Autor Wątek: Jak poradzić sobie z drobnicą przy łowieniu na metodę?  (Przeczytany 10648 razy)

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Witam
Jak radzicie sobie z łowieniem na metodę w łowisku pełnym drobnicy? Kiedy chwilę po wpadnięciu podajnika do wody pojawiają się wskazania na szczytówce, delikatne podciągnięcia. Nie chodzi mi tutaj o wielkość przynęty, bo krąpie, płocie i małe leszczyki potrafią skubać nawet duże kulki. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji nasza pułapka traci sens, ponieważ po chwili haczyk z przynętą może znaleźć się poza podajnikiem, a zanęta zostanie wyjedzona zanim większa ryba zjawi się przy podajniku. Czy w takiej sytuacji jedynym wyjściem jest zrezygnowanie z metody i przejście na zwykły koszyk?
Pozdrawiam
Darek

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
Odp: Jak poradzić sobie z drobnicą przy łowieniu na metodę?
« Odpowiedź #1 dnia: 16.07.2016, 21:14 »
Zanęta czy pellet jest w podajniku ?? bo jak zanęta to jak sama nazwa mówi ryby nęci a one jej podobno nie jedzą.
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 16.07.2016, 21:16 »
Zanęta czy pellet jest w podajniku ?? bo jak zanęta to jak sama nazwa mówi ryby nęci a one jej podobno nie jedzą.

a jak nie jedzą to znaczy, że musisz zmienić przynętę  na taką której drobnica nie weźmie :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Rednose

« Odpowiedź #3 dnia: 16.07.2016, 21:16 »
W podajniku pellet 2mm + mix lorpio green betaine

Drobnica nie bierze tej przynęty, tylko lekko podskubuje i wyjada zanętę, co ma pewnie wpływ na zmianę pozycji haka i przynęty
Pozdrawiam
Darek

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 16.07.2016, 21:21 »
wydaję mi się, że częste przerzucanie da efekt i nie martwić się o drobnicę gdy przynęta zostaje nie ruszona.
w innym wypadku próbuj koszyczka z zanętą ale to też nie zda egzaminu...drobnica potrafi być bardzo namolna :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Rednose

« Odpowiedź #5 dnia: 16.07.2016, 21:23 »
wydaję mi się, że częste przerzucanie da efekt i nie martwić się o drobnicę gdy przynęta zostaje nie ruszona.
w innym wypadku próbuj koszyczka z zanętą ale to też nie zda egzaminu...drobnica potrafi być bardzo namolna :)

A skąd mam wiedzieć, że przynęta nie została ruszona skoro miałem delikatne wskazania? I dlaczego częste przerzucanie miałoby dać efekt?
Pozdrawiam
Darek

Offline wkz

• Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 16.07.2016, 21:25 »
Zasyp drobnym ziarnem np. Pszenica, metoda wystarczajaco wyróżnia się na takim dywanie, a drobnica się nasyci

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 16.07.2016, 21:33 »

A skąd mam wiedzieć, że przynęta nie została ruszona skoro miałem delikatne wskazania? I dlaczego częste przerzucanie miałoby dać efekt?

tu jest na temat częstego przerzucania: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3979.30
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 16.07.2016, 21:35 »
Rednose: myślę, że masz dużo racji.
 Ja stosuję w większości przypadków dość prymitywny sposób - unikam miejsc gdzie występuje dużo drobnicy.
Niestety, tam gdzie jest, zakłóca prezentację przynęty oraz brania większych ryb i są dni gdzie mam problemy z zacięciem (podchodzi drobnica, np. płoć lub wzdręga 15 cm złapane na 2 pellety 8 mm i hak nr 8 ) lub gorsze brania większych ryb (zła prezentacja przynęty z powodu skubania drobnicy).
;)

Offline Rednose

« Odpowiedź #9 dnia: 16.07.2016, 21:43 »
Rednose: myślę, że masz dużo racji.
 Ja stosuję w większości przypadków dość prymitywny sposób - unikam miejsc gdzie występuje dużo drobnicy.
Niestety, tam gdzie jest, zakłóca prezentację przynęty oraz brania większych ryb i są dni gdzie mam problemy z zacięciem (podchodzi drobnica, np. płoć lub wzdręga 15 cm złapane na 2 pellety 8 mm i hak nr 8 ) lub gorsze brania większych ryb (zła prezentacja przynęty z powodu skubania drobnicy).

Na dzień dzisiejszy nie widzę innego rozwiązania... :)
Pozdrawiam
Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 17.07.2016, 07:51 »
 Jeżeli masz drobnicę, to musisz być niczym Napoleon na polu bitwy... Czyli strategiem.

Opcja 1

Musisz przekarmić drobnicę. Jeżeli łowisz na małe podajniki i rzucasz pi razy oko je w jedno miejsce, to będziesz miał rzucanie się drobnicy na zestaw. Najgorsza z opcji. Kule, proca i około 6-8 kul powinno nasycić mniejsze ryby. Ewentualnie duży koszyk, na klipie - i nęcisz. Ja mam duże koszyki z Guru, i do środka wchodzi mi masa towaru, prawie tyle co do dużego Spomba. Po zanęceniu dopiero rzucasz podajnik. Prawdopodobieństwo, że małe ryby będą atakować podajnik, jest o wiele mniejsze. Natomiast pamiętajmy, że małe ryby ściągają w to miejsce duże!

Opcja 2

Używaj mieszanki która nie odpowiada drobnicy. A więc żadnych składników pracujących, to musi być rozsypująca się zanęta na dnie - taka jak Match Method Mix na przykład. Ponadto opcją może być grubszy pellet 3 mm (Swim Stim z Dynamite) lub 2 mm, ale bez zanęty. Chodzi o to, aby ryba nie atakowała podajnika, pelletów drobnica może nie ruszać.

