Autor Wątek: Kołowrotek Drennan Series 7, co o tym sądzicie?  (Przeczytany 3215 razy)

Offline Prophet2

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Witam mam zamiar kupić kołowrotki Drennan series 7 float i feeder.  Czy to będzie dobry zakup do łowienia spławikiem i gruntem. I czy warto je kupić w cenie 200 zl za sztukę może jest jakiś lepszy sprzęt. Co o tym sądzicie?

Dzięki i pozdrawiam wszytkich forumowiczów. :)

Wysłane z mojego 6050Y przy użyciu Tapatalka

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek Drennan Series 7, co o tym sądzicie?
« Odpowiedź #1 dnia: 21.02.2016, 19:57 »
Kupiłem kołowrotek w wersji Feeder do pickerka. Na pewno fajną opcją są 3 płytkie szpule w komplecie:
- aluminiowa - pomieści 100 m żyłki o średnicy 0,28 mm;
- dwie z tworzywa - pomieszczą odpowiednio 100 m żyłki 0,18 mm oraz 100 m żyłki 0,22 mm.
Dla mnie to ogromna zaleta - nie kombinuję z podkładami, przewijaniem żyłki itd. Kupuję 100 m żyłki Drennana i nad wodę :)
Dodatkowym udogodnieniem dla zapominalskich są znaczniki montowane na szpuli , z informacją o grubości żyłki.

Kołowrotek pracuje całkiem gładko. Mimo iż wyposażony jest w tylni hamulec, to działa on precyzyjne i daje spore możliwości regulacji. Oczywiście nie jest to pewnie to, co uzyskamy przy przedni hamulcu, aczkolwiek dla mnie w zupełności wystarcza.

Waga kołowrotka to 315 g (+/- 5 g) z podstawową, aluminiową szpulą.
Jedyny minus - mam wrażenie, że jest taki "plastikowy". Nie jest to jakiś szczyt technologii. Dla mnie to taki typowy, poprawny kołowrotek do "tyrania". Łatwy w czyszczeniu i konserwacji.

Testowany na komercji. Na początku byłem trochę sceptycznie nastawiony do tego kołowrotka, ale później się przekonałem. Daje radę ta prosta maszynka :)
Wiele więcej Ci nie powiem.. więcej testów przeprowadzę w tym sezonie, jak się zrobi troszkę cieplej :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Prophet2

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #2 dnia: 21.02.2016, 20:10 »
Dzięki wielkie za i tak sporą informacje na temat tego kołowrotka jak go kupie podzielimy sie informacji to zobaczymy co z tego wyniknie :)

Wysłane z mojego 6050Y przy użyciu Tapatalka

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 21.02.2016, 20:17 »
Sam jestem zainteresowany wersja float pod spławik, ciężko o kołowrotki z tak płytkimi szpulami.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 21.02.2016, 20:17 »
Nie ma sprawy :) ciekawą i też sporo tańszą opcją są Drennany z serii Red Range. Sporo osób z Forum je posiada :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 21.02.2016, 20:19 »
Sam jestem zainteresowany wersja float pod spławik, ciężko o kołowrotki z tak płytkimi szpulami.

Dla mnie to był główny wyznacznik zakupu. Chciałem mieć jeden kołowrotek przy którym nie muszę kombinować z żyłkami itd. :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #6 dnia: 21.02.2016, 20:44 »
Do spławika polecam Drennan FD 3000 lub 4000, 3 płytkie szpule aluminiowe, posiadam model 3000 i jestem bardzo zadowolony.
Wojtek