Autor Wątek: Wiązanie amortyzatorów w koszykach do methody  (Przeczytany 5225 razy)

Offline scottie76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
    • Galeria
Wiązanie amortyzatorów w koszykach do methody
« dnia: 11.03.2016, 20:29 »
Witam!
Chciałem dowiedzieć się, jak wiążecie amortyzator w koszykach do methody (chodzi mi o patent z siatkami PVA).

Pzdr Michał

Offline andre1975

• Ekspert
  • Reputacja: 46
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wiązanie amortyzatorów w koszykach do methody
« Odpowiedź #1 dnia: 11.03.2016, 20:32 »
Witam!
Chciałem dowiedzieć się, jak wiążecie amortyzator w koszykach do methody (chodzi mi o patent z siatkami PVA).

Pzdr Michał

Podpinam się do pytania i jeszcze chciałbym wiedzieć, jaka średnica amortyzatora będzie najlepsza.
Andrzej

Offline scottie76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 11.03.2016, 20:34 »
Myślę guma 1.4-1.8
Pzdr Michał

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.03.2016, 22:20 »
Do moich podajników Hybrid Feeder stosuję gumę 2.5 mm, ale dobrze się też sprawdzają cieńsze, węzeł, jaki robię to węzeł płaski (prosty).
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 11.03.2016, 22:26 »
W zależności jaki macie podajnik - można na kilka sposobów wiązać amortyzator.

W Hybridach są otwory,  więc wiadomo... W Prestonach można albo wiercić otwory alb zrobić nacięcia w plastiku i przewiązać amortyzator dookoła. Podobnie w Drennanach. Można tez skorzystać z wkrętarki i przewiercić podajnik. Ważne aby amortyzator był jak najszerszy, otwory nie powinny być zbyt blisko siebie. Można też tak przewiązać aby amortyzator wchodził przez otwór pod spód i na około, wtedy obejmuje całą szerokość podajnika i nie ma takiego problemu z montażem torebki.

Z amortyzatorów o wiele lepiej brać te grubsze. Spróbowałem używać cienkiego i nie sprawuje się najlepiej, zbyt mocno wcina się w siatkę PVA. Ważne jest aby odpowiednio mocno zawiązać sam amortyzator. Nie może być zbyt luźny, siatka musi być mocno trzymana. Nie może tez być zbyt ciasny, gdyż torebka się 'łamie' w pół i brzegi idą 'do góry'. To znowu utrudnia montaż przynęty.
Lucjan