Autor Wątek: Robinson Van den Eynde - prośba opinie  (Przeczytany 4291 razy)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Robinson Van den Eynde - prośba opinie
« Odpowiedź #16 dnia: 20.02.2017, 17:51 »
Znalazłem test żyłki Robinson Professional MVDE:  http://www.fishing-test.pl/yki-i-plecionki/25-yki-i-plecionki/362-yka-robinson-professional-van-den-eynde
Może o tą żyłkę chodzi???

Offline Karpik123

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Methoda wymiata!
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 20.02.2017, 17:53 »
Tak, tak, o tą.
Pozdrawiam, Grzegorz.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20.02.2017, 18:11 »
Znalazłem test żyłki Robinson Professional MVDE: http://www.fishing-test.pl/yki-i-plecionki/25-yki-i-plecionki/362-yka-robinson-professional-van-den-eynde
Może o tą żyłkę chodzi???
Ta żyłka w moim odczuciu się do odległościówki nie nadaje. Napisałem Ci już,  które są odpowiednie i po czym je rozpoznać. Jeszcze jedno, linki takie mają zazwyczaj ciemną barwę-brąz, granat, zgniła zieleń.

Offline Karpik123

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Methoda wymiata!
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 20.02.2017, 18:13 »
To ta żyłka jest tylko na spinning i grunt. Ale mocna jest?
Pozdrawiam, Grzegorz.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 20.02.2017, 18:16 »

Na takie pytanie ciężko odpowiedzieć. Generalnie żyłki produkowane są tak, żeby były najmocniejsze. Ale moc to nie wszystko, bo może być jakaś super wytrzymała, a mieć taką pamięć, że się z niej zrobi sprężyna.
Dodatkowo wielu producentów zwyczajnie kłamie. Raz - przy podawaniu grubości żyłki, drugi raz - przy podawaniu jej wytrzymałości. I potem wychodzi żyłka 0,2, która na opakowaniu ma 5 kg wytrzymałości, a w rzeczywistości jest to 0,23 i ma 4 kg wytrzymałości.

Poczytaj wątki o żyłkach. Kilka już ich było. Tam każdy pisał o swoich ulubionych. Ze zdziwieniem można stwierdzić, że jedni jakąś żyłkę polecają, drudzy piszą, że to chłam. Prawdopodobnie w ich ręce trafiła właśnie żyłka stara, która leżała gdzieś na wystawie na słońcu np.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20.02.2017, 18:18 »
Na grunt też nie bardzo, bardziej spin, zestaw skrócony, pełny zestaw... Czy jest mocna nie wiem. Wszystko zależy od tego kto nią włada.

Wędkarstwo JWo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21.02.2017, 12:27 »

VDE Professional to żyłka przeznaczona dla wyczynowców a więc do metody spławikowej zazwyczaj skrócony zestaw.
VDE pro Match jest żyłką przeznaczoną typowo pod metodę odległościową gdzie ważne jest aby żyłka tonęła, czy była mało rozciągliwa.

Jeśli masz zamiar poważnie stosować metodę odległościową a wiec dalekie rzuty - to proponuję to drugą. Jeśli nie będziesz rzucał zestawem na dziesiątki metrów to ta pierwsza również się nada.