Autor Wątek: Feeder - przeskok jakościowy, c.w. ~80 g  (Przeczytany 3207 razy)

Offline Wiśnia

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
Feeder - przeskok jakościowy, c.w. ~80 g
« dnia: 23.08.2016, 17:50 »
Mój ubogi arsenał feederowy prosi się o uzupełnienie, obecnie mam 3 wędki - Jaxon Arkadia 2,70 m. pierwszy zakup służył mi dzielnie, teraz z koszykiem XXL z guru służy do wstępnego nęcenia. Shimano Alivio Medium Feeder 3,30 m. jestem z niego zadowolony, niestety straciłem szczytówkę 1 oz. kupiłem szczytówki Browninga - to nie to samo. Trzeci patyk to Korum 10ft feeder rod - jestem bardzo zadowolony z zakupu. Korum jest z kategorii light (szczytówki 3/4oz. i 1,5oz.) a potrzebuję (lub tak mi się wydaje) czegoś mocniejszego - koszyk 57 g z dużą ilością towaru, ciężka metoda. Dziś było zapytanie odnośnie Daiwa Yank N Bank Feeder 3,35m / Medium/Bomb - kij zwrócił moją uwagę. Przeglądam sklep na D i jakoś nic do mnie nie przemawia albo przekracza budżet (do 500 zł), w planach mam zakup czegoś taniego na rzekę ale mogę przesunąć kasę, czyli +200zł. Tam gdzie łowię dotychczasowy arsenał sprawdzał się w 99% ale kusi mnie starcie z zbiornikiem zaporowym (dłuższe dystanse), być może jakiś wypad weekendowy nad jezioro - chce być przygotowany. Nie jestem maniakiem marek, także kije tańsze też wchodzą w grę :-)

JK316

• Gość
Odp: Feeder - przeskok jakościowy, c.w. ~80 g
« Odpowiedź #1 dnia: 23.08.2016, 17:55 »
DAM Sumo GT4 Carp Feeder w długości 3,3 m (2 skład) lub 3,6 m (3 skład).
Szczytówki 1; 1,5; 2 oz. Czy coś mocniejszego?

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #2 dnia: 23.08.2016, 18:07 »
Mam matchówkę DAMa Sumo TRX waggler - jest spoko a do marki mam sentyment :-) , jaka akcja tego feederka ?

JK316

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23.08.2016, 18:13 »
Chyba źle zrozumiałem co co napisałeś.
Masz do wydania 500, a maksymalnie 200 zł?
Jeżeli tak, to może zwróć uwagę na Konger Albion do 90 gram? Modele 360 i 390. Akcja raczej szczytowa (na pewno ktoś na forum ma).

A tego dama ma chyba kolega Maciek z forum i pisze, że to parabolik.

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #4 dnia: 23.08.2016, 18:22 »
500 + ewentualnie 200 czyli do 700 zł

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.08.2016, 18:28 »
Cięzki temat. Ale jak interesuje cię większa odległość niż 50m. + spora głębokość?
To może lukniesz?
http://www.sprzetlorpio.pl/product-pol-884-Wedka-Sygnum-TXL-Long-Distance.html 
Arek

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #6 dnia: 23.08.2016, 18:42 »
Czuję że zakopię się w zakupach na długo :D , wspomniana zaporówka - zakładam dystanse 30 -50 m. (może więcej, nie znam łowiska) do 3 m. głębokości. Jezioro - tu może być duża głębokość na niedużym dystansie. Wychodzą mi ułamki, Trabucco wygląda mi na kij specjalizowany, a chciałbym coś uniwersalnego - wiem - temat ciężki.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.08.2016, 18:45 »
Za 700 zł możesz już kupić Daiwę Commercial. Jasiek prezentował ją na zlocie. Jak dla mnie super kijek.

Co do YnB to zostaje tylko ta mocniejsza wersja do 100 gr. Choć i nią rzuty na 50+ m są takie na styk.

Natomiast jeżeli nie musi to być typowy feeder to Korum Barbel 1,75 lb lub Allrounder 1,5 lb.

Allroundera mam i jest super pod sygnalizator. Koszyk 56 gr śmiga aż miło.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 23.08.2016, 18:48 »
Jak dla mnie świetną odpowiedzią będzie Korum Barbel Quiver . Mam ten patyk od kilku lat i jest to podstawowy kij którego używam. Co ważne, jest to świetna konstrukcja, miękka ale jednocześnie potrafiąca daleko zarzucić. Na dodatek zostaje Ci sporo kasy w kieszeni.

To czego unikaj - to kijów z nazwą bomb. To są delikatne konstrukcje do delikatnego łowienia. Na takich blankach się raczej nie zarzuca dużymi ciężarami.