Opcja 3

Unikaj miejsc z drobnicą jak pisze Mirek. Będą takie, że będzie jej mnóstwo, będą takie, gdzie będzie jej mniej. Trzeba pokombinować. Może wprowadzenie podajnika na głębokość 3-4 metrów da lepsze efekty niż na takie 1.5-2 metry?

Opcja 4

Zrezygnuj z Metody. Użyj zestawu z koszykiem, helikopterowego, jeżeli chcesz bazować na samozacięciu. Nie ma wtedy efektu rozwalonej pułapki. Większa przynęta selekcjonuje ryby.

Przynęty

Tutaj miej na uwadze, że drobnica często atakuje to, co jest w stanie połknąć. W takim przypadku nie ma w ogóle kombinować z czymś co ma 6 lub 8 mm. 10 mm to minimum, podstawa to będzie 12 mm lub 14 mm. Spróbuj użyć mielonki, możesz ją zabarwić wcześniej na żółto lub czerwono (barwnikiem, przyprawami - takimi jak chilli lub Lavą - co by nie było dajesz do worka foliowego pocięte kawałki i wstrząsasz, później do lodówki aby mięso złapało zapach i kolor). W ten sposób możesz miec przynętę, której drobnica nie ruszy, ale skusi się ryba większa, a na taką się poluje przecież.

Tak więc sam musisz kombinować i próbować pozbyć się drobnicy. Najgorsze są szarpnięcia o żyłkę, które niszczą pułapkę, dlatego Opcja 4 wydaje się być tez logiczna. Można łowić dwiema wędkami z różnymi zestawami i porównać wyniki. Zazwyczaj dochodzi się do szybkich wniosków :)
Lucjan

Offline Rednose

« Odpowiedź #11 dnia: 17.07.2016, 19:49 »
Jeżeli masz drobnicę, to musisz być niczym Napoleon na polu bitwy... Czyli strategiem.

Opcja 1

Musisz przekarmić drobnicę. Jeżeli łowisz na małe podajniki i rzucasz pi razy oko je w jedno miejsce, to będziesz miał rzucanie się drobnicy na zestaw. Najgorsza z opcji. Kule, proca i około 6-8 kul powinno nasycić mniejsze ryby. Ewentualnie duży koszyk, na klipie - i nęcisz. Ja mam duże koszyki z Guru, i do środka wchodzi mi masa towaru, prawie tyle co do dużego Spomba. Po zanęceniu dopiero rzucasz podajnik. Prawdopodobieństwo, że małe ryby będą atakować podajnik, jest o wiele mniejsze. Natomiast pamiętajmy, że małe ryby ściągają w to miejsce duże!

Opcja 2

Używaj mieszanki która nie odpowiada drobnicy. A więc żadnych składników pracujących, to musi być rozsypująca się zanęta na dnie - taka jak Match Method Mix na przykład. Ponadto opcją może być grubszy pellet 3 mm (Swim Stim z Dynamite) lub 2 mm, ale bez zanęty. Chodzi o to, aby ryba nie atakowała podajnika, pelletów drobnica może nie ruszać.

Opcja 3

Unikaj miejsc z drobnicą jak pisze Mirek. Będą takie, że będzie jej mnóstwo, będą takie, gdzie będzie jej mniej. Trzeba pokombinować. Może wprowadzenie podajnika na głębokość 3-4 metrów da lepsze efekty niż na takie 1.5-2 metry?

Opcja 4

Zrezygnuj z Metody. Użyj zestawu z koszykiem, helikopterowego, jeżeli chcesz bazować na samozacięciu. Nie ma wtedy efektu rozwalonej pułapki. Większa przynęta selekcjonuje ryby.

Przynęty

Tutaj miej na uwadze, że drobnica często atakuje to, co jest w stanie połknąć. W takim przypadku nie ma w ogóle kombinować z czymś co ma 6 lub 8 mm. 10 mm to minimum, podstawa to będzie 12 mm lub 14 mm. Spróbuj użyć mielonki, możesz ją zabarwić wcześniej na żółto lub czerwono (barwnikiem, przyprawami - takimi jak chilli lub Lavą - co by nie było dajesz do worka foliowego pocięte kawałki i wstrząsasz, później do lodówki aby mięso złapało zapach i kolor). W ten sposób możesz miec przynętę, której drobnica nie ruszy, ale skusi się ryba większa, a na taką się poluje przecież.

Tak więc sam musisz kombinować i próbować pozbyć się drobnicy. Najgorsze są szarpnięcia o żyłkę, które niszczą pułapkę, dlatego Opcja 4 wydaje się być tez logiczna. Można łowić dwiema wędkami z różnymi zestawami i porównać wyniki. Zazwyczaj dochodzi się do szybkich wniosków :)

Byłem w weekend nad takim jeziorem, gdzie jest masa drobnicy... Opcja pierwsza w tym przypadku byłaby zbyt kosztowna, gdyż myślę, że trzeba byłoby wrzucić kilka kilogramów zanęty by przesycić drobnicę.

Opcja druga jest warta przetestowania. Szkoda, że na to nie wpadłem nad wodą! Sam pellecik będzie mniej atrakcyjny dla mniejszych ryb :)

Dzięki za radę Luk!

Pozdrawiam
Darek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 17.07.2016, 19:55 »
Sposobem może być nęcenie w dwóch różnych miejscach dwoma różnymi zanętami.
Kiedyś sparwdzało mi się to przy spławiku.
Staś
Klasyczny Feeder