Autor Wątek: Idealne przygotowanie do nęcenia (2 miesiące)  (Przeczytany 9193 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Idealne przygotowanie do nęcenia (2 miesiące)
« Odpowiedź #15 dnia: 20.05.2016, 11:52 »

Pisałeś o nęceniu z  fermentowanym makaronem i kukurydzą.
Z tym trzeba uważać, bo jak nie masz ryby w łowisku to wyjdzie klapa.

Zgadzam się z tym, trzeba sprawdzać, czy żarcie jest wybierane przez ryby i czy nie zostaje.
Miałem w zeszłym roku taką przygodę, że nęciłem płytkie miejsce, tak około 1m. Żarcie było ładnie wybierane i to mi się podobało. Jednak efektów nie było.
Po jednym z zanęceń zostałem z 30min. W tym czasie w to miejsce zleciało się z 10 kaczek i 2 łabędzie. Skubańce wyżerały wszystko.
Musiałem zrezygnować z tego miejsca.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 20.05.2016, 11:54 »
Hm.. skoro surowa kuku wg Bartona jest OK dlaczego więc na wielu łowiskach jest zakaz nęcenia surowymi ziarnami ? Taki kaprys czy wiedza ?
JK

O kuku nic nie wiem ;)
Ale bobik ,tak ;)

Słuchaj nie wiem jak to jest w rzeczywistości , bo dopiero nie dawno na to natrafiłem ,a sam nie stosowałem , jakieś tam efekty ma więc coś w tym może być.
Feeder & spinning

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 20.05.2016, 17:44 »
Gdy jeszcze cyklicznie "karpiowałem" początkowo stosowałem karmienie surową kukurydzą. Miałem kiedyś takie zdarzenie, że zanęciłem dużą jej ilością w płytkim miejscu. Było to w okresie letnim, woda była bardzo ciepła w tym miejscu, na dworze upały przez prawie miesiąc. Przez ten cały czas gdy wypłynąłem sprawdzić to łowisko kukurydza zalegała na dnie, trochę sczerniała. Woda jest w tym jeziorze wręcz krystaliczna więc na głębokości około 2-2,5 m doskonale można było zauważyć co się dzieje w łowisku. Pomyślałem, że wrzuciłem zbyt dużą ilość ziarna co w połączeniu z ciepłą wodą dało tak negatywne skutki. Ale ryba wszędzie na jeziorze wtedy brała chimerycznie. Po upływie około miesiąca nagle kukurydza zniknęła i na pewno nie zjadły jej kaczki czy inne ptactwo wodne. Z tego zdarzenia mam jeden wniosek, że surową kukurydzą, wbrew temu co uważają niektórzy, nie można zniszczyć łowiska. Zresztą w stawach hodowlanych karmi się ryby bardzo dużą ilością ziarna, w tym i kukurydzy, i nie wpływa to negatywnie na procesy trawienne ryb a wręcz odwrotnie.
Inną rzeczą jest to, że ugotowanie kukurydzy ułatwia i powoduje szybsze jej trawienie przez ryby. Dodatkowo można ją wzbogacić smakowo i zapachowo co w formie surowej jest dość kłopotliwe.
Przy długotrwałym nęceniu proponuję jak koledzy wyżej zagotować większą ilość ziarna i przechowywać w zamrażalce. Moczenie ziaren strąkowych przed ugotowanie przyspiesza proces jednak w przypadku kukurydzy nie zauważyłem różnicy.
Szybkowar ułatwia znacznie zadanie.

Offline daniel_lisek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
    • Kanał YouTube
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 21.05.2016, 10:23 »
Wróciłem, byłem, zobaczyłem i się zachwyciłem :narybki:
miejsce ładne, trochę roślinności, na odległościówkę złowiłem leszczyka, na dłuższą metę będę łowił batem/lekkim wagglerem i feederem , głębokość to około 1,5m

NAJLEPSZE OKAZJE NA ALI: https://goo.gl/viY1ZQ
GRUPA NA FB "Sprzęt Wędkarski z AliExpress": https://goo.gl/azfNb5

Offline kuter

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #19 dnia: 22.05.2016, 07:26 »
Ile ja bym dał żeby mieć w okolicy choć jedną taką piękną dziką wodę :'(
Bartek

Offline daniel_lisek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
    • Kanał YouTube
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 22.05.2016, 17:02 »
Ile ja bym dał żeby mieć w okolicy choć jedną taką piękną dziką wodę :'(
Jakoś zdjęcie ładnie wyszło :-[ dzika to dzika ale prawie zawsze brzeg do którego da się dojechać samochodem jest oblegany przez karpiarzy, inne brzegi tak zarośnięte/błoto po kolana... a i z rybami jako tako, jakieś płotki czasami karaś karp, ale medalowych leszczy nie widać, może coś na wakacjach uda się złowić i nagrać https://www.youtube.com/channel/UC5v6fHMJ4hzdNLbuNJOeVHQ :)
NAJLEPSZE OKAZJE NA ALI: https://goo.gl/viY1ZQ
GRUPA NA FB "Sprzęt Wędkarski z AliExpress": https://goo.gl/azfNb5