Autor Wątek: (K) Shimano Baitrunner X-Aero 4000  (Przeczytany 2913 razy)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
(K) Shimano Baitrunner X-Aero 4000
« dnia: 10.07.2016, 12:51 »
Witam
Może ktoś z Kolegów chciałby się pozbyć Baitrunnera jak w temacie. Mam jedną sztukę i chętnie zakupię drugą w dobrym stanie.
Pozdrawiam

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: (K) Shimano Baitrunner X-Aero 4000
« Odpowiedź #1 dnia: 12.07.2016, 13:48 »
W fishing-mart jest akurat promocja na niektóre młynki. Ten model jest obecnie przeceniony o ok 16% względem ceny pierwotnej.
Promocja tylko dla zarejestrowanych klientów z tego co pamiętam.
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 12.07.2016, 13:54 »
Widziałem - jest tylko model 2500 dostępny. Na Askari jest za 615 a na raven-fishing był za 579 ale już podnieśli cenę

Offline yarousseau

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 12.07.2016, 14:06 »
Na pewno pojawią się jeszcze w okazyjnych cenkach w sklepach. Mam taki młynek ale przyda mi się. Nie wiem jednak czy jest sens kupować taki młynek w tej cenie (nawet promocyjnej). Mam też Shimano Baitrunner DL 4000 FA i moim zdaniem wcale nie ustępują ani pracą ani jakością wykonania tym X-Aero. Na plus jedynie dla x-aero - mają szerszą szpulę i łatwiej się rzuca na większe odległości. Gdybym jednak miał kupować teraz jakiś młynek to chyba byłby to  Penn Spinfisher z wolnym biegiem. Ten x-aero sporo kosztuje i jakoś zbyt plastikowo grafitowy on jak za te pieniądze. Jednak metalowe młynki są przyjemniejsze nawet dla oczu :p
Chciałem sprawdzić na własnej skórze i sprawdziłem (kupiłem i złego słowa nie mogę powiedzieć - fajne są baitrunnerki zarówno DL, x-aero jak i ST (tu już metalu ciężko się doszukać;) ale chyba za dużo musimy za nie płacić).
Reasumując - jeśli chcesz Shimano z niższej półki to zdecydowanie DL FA / FB zamiast x-aero (nie warto moim zdaniem tu przepłacać) a jeśli chciałbyś solidną maszynkę to tylko BBLC (to już młyn a nie młynek) albo PENN :)
Ale Ty chyba wiesz co kupujesz bo masz już jeden x-aero :) Nie masz wrażenia że przepłacony ten młynek? Ja akurat kupiłem dość okazyjnie tu na forum więc nie płaczę z tego powodu ;)

P.S. Trzeba jednak oddać x-aero, że ładnie się prezentują na kiju :) Kurcze - to chyba kolejny plus ;)
yarousseau
Mazovia Fishing Team

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 12.07.2016, 14:19 »
Kupiłem jeden i chętnie kupie drugi. Zanim dokonałem zakupu to przejrzałem kilkadziesiąt kołowrotków z wolnym biegiem i bez ale ten Aero jakoś mi przypasował najlepiej. Fakt cena około 600 to trochę dużo ale mam nadzieję że trochę mi posłuży.
Jest jeszcze dziwna sprawa z tym kołowrotkiem i opisywanym problemem z ciężką pracą pod obciążeniem - używam go zamiennie z shimano beastmaster h 110 i trabucco sygnum txl 90g i zero problemów chodzi idealnie pod cieżarkiem 45g prestona. Ale wczoraj na próbę przykręciłem go do trabucco selektora 3,30/70 i przy zwijaniu ciężarka miałem wrażenie że żyłka omotała się przy przelotce taki był opór. Nawet ciężarek 30 gr przy zwijaniu dawał wyczuwalny opór - czemu nie mam pojęcia na sztywniejszych wędkach chodzi lux - ot taka ciekawostka

Offline yarousseau

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 12.07.2016, 14:24 »
Może dlatego, że jak wędzisko bardziej delikatne to wygina się bardziej i tarcie żyłki rozkłada się na większą ilość przelotek niż to ma miejsce w przypadku sztywnego kija gdzie praktycznie całe tarcie przejmuje pierwsza przelotka (wiadomo, że ta siła jest wówczas sumą tarć na każdej przelotce w przypadku miękkiego kija ale może ma to jakieś inne przełożenie na sam młynek)... Ciekawe... Sprawdzę to kiedyś u mnie na jakimś sztywniejszym kijku... Generalnie łowiąc na feederki też mam zazwyczaj wrażenie, że młynek się meczy przy zwijaniu ciężarka 25g do metody od Drennan'a.
yarousseau
Mazovia Fishing Team

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 12.07.2016, 14:41 »
Kupiłem jeden i chętnie kupie drugi. Zanim dokonałem zakupu to przejrzałem kilkadziesiąt kołowrotków z wolnym biegiem i bez ale ten Aero jakoś mi przypasował najlepiej. Fakt cena około 600 to trochę dużo ale mam nadzieję że trochę mi posłuży.
Jest jeszcze dziwna sprawa z tym kołowrotkiem i opisywanym problemem z ciężką pracą pod obciążeniem - używam go zamiennie z shimano beastmaster h 110 i trabucco sygnum txl 90g i zero problemów chodzi idealnie pod cieżarkiem 45g prestona. Ale wczoraj na próbę przykręciłem go do trabucco selektora 3,30/70 i przy zwijaniu ciężarka miałem wrażenie że żyłka omotała się przy przelotce taki był opór. Nawet ciężarek 30 gr przy zwijaniu dawał wyczuwalny opór - czemu nie mam pojęcia na sztywniejszych wędkach chodzi lux - ot taka ciekawostka
A to ciekawostka, moja Ultegra to raczej miękki kij i może dlatego tak to czuć, też sprawdze na sztywniejszym kiju. :thumbup:
Sławek

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 12.07.2016, 14:48 »
No wczoraj mnie tak coś naszło właśnie na przykładzie Twojej Ultegry aby sprawdzić na miękkim kijku i rzeczywiście opór dosyć duży nawet przy ciężarku 30 g.