Autor Wątek: Jaka gramatura kija? (komercja, karpie do 8 kg)  (Przeczytany 7995 razy)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaka gramatura kija? (komercja, karpie do 8 kg)
« Odpowiedź #15 dnia: 25.02.2016, 10:05 »
Jak masz wagę to możesz gotowy podajnik z kiełbaską zważyć i w ten sposób zobaczyć jaki CW jest Ci potrzebny. Tutaj są podane masy podajników Drennana (puste i z zanętą) http://matchangler.by/wp/in-line-flat-method-feeders/.

Tu też test kolegi Pyza http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2153.msg56781#msg56781

Jak zobaczysz 120 g to jest CW raczej na rzekę, na komercję 80 g powinno starczyć bez problemów. Producenci zwykle zaniżają CW kija więc nawet jak trochę przekroczysz ale nie będziesz szarpał przy rzucie nic nie powinno się stać.
Ja rzucałem wędką z CW 100 g podajnikiem ESP XL, który wg testu Pyzy ma 116 g - wędka dalej jest cała :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline kowalll

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 25.02.2016, 11:16 »
Jak masz wagę to możesz gotowy podajnik z kiełbaską zważyć i w ten sposób zobaczyć jaki CW jest Ci potrzebny. Tutaj są podane masy podajników Drennana (puste i z zanętą) http://matchangler.by/wp/in-line-flat-method-feeders/.

Tu też test kolegi Pyza http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2153.msg56781#msg56781

Jak zobaczysz 120 g to jest CW raczej na rzekę, na komercję 80 g powinno starczyć bez problemów. Producenci zwykle zaniżają CW kija więc nawet jak trochę przekroczysz ale nie będziesz szarpał przy rzucie nic nie powinno się stać.
Ja rzucałem wędką z CW 100 g podajnikiem ESP XL, który wg testu Pyzy ma 116 g - wędka dalej jest cała :)
Dzięki za wiadomość na pewno się przyda, wszystko wskazuje na to że 80 gram będzie wystarczającym kijem i nie ma sensu ładować się w 120 g.
Rekordy:
--------------------------------
Karp - 12 kg
Leszcz - 4,6 kg; 62cm
Amur - 9,6 kg

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #17 dnia: 25.02.2016, 18:16 »
Szczerze, od serca - bierz te 80 gram. Chyba, że chcesz na łowisku krowy po zadach chlastać. :-X

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 25.02.2016, 18:22 »
Ja mam Daiwe Windcasta 360 cm cw 120 g i spokojnie wyholowałem nim 10 kg karpika (kilka razy musiałem go przytrzymać bo pod pomost próbował zwiać). Śmiało mogę polecić ten kij. Brania malutkich plotek tez zobaczysz na najdelikatniejszej szczytówce... oczywiście na sygnalizacje delikatnego pukania w przynętę malutkiej rybki bym nie liczył ale łowiąc na komercji nie musisz sie raczej tym przejmować :)

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #19 dnia: 25.02.2016, 18:37 »
Kolego nie patrz że cw 80 g. Ja Trabucco Selektorem cw 75 rzucałem na Odrze koszykami o wadze 60-70 gr + zanęta czyli łącznie  jakoś 90 g albo lepiej i nic mu nie jest. Spokojnie myślę, że 80 g będzie wystarczające na ryby które zamierzasz łowić.
Krzysztof

Offline kowalll

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 26.02.2016, 07:53 »
Dzięki wszystkim za udzielenie się w moim wątku. Ostatecznie wybór padł na kij 360 cm i 80 g.

Pozdrawiam,
Tomek
Rekordy:
Karp - 12 kg
Leszcz - 4,6 kg; 62cm
Amur - 9,6 kg

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 26.02.2016, 08:26 »
Tylko zapominamy tutaj, że cw nie zawsze przekłada się na to co chcemy. Im dłuższy kij tym automatycznie większe będzie cw. Tutaj o wiele ważniejsze jest użycie kija. Taki do Metody nie wymaga  finezji, ponieważ brania (zwłaszcza takich karpi) są brutalne, sam kij zaś jest mocniejszy. Uniwersalny feeder więc będzie ciut słabszy, zaś producenci w kijach do Metody widzieć będą coś o jeden stopień mocniejszego. Zwłaszcza łowienie na komercjach oznacza, że musimy rybę utrzymać w ryzach, posiadając po bokach sąsiadów, często z 10-15 metrów jest inny zestaw. Kije są miękkie więc ale też i mocne.

Przy długości 3.60 metra producent automatycznie zwiększa moc, ponieważ łowi się na dłuższych dystansach, zaś aby dorzucić na 50-60 metrów, trzeba podajnika minimum 45 gramów, częściej nawet 60 gramów.

Jeżeli więc szukamy mocy, ale tez i finezji, to sugerujmy się dystansem, bo takim sugeruje się producent. Mój Avon ma końcówki 3 i 4 oz, i na krótkich odległościach są one zbyt mocne często, jak i sam kij - ale to dlatego, że to nie jest przeznaczenie takiej wędki - ona ma łowić na odległościach od 30 metrów wzwyż.

Dlatego w przypadku tych dwóch wersji właśnie ten o cw do 120 gram uznałbym za 'do Metody', zaś ten drugi (80 gramów) za uniwersalny. Pytanie tylko czy chcemy łowić daleko od brzegu i jakim zestawem. Bo Metoda, helikopter czy prosty zestaw z koszykiem bez troków są samozacinające,  do łowienia zaś zestawami na pętlach czy trokach, gdzie branie przenoszone jest na szczytówki bardziej, częściej używa się tez haków do dendrobeny czy białych, mniejsze cw będzie wskazane.

Wielu wędkarzy kieruje się cw łącząc je z wielkością ryb które chcą łowić. Każdy feeder da radę 10 kilowej rybie (nie jestem pewny czy jakieś bardzo tanie marki), wiele nie zająknie się przy takiej co ma 15 kilo. Wędki typu bomb, o ultracienkich blankach też są do użycia na komercjach, na tych samych karpiach - jednak mają inną budowę niż feedery powiedzmy uniwersalne czy stricte do łowienia Metodą na dłuższych odległościach. Mój picker Garbolino to tak naprawdę kijek typu bomb, do finezyjnych zestawów niby, jednak u mnie podajniki 45 gramów to normalna opcja latem, karpie do 10 kilo zaś nie są wcale czymś'wielkim' tutaj.
Każdy kij uniwersalny poradzi sobie z podajnikami 45 gramów, przy długości 3.60 powinien też z 60 gramami.   

Pamiętajmy też, że w kijach o nazwie Method Feeder producent widzi kij do łowienia komercyjnych karpi, takich do 6-7 kilogramów, to nie jest kij do łowienia Metodą leszczy czy karasi. Jeżeli chcemy więc łowić 'uniwersalne' ryby Metodą, kupujmy uniwersalnego feedera czy też pickera.
Lucjan

Offline kowalll

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 26.02.2016, 08:41 »
Dzięki Luk bardzo pouczająca wypowiedź :thumbup:
Rekordy:
Karp - 12 kg
Leszcz - 4,6 kg; 62cm
Amur - 9,6 kg