Myślę, że nie ma konkurencji tutaj Korum. W przeciwieństwie do Avonów kombinacyjnych, jest to kij bez wymiennych połówek. Ma on mniej przelotek, te są zaś o większych średnicach. Tak więc jest to taka karpiówka w pomniejszeniu, o trochę innej akcji, gdyż jest miękka i spolegliwa przy większej rybie, dobrze amortyzuje odjazdy (uwaga - to znaczy też, że rybę dłużej się holuje).
Według mnie kombinacyjne Avony zostały bardziej przystosowane pod spławik (mowa o sztywniejszej części). Korum zaś jest bardziej pod łowienie z alarmem.
Co do zasięgów - mi się zarzuca bardzo dobrze tym kijem, i osiągi zależą bardzo od kołowrotka. Ja ze swoim Sonikiem 6000 dochodzę do 60 metrów przy podajniku 56 gramów. Przy kręciołach typu big pit ( w mniejszych ich wersjach), 80 metrów osiągalne jest przy dobrej technice. Ja dodam, że łowię z klipem, i 'wygaszam' opadanie zestawu, tak, aby lądował po łuku. Ten kij jest do tego jakby stworzony, bo podajnik czuć. Nie ma tutaj sytuacji jak w karpiówkach, gdzie rzuca się niczym cegłą.
Dodam jeszcze, że kij Koruma w wersji 1.75 lb, zarzuca dalej niż Daiwa Phantom 3 lb. Ten Korum, pomimo, że jest brzanówką, ma taką akcję, że dalsze zarzuty są dość łatwe. Ale w grę wchodzą podajniki 56 i 70 gram (ESP). Setka jest już przyciężkawa.
Pomyśl więc o tym kiju, gdyż póki co, jest to jedna z nielicznych konstrukcji tego typu na rynku. Używam go najczęściej z moich wszystkich wędek (wyprawy pod leszcza, lina, karpia, brzanę) - dzisiaj dał mi leszcza 64 cm i płoć 39 cm, zestaw - przerobiony koszyk ESP z dodanym amortyzatorem, na Tamizie, bardzo wolnej.
Są cztery wersje tego kija - 1.75 lb i 2 lb przy długości 3.60 metra, jak również dwie przy 3.90 metra - 2.25 i 2.5 lb Mi wystarcza najsłabszy z tych kijów, ale chętnie przytuliłbym i inne

To co jest pewną rzeczą przy tym kijaszku, dość dziwną - to jego cena

Wielu wędkarzy z kasa woli kupić coś droższego. Ale co?

Sprawdzałem wiele kijów brzanowych, macałem, oglądałem z bliska. Takiego rozwiązania jak Korum nie spotkałem. Tak więc można zamiast wchodzić w coś droższego, kupić sobie na przykład dwie wersje - 1.75 lb i 2 lb

Mowa o tym kiju:
http://www.korum.co.uk/Item_KBROD#.V49jw_mANBcKorum nie płaci mi za reklamę jakby co. To po prostu unikalna konstrukcja, idealna pod ciężką Metodę. Avon Drennan 7 jest już innym typem wędki, bardziej feederem, końcówka dodatkowa ma sporo przelotek, co się sprawdzi przy spławiku. To też świetna konstrukcja, ale nie do alarmów akurat