Konstrukcja Koruma jest według mnie wyceniona zbyt nisko. Taki kijek u Daiwy czy Greysa kosztowałby dwa razy tyle. Szczytówka 4 i 6 oz to świetna opcja - ja używam głównie 4 oz. Świetnie się spisuje w połączeniu z cięższymi zestawami - jak Metoda właśnie (56, 70 gramowe podajniki). Jest to kij pod brzany, więc na tyle miękki aby nie spinać ryb będących bliżej brzegu, ma jednak 'kopa'. Co ważne - idealnie sprawdza się do żyłek o średnicy w granicach 0.30 mm  a takich używa się do cięższej Metody. Spokojnie też zarzuca większe ciężary - jak 4 oz. Będzie dobry i na rzeki i na wody stojące.

Wiele modeli znanych firm nie jest dostosowanych do ciężkich podajników, najlepsze są tutaj konstrukcje pod brzany. Bo chodzi o sposób łowienia, ciężar i siłę ryby. Ten model, jak tez i kij Barbel 1.75 lb to dwa kije, których wartość jest niska w porównaniu do tego co sobą przedstawiają. Podajnikiem 56 gram zarzucam dalej tymi Korumami niż karpiówkami takimi jak Daiwa Phantom ;D
Sam kij jest jakby idealny na ryby od 0.5 kg do 10 kilogramów. Przy większych hol trwa ciut dłużej - ale to najbardziej uniwersalny przedział chyba. 
Lucjan

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #9 dnia: 23.08.2016, 18:52 »
Dzięki Luk - myślałem o kijach typu barbel, Radar Daiwa Commercial to ta gięta w ósemkę na zlocie ?

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #10 dnia: 23.08.2016, 21:47 »
Ja jeżeli miałbym się ograniczyć do jednej wędki z całego swojego arsenału wybrałbym właśnie
Korum'a 1,75 lb niby jedna wędka a możesz łowić karpie, brzany, leszcze, liny, przy martwej rybce jestem pewien, że też sobie poradzi ;)
Tutaj masz link do prezentacji wędki
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=4138.msg122191#top

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 23.08.2016, 22:31 »
Dzięki Luk - myślałem o kijach typu barbel, Radar Daiwa Commercial to ta gięta w ósemkę na zlocie ?

Tak to właśnie ta.

Możemy się gdzieś spotkać np. na Batorówce w sobotę lub niedzielę w zależności od pogody to pokażę Tobie tego Koruma.

Kupiłem go po przeczytaniu opinii na forum i jestem zadowolony.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #12 dnia: 24.08.2016, 08:14 »
Od zlotu obiecuję sobie że będę odwiedzał Batorówkę, z domu mam blisko ale zwykle weekendy spędzam z rodziną na działce niedaleko Jeziorska i to już byłaby wyprawa ... 130km w jedną stronę. Porozmawiam z małżonką czy opcja "na działkę w sobotę" wchodzi w grę, napiszę po południu czy dam radę pojawić się na batorówce w sobotę rano.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 24.08.2016, 09:39 »
To co chcę tylko napisać - to że jest feeder i kij typu karpiowego w tej wersji. Ja używam obudwu, w zależności od tego na co się wybieram. Jeżeli szukasz też kija na rzeki, to jak kupisz takie dwa (quiver i barbel rod), to się idealnie wpasujesz w budżet.

Dlaczego warto takie mieć? Jeżeli jedziesz na Batorówkę na przykład, możesz zaspodować sobie jakieś miejsce i łowić tam z alarmem, na wprost. Drugą wędka zaś można łowić nęcąc koszykiem. Daje to szerokie spektrum zastosowań, przy czym obydwa się nadają na rzeki, zwłaszcza szybsze i mocniejsze.

Jeżeli na przykład łowimy w nocy - to o wiele lepiej jest użyć Koruma Barbel w połączeniu z alarmem, można lepiej zorganizować sobie stanowisko, zbędne są świetliki. Feedera natomiast można używać do standardowego łowienia jak jest jasno, ale miejsca trzeba już zorganizować o wiele więcej.

Obydwa kije zarzucają miękko, to znaczy, że jak łowisz z klipem, to możesz pięknie ściągać zestaw po łuku. W ten sposób nawet w nocy zarzucasz celnie w nęcone miejsce, zaś ryba ma kilka metrów luzu do wybrania. Od kilku lat tak łowię, i ryby nie wciągnęły mi nigdy wędki do wody. Zwłaszcza w nocy jest to istotne, bo rozrzut w zarzutach może być olbrzymi, co przekłada się później na ilość brań.
Lucjan

Offline Wiśnia

« Odpowiedź #14 dnia: 24.08.2016, 20:22 »
Korum 12FT Barvel Quiver Rod i Korum Barbel Rod 12FT 1.75lb to jest opcja :-) Dzięki Luk ! @Radar - Batorówka nie jest mi po drodze, weekend na działce i biwak nad wodą z synem - zaszczepiam bakcyla :-) Pewnie łowienia będzie mało ale zaprocentuje na przyszłość :-)