Autor Wątek: Tanie wędzisko do Method Feeder  (Przeczytany 4635 razy)

Offline Vickul

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
Tanie wędzisko do Method Feeder
« dnia: 31.07.2016, 22:01 »
Witam.

Chciałbym zacząć wędkować na metodę. Jak wiadomo, do tego potrzeba odpowiedniego wędziska. Mam zamiar wędkować na komercji oraz na zbiorniku zaporowym karpie oraz liny. Na ten cel mogę przeznaczyć 100 zł.  Przeglądając Allegro, w oko wpadły mi takie wędziska:

Mistrall Atlantis Picker 3 m / 20 - 60 g.
Jaxon Black Arrow Feeder 3,3 m / 40 - 80 g.
Robinson Red Star Feeder Expert 3,3 m / 40 - 80 g.

Nie wiem, która z nich byłaby najlepsza. A może Wy forumowicze macie lepsze propozycję do tej kwoty. Mam też pytanie, jaką grubość żyłki wybrać? Przeglądając forum, polecaliście żyłkę Mikado Method Feeder, więc taką chcę zakupić. Nada się kołowrotek Mikado Monaro 730 do metody. Z góry dziękuje za pomoc.

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Tanie wędzisko do Method Feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 31.07.2016, 22:23 »
Możesz też rozważyć opcję Mikado Trython, jest w 4 rozmiarach, tak że coś wybierzesz :)

Co do żyłki od 0,22 do 0,26, ja takie grubości stosuję, teraz Daiwa Sensor Hyper i plus taki, że mamy jej dużo i można częściej zmieniać, a nei kosztuje majątku :P
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline s3pp

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31.07.2016, 22:26 »
Z mojej strony chciałbym polecić Ci Konger Maxer Picker 270 - 40 g. W tych okolicach cenowych będzie to najlepszych wybór jeśli chodzi o wędkę. Jeśli chodzi o grubość żyłki, to wybrałbym 0,23 mm - ekonomiczny i bardzo dobry wybór to Browning Cenex Feeda Line. Z kołowrotków wybrałbym coś od Daiwy lub Spro, np. Daiwa Laguna A 3000 FD lub Spro Passion 730 FD. Jestem pewny, że sprzęt, który wymieniłem, będzie idealny na początek i pozwoli Ci wędkować przez parę przyszłych sezonów bez konieczności zmiany nawet na wyższą półkę.

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 31.07.2016, 22:27 »
Witaj! Poczytaj forum, znajdziesz tu wiele informacji na temat sprzętu i nie tylko, nie ma co wyliczać co do grosza... Pozdrawiam
Paweł

Offline Vickul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31.07.2016, 22:29 »
Z mojej strony chciałbym polecić Ci Konger Maxer Picker 270-40g. W tych okolicach cenowych będzie to najlepszych wybór jeśli chodzi o wędkę. Jeśli chodzi o grubość żyłki to wybrałbym 0.23mm - ekonomiczny i bardzo dobry wybór to Browning Cenex Feeda Line. Z kołowrotków wybrałbym coś od Daiwy lub Spro, np. Daiwa Laguna A 3000 FD lub Spro Passion 730 FD. Jestem pewny że sprzęt który wymieniłem będzie idealny na początek i pozwoli Ci wędkować przez parę przyszłych sezonów bez konieczności zmiany nawet na wyższą półkę.

Dziękuje za odpowiedź :) ale mam pewną wątpliwość co do tego wędziska, czy aby da sobie radę z karpiem 4 kilogramowym?

Offline s3pp

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31.07.2016, 22:49 »
Z mojej strony chciałbym polecić Ci Konger Maxer Picker 270-40g. W tych okolicach cenowych będzie to najlepszych wybór jeśli chodzi o wędkę. Jeśli chodzi o grubość żyłki to wybrałbym 0.23mm - ekonomiczny i bardzo dobry wybór to Browning Cenex Feeda Line. Z kołowrotków wybrałbym coś od Daiwy lub Spro, np. Daiwa Laguna A 3000 FD lub Spro Passion 730 FD. Jestem pewny że sprzęt który wymieniłem będzie idealny na początek i pozwoli Ci wędkować przez parę przyszłych sezonów bez konieczności zmiany nawet na wyższą półkę.

Dziękuje za odpowiedź :) ale mam pewną wątpliwość co do tego wędziska, czy aby da sobie radę z karpiem 4 kilogramowym?

Tak, da radę sobie z karpiem 4 kg, bez wątpienia.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.08.2016, 16:08 »
Również polecam Mikado Trython. Wersja 3m poradzi sobie z karpiem 9kg (sprawdzone), a z większym też nie powinno być problemu :)

Tu jest moja mała recenzja: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1951.msg48759#msg48759
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 01.08.2016, 16:13 »
Również polecam Mikado Trython. Wersja 3m poradzi sobie z karpiem 9kg (sprawdzone), a z większym też nie powinno być problemu :)

Tu jest moja mała recenzja: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1951.msg48759#msg48759
Kurde, coś mi odpowiedzi nie wysłało :-\

Ale Michał napisał tutaj prawie wszystko to co ja, tyle, że ja pisałem o karpiu~10kg. :D

Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Vickul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01.08.2016, 18:35 »

A więc koledzy przekonaliście mnie zakupie to wędzisko. Ale waham się czy kupić wersje 3 m czy 3,3 m? Dodam ,że nie planuje łowić bardzo daleko od brzegu. Jeszcze raz ponawiam pytanie odnośnie kołowrotka , które posiadam Mikado Monaro czy nada się do metody? Kołowrotek posiada wolny bieg szpuli.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 01.08.2016, 19:39 »

A więc koledzy przekonaliście mnie zakupie to wędzisko. Ale waham się czy kupić wersje 3 m czy 3,3 m? Dodam ,że nie planuje łowić bardzo daleko od brzegu. Jeszcze raz ponawiam pytanie odnośnie kołowrotka , które posiadam Mikado Monaro czy nada się do metody? Kołowrotek posiada wolny bieg szpuli.
Ile to jest "bardzo daleko"? ;-)
Ogólnie rzecz biorąc im dłuższą wędka tym dalsze rzuty. Tego 3m oceniam na jakieś 30m zasięgu z podajnikiem 45g + zanęta. Może trochę dalej.
Kołowrotków tych nie znam.
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Vickul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01.08.2016, 19:52 »

Ile to jest "bardzo daleko"? ;-)
Ogólnie rzecz biorąc im dłuższą wędka tym dalsze rzuty. Tego 3m oceniam na jakieś 30m zasięgu z podajnikiem 45g + zanęta. Może trochę dalej.
Kołowrotków tych nie znam.
Pisząc bardzo daleko mam na myśli 25-30 metr. Ale bardziej skłaniam się ku 3,3 metra.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 01.08.2016, 20:18 »
Taką odległość spokojnie powinieneś osiągnąć 3m więc dłuższy niepotrzebny. Dłuższym gorzej się operuje.
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Vickul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01.08.2016, 21:16 »
Taką odległość spokojnie powinieneś osiągnąć 3m więc dłuższy niepotrzebny. Dłuższym gorzej się operuje.

A więc bardzo ale to bardzo dziękuje każdemu za pomoc dla wszystkich :beer: oraz połamania ;)