nie wiem jak się ma reklamacja do tego - sprzętowi teoretycznie "nic" nie dolega,wygląda może bardziej na wadę konstrukcji...
Czesiek

Offline ManuChao

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05.02.2016, 08:12 »
Właśnie zapomniałem zaznaczyć, żyłka dostaję się pod pokrętło podczas zwijania zestawu, faktycznie pasowałby tu problem z rolką jedynie mocniejsze dokręcenie hamulca pomaga i żyłka bez problemu dostaję się na szpulę.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 05.02.2016, 08:19 »
Można spróbować dołożyć pod szpulę jakąś podkładkę,najlepiej by było pokombinować z jakimiś cieniutkimi.Szpula powinna nieco się podnieść by rolka nie podawała żyłki na pokrętło. Nie wiem ale jak to wpłynie na układanie żyłki na szpuli.
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 05.02.2016, 09:56 »
Obawiam się, że opisane przez Ciebie rzeczy wskazują na wadę fabryczną. Pokrętło nie powinno w ogóle kolidować tutaj, pamiętam jak z 5-6 lat temu kupiłem jakaś taniznę, pierwszy z kołowrotków w Polsce - i miałem to samo. Zastanowiłbym się nad reklamacją - aby przekonać sprzedawcę zaproponuj dopłatę do jakiegoś wyższego modelu...
Lucjan

Offline ManuChao

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05.02.2016, 19:26 »
No nic spróbuje dogadać się ze sprzedawcą, w sumie jeden z większych sklepów w Rudzie Śląskiej, nie sądziłem, że kołowrotki po 300 zł i w dodatku Japończyki może spotkać coś takiego :P Wprawdzie kupiłem go za bagatela 180 zł w promocji, może celowo obniżony ze względu na wadę produkcyjną. Jednak o tym nie informowali przy zakupie, no nic zobaczymy jutro co powiedzą w sklepie na pewno się tym tutaj pochwalę.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 06.02.2016, 09:03 »
No nic spróbuje dogadać się ze sprzedawcą, w sumie jeden z większych sklepów w Rudzie Śląskiej, nie sądziłem, że kołowrotki po 300 zł i w dodatku Japończyki może spotkać coś takiego :P Wprawdzie kupiłem go za bagatela 180 zł w promocji, może celowo obniżony ze względu na wadę produkcyjną. Jednak o tym nie informowali przy zakupie, no nic zobaczymy jutro co powiedzą w sklepie na pewno się tym tutaj pochwalę.

Heh, jak to za 300 zł skoro zapłaciłeś 180? Japończyk? Teraz Shimano za 1000 to nie Japończyk,więc...

Trzymam kciuki by się udało dogadać w sklepie :thumbup:

Jeśli to jakaś felerna sztuka ,to w porządku, jeśli jednak to błąd konstrukcyjny ,to już nic nie pomoże,chyba,że sprzedawca zgodzi się wymienić na inny model.
Przykra sprawa jeśli tak będzie.Chociaż nie takie firmy puszczają buble na rynek z wadą konstrukcji...
Czesiek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 07.02.2016, 12:49 »
Najlepiej wysłać do serwisu Abramis tam są spoko gościowie to ci zrobią
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline ManuChao

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 07.02.2016, 22:03 »

Heh, jak to za 300 zł skoro zapłaciłeś 180? Japończyk? Teraz Shimano za 1000 to nie Japończyk,więc...

Trzymam kciuki by się udało dogadać w sklepie :thumbup:
 Jeśli to jakaś felerna sztuka ,to w porządku, jeśli jednak to błąd konstrukcyjny ,to już nic nie pomoże,chyba,że sprzedawca zgodzi się wymienić na inny model.
Przykra sprawa jeśli tak będzie.Chociaż nie takie firmy puszczają buble na rynek z wadą konstrukcji...
Ostatnia sztuka, był przeceniony, te młynki chodzą po ok. 300 zł ale to nie ważne niestety jeszcze się nie wybrałem odwiedzić sklepu, może w tym tygodniu. Artur z góry dziękuję za podrzucenie pomysłu, jeśli się nie uda u sprzedawcy chętnie skorzystam z serwisu Abramis :)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 08.02.2016, 11:10 »
Nano crystal ztx to przebrany zauber i oglnie solidny kręcioł jak wszystkie z tej rodziny .Twój posiada jakąś wadę co do jego japońskiego pochodzenia to designed in japan czyli zaprojektowany  a produkowany w chinach. Taki chwyt marketingowy wielu firm.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08.02.2016, 11:29 »
Dokładnie to samo miałem w swoim Zauberze. No może u mnie wplątywała się trochę rzadziej. Ale był to pewien problem.
Ostateczne z hamulca usunąłem jeden element. Dzięki temu pokrętło "siadło" trochę niżej i problem ustał.
Jednak straciłem sporo na mocy hamulca. Stał się bardzo delikatny. Mnie to nie przeszkadza, bo łowię cienkimi żyłkami. Ale jeżeli ktoś systematycznie używa przyponów 0,14-0,16 to już nie polecam takiego zabiegu.