Autor Wątek: Zestaw spinning na rzekę - pomoc przy wyborze  (Przeczytany 6032 razy)

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Zestaw spinning na rzekę - pomoc przy wyborze
« dnia: 05.05.2016, 08:37 »
Witam wszystkich,

W tamtym roku wróciłem do wędkowania głównie na wodach stojących a w tym roku chciałbym zacząć wędkować na Wiśle i tak se myślę ze fajnie było by trochę pospiningowac :)
Jako ze nie mam żadnego spiningu prosiłbym o pomoc w wyborze takiego uniwersalnego zestawu: wędzisko+kołowrotek (no chyba ze nada sie np RYOBI Zauber 4000 bo taki posiadam) i czy polecacie plecionkę czy żyłkę.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zestaw spinning na rzekę - pomoc przy wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 05.05.2016, 10:03 »
Temat przerabiany wiele razy, jak dla mnie uniwersał na rzekę to kij o ciężarze wyrzutu do 30 gram choć na Wisłę czasami może to być trochę mało ja czasami zabieram kij do 40-50 gram szczególnie jesienią, , jeżeli nastawiasz się na bolenie, jazie, klenie kij może być trochę lżejszy powiedzmy do 21 gram wyrzutu.

Kołowrotek da radę ten jaki masz chociaż nie znam konstrukcji i nie wiem ile wytrzyma ciężkiej orki.

Tak samo z żyłką lub plecionką ile ludzi tyle opinii, ja do boleniowania zawsze używam żyłki 0,23 mm, jeżeli idę na szczupaka/sandacza nawinięta mam plecionkę 0,14 jesienią zabieram trochę grubszą.

Plecionka jest sztywna i mało rozciągliwa w porównaniu do żyłki, lepiej czuć kontakt z przynętą, lepiej czuć brania i duży + że można odzyskać dużą ilość przynęt z zaczepów.

Napisz do jakiej kasy szukasz kija ale jest tego tyle w sklepach że bez problemu coś wybierzesz w każdej kwocie.

Jak masz jakieś pytania do pisz śmiało, spędziłem kilkanaście sezonów ze spinem na Wiśle więc może coś pomogę.
Marcin

Offline piotr82

• Reputacja: 25
« Odpowiedź #2 dnia: 05.05.2016, 10:04 »
UNIWERSALNEGO ZESTAWU NIE MA :) zależy na co się nastawiasz zaczynałem od wyklejanki okoniowej 2.4 do 5 gram duża frajda z wędkowania przy braniu okonia oraz szczupaka... teraz mam 3 spiningi i będę musiał dokupić jeszcze dwa... ciężko jest coś doradzić najlepiej udać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i pomacać kije...

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05.05.2016, 10:37 »
Na kijka chciałbym przeznaczyć max 350 zl, powiedzmy ze na kreciol tez podobnie, na żadną konkretna rybę sie nie nastawiam :) tak po prostu czasem jak malo czasu np po pracy szybko wziąć kij i przejść sie brzegiem Wisły jako ze mieszkam bardzo blisko a doświadczenia ze spinningiem nie mam za dużego

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 05.05.2016, 13:05 »
Polecam ci Dragon Milenium super fast do 25 g lub jego następce bodajże viper ewentualnie Kongera word champion kobalt do 28 g są to typowe rzeczne w miare uniwersalne kije. Do tego Zauber lub jego klon wielkości 3000. Co do kwestii żyłka czy  plecionka tu każdy ma swoje preferencje.

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 05.05.2016, 13:35 »
Cześć
Od dwóch lat mam Okuma Black Rock 2,75  7-30 g. Bardzo ładnie wykonana i dobrze się nią łowi . Łowię głównie na woblery i wahadłówki. Nie jestem specjalistą od spinningu ale wydaje mi się że ta wędka mogłaby się Tobie spodobać wg mnie to właśnie taki uniwersalny kijek na szczupaka, sandacza i nawet okonia - ładnie czuć na nim nawet małe gumki z niewielkim obciążeniem . Kołowrotek jaki mam to Spro Blue Arc 930 i jest ok - pisałeś że masz Zaubera 3000 to jest taka sama maszynka jak spro 930 więc bez problemu by się nadawał.

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05.05.2016, 15:27 »
Cześć
Od dwóch lat mam Okuma Black Rock 2,75  7-30 g. Bardzo ładnie wykonana i dobrze się nią łowi . Łowię głównie na woblery i wahadłówki. Nie jestem specjalistą od spinningu ale wydaje mi się że ta wędka mogłaby się Tobie spodobać wg mnie to właśnie taki uniwersalny kijek na szczupaka, sandacza i nawet okonia - ładnie czuć na nim nawet małe gumki z niewielkim obciążeniem . Kołowrotek jaki mam to Spro Blue Arc 930 i jest ok - pisałeś że masz Zaubera 3000 to jest taka sama maszynka jak spro 930 więc bez problemu by się nadawał.

Taka?

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/okuma/6963-black-rock-275-5-25g.html

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05.05.2016, 15:49 »
Mysle tez o takim Kongerze, słyszałem o nim wiele dobrego

http://arikafishing.pl/pl/p/WEDKA-STALLION-ZANDER-SPIN-25928-KONGER-/3023

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 05.05.2016, 16:57 »
Ja ze swojej strony polecam ten kijek http://rapa-sklep.pl/wedka-konger-world-champion-zander-285-35g.html, mam wersję 2,55m, b.czuły i mocny. W planach mam zakup 2,85m bo na Odrę 2,55 moim zdaniem jest za krótki.
Janusz

Offline Ostry

• Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 06.05.2016, 08:35 »
DamianS jak widzisz każdy poleca to czego używa, najlepiej jedź do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu i pomacaj trochę kijków, na pewno coś wpadnie Ci w oko.
Marcin

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06.05.2016, 10:04 »
Dzięki chłopaki za wszystkie propozycje, chyba skusze sie na Kongera i w następnym tygodniu zaczynam trening :D