Autor Wątek: Kołowrotek do orki  (Przeczytany 3826 razy)

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
Kołowrotek do orki
« dnia: 23.06.2016, 00:42 »
Witam, w związku z dzisiejszym wypadem i posypaniem się jednego młynka, jestem zmuszony kupic nowy. Poszukuję kołowrotka do feedera na rzekę Wartę, do orki z koszykami 100 - 120 g + zanęta, stawiam na duży rozmiar, a budżet to max 250 zł. Mnie w oko wpadły takie młynki jak: Spro Passion 750, Ryobi Arctica 6000 oraz Ryobi verum 6000. Jeśli sądzicie, że warto dołożyć, mogę coś dozbierać do Penn Slammer 360.  Proszę o wypowiedzenie się, jeśli ktoś miał do czynienia z tymi maszynkami :) Mile widziane inne propozycję i rady.
Konrad

Kadłubek

• Gość
Odp: Kołowrotek do orki
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2016, 01:31 »
Treść wpisu usunięta przez użytkownika.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2016, 07:23 »
Modele ,które wymieniłeś raczej bym odradził. Nie są to złe maszyny,ale jeśli mają być używane do ciężkich metod,to naprawdę warto poszukać czegoś lepszego.
Coś lepszego, w tym wypadku ,oznacza dla mnie w metalowej obudowie.Zasada jest prosta.Nawet jeśli napęd nie jest super świetny,ale zamknięty w stabilnej ,twardej obudowie,to wówczas odznacza się sporą mocą. Jedyne o czym trzeba pamiętać to dobre smarowanie i kasowanie luzów na bieżąco.

Co do kandydatów.
W tych pieniążkach może być dość ciężko i nakłaniam by dołożyć jednak do rzeczonej kwoty.

Penn Slammer,czy każdy inny Penn w metalowej obudowie to rozsądny wybór.
Aktualnie Slammery mają dość niskie ceny(bo model wycofywany jest chyba z rynku) i można dostać za cenę poniżej 300zł.
Fakt,że są konstrukcje o ładniejszej pracy,ale nie przesadzajmy,historie o pracy Slammera i porównaniu do betoniarki są grubo przesadzone.

Kołowrotki Ryobi lub Spro(są to bliźniacze konstrukcje) w metalowych obudowach.

Quick(Dam) Calyber i Toxic stosownej wielkości.

Okuma Trio. Jest to konstrukcja hybrydowa (połączenie kawałka metalu z obudową z tworzywa) ,dość nowatorska,ale bardzo sztywna i twarda.Ma sporą moc i możliwości,hamulec z węglowymi podkładkami. Nie cieszy się dużą popularnością,bo ... jej praca "z ręki" jest bardzo nieprzyjemna,czuć jakby złe spasowanie,wibracje. Problem w zasadzie znika po podpięciu do wędki,ale wielu ludzi podchodzi do niej jak pies do jeża.

Rynek wtórny.
Tu masz spore pole do popisu.Można nawet pokusić się o stare konstrukcje w obudowach z tworzywa. Jednakże trzeba doświadczenia i znajomości tematu,aby się nie wpakować,bądź też zdać się na dobrego znajomego,który chce coś sprzedać.
Czesiek

Offline Luuki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2016, 08:02 »
Ja posiadam dwa Slammery przy rzecznych gruntówkach, jeden ma już 6 lat drugi 3, i bajka. Grunt to smarować, kasować luzy i będzie hulał. A dla mnie jego praca jest super lekka ze specyficznym i (dla mnie) miłym dźwiękiem ;)
Łukasz

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 23.06.2016, 08:13 »
Do tak ciężkiego łowienia mam dwie Daiwy Regal 4500BRi.
Użytkuję je już 4 sezon bez najmniejszych awarii.
Wiosna, lato, jesień, zima. Kąpiele błotne lub w wodzie, piach,żwir. Jak dla mnie niezawodna maszyna.
Feeder & spinning

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.06.2016, 09:31 »
Dokładnie, jak piszą koledzy, bierz Penna, ja mam i jestem zadowolony, a tu masz w super cenie
http://allegro.pl/penn-slammer-560-promocja-i6076184132.html?reco_id=4846d750-3914-11e6-835f-56847afe9799&ars_rule_id=201
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #6 dnia: 23.06.2016, 10:22 »
Jeżeli będziesz klipował żyłkę, to te kołowrotki są do bani. Mają klipy do zaczepiania żyłki na czas transportu, a nie do łowienia.

Offline warcianin

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 23.06.2016, 16:28 »
Chciałbym, aby praca była dosyć płynna, lecz najważniejsze to moc młynka i jego bezawaryjność. Zależy mi też, aby był twardym zawodnikiem, ponieważ podejrzewam, że nie raz przyjmie na siebie niejedną rosę lub deszcz, a nie chcę, aby po jednym deszczu coś szumiało, zgrzytało i trzeszczało. Jaką wielkość Slammera polecacie? Klipowanie żyłki zdarza mi się czasami, ale to tylko, kiedy łowię w zarośniętych miejscach.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0
Konrad

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23.06.2016, 22:20 »

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 23.06.2016, 22:24 »
Po konsultacjach z kolegami którzy ciężko łowią na spinning polecają Mistralla Amundsona.
Budżet się zgadza choć podobno te tańsze slammery to już chińszczyzna ale też wytrzymała choć już nie tak jak stare serie.
Wybacz, no, a Mistrall to nie Chińszczyzna? To pakowacz, nie producent.
Arek

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #10 dnia: 23.06.2016, 23:18 »
Jak do feedera to brałbym coś z wolnym biegiem (dla mnie to podstawa), a jeśli na rzekę ze sporym uciągiem i ma trochę podziałać, to poszedłbym w jakiegoś Penn'a - np Spinfisher w wersji LL (może nie pracuje idealnie, ale jest naprawdę solidny i posłuży lata).

Arctice mam i chwalę sobie, ale używam jej do spina - nie znaczy to, że Tobie się nie sprawdzi (wręcz przeciwnie) :)
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24.06.2016, 00:04 »

Offline warcianin

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 24.06.2016, 10:58 »
Arctica w rozmiarze 6000 jak wytrzyma mi 3 lata, to będę zadowolony, potem i tak znajdę dla niej inne zastosowanie pewnie ;)
Konrad

Wędkarstwo JWo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25.06.2016, 20:35 »
Penn Slammer albo Ryobi Zauber.