Autor Wątek: Prośba o opinię na temat wędek Mikado MFT Comercial i Noctis x-lite bomb/feeder  (Przeczytany 1999 razy)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 41
Jak w temacie szukam opinii na temat tych dwóch wędek jak sobie poradzą z większymi karpiami. Zastanawiam się też nad Zemex Iron.

Offline Marcin1741

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Cześć,
sporo czasu minęło od Twojego posta i nie wiem czy temat jest aktualny, lecz wrzucam swoje spostrzeżenia, mając nadzieję, że post ożyje :)
Jestem zainteresowany MFT Commercial-em 330, a X-Lite do 70g. posiadam - bardzo przyjemny kij o akcji raczej parabolicznej. Będzie dawał frajdę do ryb średnich jak karasie, leszcze, liny. Do dużych i walecznych ryb jak karpie ma trochę słaby dolnik, więc w tym wypadku znacznie lepszy będzie dwuczęściowy MFT - to jest opinia osoby z Mikado, która zna i łowiła na oba kije, lecz także obserwacje-opinie intenetowe i youtubowe.
X-Lite fajnie trzyma ryby, ma ładną, głęboką pracę, lecz jego 'delikatność" nie pozwali na dalekie rzuty, więc maks. dystans to ok. 40m (podajnik 30-40g.), na który rzuca się w miarę komfortowo i powtarzalnie - to oczywiście moja subiektywna opinia. (łowiłem tylko na żyłkę 0,23; plecionki nie stosowałem z tym kijem)
Co do MFT to planuję zakup i testy w tym roku, bo dwuskładowa konstrukcja ma zamocowaną pierwszą przelotkę znacznie dalej od kołowrotka niż trójskładowa, a ja lubię średnie i duże kołowrotki, przez co kąt wejścia żyłki jest łagodniejszy na korzyść dwuskładowego kija - trochę dalsze rzuty i - teoretycznie - lepsza praca blanku, ale czy tak jest należałoby przetestować - mieć ten blank w wersji dwu- i trójskładowej, lecz takiego to chyba nie ma na rynku, żeby tak wprost sprawdzić.
Kolejna rzecz - szczytówki: w X-Lite śr.2,8mm dosyć sztywne, oprócz zielonej szklanej - tą najbardziej lubię, bo świetnie wskazuje brania. MFT śr.2,2mm - jestem ciekawy czy i jak duża różnica będzie między tymi średnicami. Zoabaczę. A może ktoś już wie i podpowie?
To tak na szybko. Mam nadzieje, że ktoś skorzysta z tych informacji.