Autor Wątek: Trwałość gotowych przyponów Drennana  (Przeczytany 9740 razy)

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Trwałość gotowych przyponów Drennana
« Odpowiedź #15 dnia: 12.06.2016, 22:24 »
Jeżeli pytasz o ostrość Drenanowskich gotowców, to tutaj bym się nie martwił :) Śmiało wyłowią kilka razy więcej :)
A jak haczyk ostry, to się o skórę bez problemu zahacza :) wystarczy lekko przeciągnąć :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 12.06.2016, 22:27 »
Ciekawi mnie też wytrzymałość (ostrość) samego haczyka,   jak myślicie czy hak po 10 wyciągniętych rybach będzie tak samo skutecznie zacinał ryby? Wiadomo że żyłka na przyponie się niszczy i przeciera ale zawsze można by zawiązać hak na nowo,  ale czy warto? można chyba sprawdzić hak na paznokciu,  jak będzie go rysował to podobno jest jeszcze ostry.
Próbuję na paznokciu kciuka, jak jest choć minimalny poślizg - zmieniam.
Arek

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #17 dnia: 13.06.2016, 07:21 »
Dopiszę jeszcze w tym wątku moje spostrzeżenia na temat rodzaju przyponów. Wcześniej używałem przyponów z gumką do zakładania dumbelsów 10mm na haku 10.  Ale ostatnio zacząłem używać przypony na haku 10 tylko że z pushstopem i ryby pewniej się zacinaja. Może pomaga w tym grubsza żyłka na przyponie 0,26mm,a może ułożenie wzdłużne wałeczka jakim jest dumbels. Biorę wiertełko przewiercam dumbelsa 10 mm wzdłużnie a potem igła przewlekam pushstop i gotowe.  Pokazywał to Luk na kilku swoich filmach i super sprawa dumbelsy lepiej się trzymają i ryba się pewniej zacina. Te przypony z gumką też można by tak zakładać za pomocą igły ale hak nie ma rureczki pozycjonującej przynętę. 
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 13.06.2016, 07:53 »
Co do ostrości, to bym się o tę nie martwił. U mnie po 10 rybach włos raczej nie nadaje się do łowienia, odgięty daje mniej brań, pojawiają się spinki. Dlatego często je zmienia. W Prestonach bez gumki to prawdziwa tragedia, bo wystarczy jeden karp lub lin i pozamiatane.
Przy Drennanach z gumką też mam mniej brań jakby co, dlatego wolę pushstopy...
Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 13.06.2016, 08:50 »
Przypon gotowy z Drennana 0,26 hak 10 tak wygląda po 15 karpiach 4-7 kg.  Trzeba przewiązać ale wytrzymał bardzo dużo i w dalszym ciągu w rękach urwać go nie mogę.  Lepszej reklamy robić chyba nie trzeba

Ciekawostka był złowiony przy ściąganiu szczupak 82 cm który pięknie się zapiął w nożyczki i nie uszkodził przyponu hehe.
Paweł

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #20 dnia: 17.06.2016, 10:15 »
Dwa sezony łowię metodą na przypony Drennana 4" a do klasycznego federka często zakładam 15" Korum z mikrozadziorem, nie widzę specjalnie różnicy w trwałości, poza rzecz jasna większą podatnością na skręcanie tych dłuższych, głównie jak myślę przez wirowanie przynęty podczas zwijania zestawu.
Sam push stop w Drennanach uważam za bardzo trwały ale oczywiście zależy co przebijamy no i czy robimy to starannie czy na siłę.
Haki w obu przpadkach wytrzymują zawsze dłużej niż sama żyłka, no chyba że trafi się zaczep. Dawniej odkładałem te zużyte przypony "na zaś" ale praktycznie nigdy już do niech nie wracam, jakoś szkoda mi ew. zmarnowanego brania i zakładam nowy.

Paweł

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 17.06.2016, 12:20 »
Ja polecam Drennan do metody hak 10  na żyłce 0,26 z pushstopem do małych kulek 10 mm i dumbelsów.
Paweł

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 17.06.2016, 12:40 »
Również używam haków Drennana i tylko z pushstopem. Przeważnie łowię na 12stki. Zużyte haki wyrzucam, nie ostrze nie kombinuje, nie wiąże na nowo. Rzadko się je wymienia wiec nie.ma sentymentów przy wyrzucaniu ich.
Krzysztof

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #23 dnia: 17.06.2016, 12:56 »
Dokładnie nie kosztują tak dużo a mamy ich w paczce naprawdę sporo :) tak że raczej nie ma czym się przejmować :)
Pozatym najlepiej kupić kilka rozmiarów i się ma naprawdę spory zapas :) czasami zmiana rozmiaru haka poprawia skuteczność łowienia :)
Mnie często z powodu drenanowskich przyponów wyśmiewają że na to tylko płotkę chyba wyholuję, ale jak ląduje 5 kg karpik albo 3 kg leszcza to inaczej ich miny wyglądają :D Niby przyponik mały cieniutki i hak tak samo a tu proszę da się i takie ryby ciągnąć i w sumie większego wrażenia na nich to nie robi :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.