Autor Wątek: PZW i Dzień Wędkarza  (Przeczytany 5400 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
PZW i Dzień Wędkarza
« dnia: 19.03.2016, 07:40 »
Dzisiaj jest Dzień Wędkarza. Chciałbym życzyć każdemu z tej okazji wszelkiej pomyślności nad wodą, chociaż najlepiej aby była to rozsądna pomyślność :D

Niestety, cieniem kładzie się historia ustanowienia tego święta.  Jak czytamy w Wikipedii:

Dzień Wędkarza – ustanowiony 19 marca 2007 przez Nadzwyczajny Krajowy Zjazd Delegatów PZW dla upamiętnienia powstania Polskiego Związku Wędkarskiego (19 marca 1950 roku).

Jest to święto nie tylko dla wędkarzy. W przekonaniu delegatów Zjazdu, a także wędkarzy, jest przede wszystkim świętem wiosny, budzącej się do życia przyrody i czystego środowiska, w którym wędkarze pragną żyć i wędkować.

Dzień Wędkarza stanowi również okazję do zademonstrowania stanowiska PZW w walce z kłusownictwem i przestępczością nad wodami. Wykorzystywane są doświadczenia i dorobek Policji, Państwowej i Społecznej Straży Rybackiej po to, aby przedstawić społeczeństwu skalę tych patologii, zaangażowanie i determinację PZW w ich zwalczaniu, a także wyróżnić najbardziej zasłużonych w tej dziedzinie.

Jak czytam coś takiego, to zaczyna mnie mdlić. Nie wiem kto to ułożył ten tekst, ale nie brzmi on dobrze. Najwyraźniej Zarząd Główny żyje w jakimś równoległym świecie, brakuje jeszcze pochwalnego hołdu dla Wielkiego Prezesa. Wtedy, był to jeszcze generał SB, znający się na rybach, gospodarce wodami i na zarządzaniu związkiem jak nikt inny.

Trochę to przykre, bo zamiast święta wędkarzy - ktoś tu zrobił święto PZW. Nie wiem, czy w takiej sytuacji jest co świętować. Że co, że Mazury są obłożone sieciami przez PZW? Że wody są najsłabsze w Europie i taka ryba jak metrowy szczupak czy lin mający ponad 50 cm to już rzadkość?

Zastanawiam się, czy możnaby zainterweniować w Wikipedii i poprosić o zamianę tego tekstu. Ja chcę należeć do PZW i wkrótce będę ponownie, ale taka propaganda mnie po prostu razi. To ma być święto wędkarzy, bez żadnych wzniosłych haseł i peanów na cześć PZW. Bo w takim wymiarze jest to bardziej coś przypominającego Święto Zmarłych , zamiast cieszyć się, powinniśmy spędzić ten czas na zadumie.... :D

Nie myślcie, że krytykuję znowu PZW. Krytykuję znowu Zarząd Główny PZW i tę propagandę rodem z czasów komuny, traktujcie to z przymrużeniem oka :). Czy PZW ma prawa do tego święta? Czy ktoś niezrzeszony w PZW powinien świętować? Po co ten bełkot w ogóle? Czy nie lepiej aby na zjazdach delegatów poruszano coś bardziej ważnego, a może w ogóle pomyśleć o tym, aby Ci na górze zajęli się czymś co poprawi sytuację nad wodą? Bo jeżeli rzesza delegatów pobiera diety i ucztuje za pieniądze szeregowych członków, a efektem są takie rzeczy, to może czas aby nimi lekko potrząsnąć? My wędkarze chcemy rybnych wód a nie świąt i okazji do głaskania się po pleckach w siedzibach związku.

A wydawałoby się wszystko takie proste. Świętować więc czy nie świętować, oto jest pytanie! :D
Lucjan

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: PZW i Dzień Wędkarza
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2016, 08:02 »
"wyróżnić najbardziej zasłużonych w tej dziedzinie" chyba na tym się skupiają najbardziej..
Zdecydowanie nie świętować :(

Luk a w Wikipedii nie jest tak, że każdy tekst możesz edytować?
Dawid

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2016, 08:10 »
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2016, 08:14 »
Nie wiedziałem o tym, ale szok! To jak, zmieniamy?  :D :D :D
Lucjan

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2016, 08:22 »
Jak Pan chcesz :)
Dawid

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2016, 09:09 »
Kalendarz podpowiedział mi, że dziś mamy dzień wędkarza.
Wszystkim wędkującym Wszystkiego co najlepsze i samych życiówek na kiju.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 19.03.2016, 09:10 »
Faktycznie tekst na Wiki trochę archaiczny i w tonie z poprzedniej epoki. Przydałoby mu się trochę polotu i nowoczesnego sznytu ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline dante

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #7 dnia: 19.03.2016, 09:10 »
Mój okręg składa mi życzenia.

http://ompzw.pl/dzien_wedkarza_19_marca,news,713.html

Bardzo dziękuję. Okręg się trochę chwali posiadanym areałem wód ale życzyłbym sobie aby wymienione w tekście zbiorniki były pełne ryb. Póki co tak nie jest. Ja natomiast życzę działaczom aby zaczeli dbać o nas wędkarzy a nie o lobby rybackie i przestawili się całkowicie na model pro-wędkarski. Zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany są potrzebne. Tego sobie i innym życzę.