Autor Wątek: Babka czarna - co o niej wiecie i czy często ją łowicie?  (Przeczytany 15395 razy)

Kotwic

• Gość
Odp: Babka czarna - co o niej wiecie i czy często ją łowicie?
« Odpowiedź #15 dnia: 19.12.2015, 16:02 »
Dość mocne stwierdzenie, że wędkarze nie potrafią rozpoznawać ryb :D 
Ilość wpisów na wielu forach wędkarskich w wątku: jaka to ryba skutecznie pokazują, jaka mamy świadomość na temat ryb niepospolitych. :'(

Być może i była to trawianka, ale jest ona podobna do okonia, a babki wyglądają jednak inaczej.
Luk, bez urazy, ile złowiłeś trawianek i różnych babek, że piszesz takie dziwne porównania? ???

Nie wiadomo gdzie na Wiśle łowił ten wędkarz - ale domyślam się że na jej górnym odcinku. Jeżeli już to mogła być to właśnie babka bycza.
Z mpich informacji wynika, że w górnym odcinku nie ma babki, jest za to ona w dolnym (czyli przyujściowym odcinku Wisły). Natomiast trawianka występuję dość licznie w środkowym odcinku Wisły, (przy czym najczęściej pomiędzy Sandomierzem a Dęblinem). >:O

Wędkarze mogą dostarczyć wielu danych ichtiologom ( i dostarczają) , zainteresowałbym się tym tematem :)
Za późno na takie sugestie, zainteresowanie trawianką ma już ponad 20 lat. ;D

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #16 dnia: 19.12.2015, 18:06 »
Ciekawe czy by taka babkę dziadki zeżarli?...?

Czytałem gdzieś na necie, że ponoć zajadają się babkami byczymi. Ponoć smaczna, ale...
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #17 dnia: 19.12.2015, 18:39 »
Ciekawe czy by taka babkę dziadki zeżarli?...?

Czytałem gdzieś na necie, że ponoć zajadają się babkami byczymi. Ponoć smaczna, ale...

Nie wiem czy nie mylisz z "byczkiem" czyli sumikiem karłowatym, którym to ponoć się zajadają, aż mi się nie chce wierzyć, że tą babkę ktoś by próbował jeść
Michał z Bytomia

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #18 dnia: 19.12.2015, 19:14 »
Nie, nie mylę z byczkiem. Zacytuję Ci kilka słów z pewnej znanej strony:
- "Babka jest smaczna" - fakty dotyczące biologii i historii babki byczej, a także parę smakowitych przepisów na przyrządzenie tej wyśmienitej ryby

Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 19.12.2015, 19:19 »
Kotwic, chodziło mi o odcinek dolny również, pomyliłem się... :)

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 19.12.2015, 19:25 »
Ciekawe czy by taka babke dziadki zerzarli. ?...?

Nie wiem czy nie mylisz z "byczkiem" czyli sumikiem karłowatym, którym to ponoć się zajadają, aż mi się nie chce wierzyć, że tą babkę ktoś by próbował jeść

Panowie mi osobiście sie to w głowie nie mieści aby jesc gatunki o których piszecie.
Maciek

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #21 dnia: 19.12.2015, 19:47 »
Nie, nie mylę z byczkiem. Zacytuję Ci kilka słów z pewnej znanej strony:
- "Babka jest smaczna" - fakty dotyczące biologii i historii babki byczej, a także parę smakowitych przepisów na przyrządzenie tej wyśmienitej ryby
Aż mnie ciarki przechodzą
Michał z Bytomia

Offline perforek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
    • iledefrance.pl
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 19.12.2015, 23:44 »
Babka ponoć jest przepyszna ryba. Rozmawiając kiedyś z wędkarzami nad Bałtykiem powiedzieli mi ciekawe spostrzeżenie ze Sandacze oraz Okonie nauczymy się ja jeść i przed okresami tarła oraz po przypływają jak do stołówki w miejsca pobytu tej ryby.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20.12.2015, 23:54 »
Właśnie zacząłem czytać "Na tropach Smętka" Wańkowicza i okazuje się, że od dawien dawna jadano ją: "w którego węglach pieką się kolby kukurydzy, a na przeciągniętych prętach- naszyjnik "babek", czarnych rybek-potworków."

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline migrenka

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #24 dnia: 24.05.2016, 20:47 »
Witajcie! z ciekawością zajrzałem do forum i znalazłem temat babki.
szanowne koleżeństwo - potwierdzam dobry smak babki. Po raz pierwszy złowiłem ją podczas wyprawy na sandacza pare lat temu. o dziwo branie poszło na spirale ze spiningu - ryba ok 24 cm, choć zupełnie nie pasuje to do charakteru ryby, bo jest ona denna i żywi się głównie bezkręgowcami, uwielbia ślimaki, czerwonego robaka i jak przetestowałem podczas dalszych zasiadek ze spławikiem uwielbia drobiowe serca i wątrobę. brania podobne do okoniowych bardzo energiczne i jak na tą małą rybkę bardzo energiczne. przy chęci zjedzenia smażonej babki lub zrobienia kotletów rybnych nie bawię się spławikiem. stosuje zestaw morski z dwoma hakami nr 2 i rzucam na grunt z założonym kawałkiem wątroby lub 1/4 kawałka serca. zestaw pozostawiam zatopiony na ok 3-5 min i wyholowuję. połów ok dwugodzinny pozwala zrobić bardzo obfity obiad. na taki zestaw bardzo ładnie dołapuje się flądra.
przepis na zrobienie babki nie odbiega od podstawowych zasad przyrządzania ryb. na bakę jeżdżę w okolice Westerplatte, Wisłoujścia, Sopotu, skweru i portu Gdynia. niech was nie zrazi śluz na ciele ryby, odpowiedzialny jest za niego jeden z gruczołów ryby i jak czytałem naukowcy nie bardzo znajdują dla niego zastosowania prócz funkcji ochronnej ikry. wymoczenie w zasolonym mleku idealnie pozbawia rybę śliskiego nalotu i dalej przygotowujemy ja tak jak chcemy. polecam spróbować ponieważ jemy inne chwasty np. roślinne i nikomu to nie przeszkadza a ryba to ryba.... mimo tego że chwast.
pozdrawiam