Autor Wątek: Wędka i kołowrotek do spławika  (Przeczytany 195 razy)

Offline Adam91

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka i kołowrotek do spławika
« dnia: Dzisiaj o 12:31 »
Witam. Łowiłem z 20 lat temu na spławik i na wiosnę mam zamiar znowu spróbować. Mam leciwą wędkę taka bazarową ale później mam zamiar kupić coś lepszego. Mam parę typów, Konger Corral Tele Float Combo 5-25 350cm 210g lub 410cm 275g , Jaxon Amazuma Tele Bream 5-25 360cm 183g pisze że węglowa. A z kołowrotków znalazłem Dragon Black Rock FD530i 3000 4+1bb 262g albo lżejszy jeśli taki by był konieczny Dragon Black Rock FD320i 2000 2+1bb 192g. Które wędzisko będzie lepsze i który kołowrotek będzie odpowiednio pod dany kij żeby był w miarę wyważony. Ryby które planuje łowić to na początku karasie a z czasem może coś większego.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1314
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka i kołowrotek do spławika
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 13:03 »
Jeżeli nie występują nadzwyczajne ograniczenia transportowe, lepszym wyborem będzie spławikówka typu match ("matchówka", "odległościówka") o klasycznej długości 3.9 m w 3-składzie. Przy łowieniu na niewielkim dystansie można również wziąć pod uwagę długość 3.6 m. Unikałbym wędek z tzw. ciężarem wyrzutu powyżej 20 - 25 g. Kołowrotek w rozmiarze 3000/30 - 4000/40 (zależnie od firmy i modelu) o wadze poniżej 300 g, w miarę możliwości z niezbyt głęboką szpulą.

Jak łowi się tego typu wędkami - to pokazują materiały zgromadzone np. w tym wątku: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=12737.0

Oczywiście powrót do spławika można także realizować za pomocą bezkołowrotowej wędki typu bat (pod warunkiem, że godne uwagi ryby są w jej zasięgu).

Offline Adam91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 13:09 »
Planuje łowić na żyłce 0.18 a to chyba będzie za gruba na przelotki u matcha?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 13:18 »
Nie będzie za gruba - chyba że jest okropnie przegrubiona w stosunku do deklarowanej średnicy. Jeżeli typowy dystans i głębokość są takie, że odpowiednie będą spławiki o niewielkiej gramaturze (np. montowane na stałe wagglery 2 - 4 g), a przy tym nie nastawiamy się na mocarne ryby (np. duże liny), wystarczy żyłka główna 0.16 mm, która ułatwia sprawne zarzucanie lekkim zestawem.

Offline Adam91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 13:25 »
A może jakiś znasz jakiś konkretny model takiego wędziska i kołowrotka do niego tak żeby cały komplet zamknął się w 300zl.

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 14:10 »
Cześć

Ja mam w razie co taką odleglosciowke na sprzedaż:

https://zakupywedkarskie.pl/pl/p/Wedka-Mikado-Fishing-Team-Match-4%2C20m-c.w.-25g/11090

Stan idealny
Cena 120 zł + KW

A jak jesteś w stanie dołożyć 100 zł do Twojego budżetu to mam do tego kołowrotek Shimano XR C3000 i mogę ci całość sprzedać za 400 zł.
No Kill

Pozdrawiam
Grzechu

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 14:14 »
Nie mam osobistych doświadczeń z obecną ofertą budżetową - mogę tylko zasugerować, by nieco więcej zainwestować w wędkę niż kołowrotek, który przy łowieniu spławikowym w mniejszym stopniu wpływa na komfort i frajdę. Oczywiście poniżej 100 - 120 zł za kołowrotek bym nie schodził. Przy wyborze wędki szukałbym czegoś o wadze w granicach 230 g (dla długości 3.9 m).

https://sklepdrapieznik.pl/21-matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe?order=product.price.asc

Offline Adam91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 14:24 »
I do takiego matcha musi byś kołowrotek z płytką i wysoką szpulą? Np
 https://sklepwedkarski.pl/product-pol-161812-Kolowrotek-Robinson-Signum-Match-RD.html

Online 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 14:33 »
Trochę ograniczony budżet, gdybyś chciał go zwiększyć chociażby o tą stówkę, to zyskałbyś małym kosztem o wiele więcej jakości i komfortu. Z osobistego doświadczenia wiem że lepiej wydać trochę więcej, tania matchówka z kompozytu a nieco droższa ale z włókna węglowego, to niebo a ziemia. O kołowrotkach już nie wspominając.

Jeżeli jednak chcesz zostać przy pierwotnym budżecie, to stawiałbym na Mikado albo Robinsona, lub pokusił się o jakąś markową używkę. W drapieżniku są teraz spore przeceny i pewnie znalazłbyś jakieś fajne wędzisko. Problem w tym że "fajne" kije zaczynają się od 150 w porywach do 200. Co daje nam kołowrotek za 100, albo i mniej doliczając jeszcze koszty przesyłki. Kolejny problem to kwestia twojego gustu - to czy wolisz kije "sztywniejsze" czy wprost przeciwnie. No i to jakich spławików będziesz używać, co wiąże się bezpośrednio z dystansem na jakim chcesz łowić.

Moja propozycja zamykająca się w tych 300zł:

Wędka: https://sklepdrapieznik.pl/75610-wedka-mikado-nsc-power-match-390-5-30g.html
Kołowrotek: https://sklepdrapieznik.pl/100449-kolowrotek-robinson-match-csx-fd-354.html

Mam taką samą wędkę, tylko w wersji 420. Według mnie jest świetna: lekka, sztywna, duży zapas mocy. Ja natomiast lubię nią łowić na cięższe wagglery: 6+2, 10+2 itd. Zakładam że łowienie lekkimi wagglerami wspomnianymi przez kolegę Modusa może nie byłoby zbyt komfortowe - ale mieścisz się w budżecie. Kołowrotek nieco ciężkawy, ale ma płytką szpulę i wysokie przełożenie, co moim zdaniem pomaga gdy łowisz na większe dystanse. Za całość z przesyłką wyjdzie Ci 305zł. Zastrzegam jednak że nie jest to zestaw optymalny jeśli chcesz łowić lżejszymi spławikami na krótszych dystansach, w takim wypadku chyba lepiej byłoby znaleźć inny kij, z sugerowanym przez kolegę Modusa zakresem Cw. Możesz zejść jeszcze taniej i pokusić się o któryś z kijów Mikado z serii Intro Match czy Sensual NG. Nie łowiłem nimi, nie wiem jak się sprawują, ale cena wydaje się być nie do pobicia, przy jednocześnie przypuszczalnie niezłej jakości.

Gdybyś jednak chciał (do czego gorąco zachęcam) zwiększyć swój budżet o te 100 zł, to polecam twojej uwadze wędkę którą sam niedawno kupiłem - Matrix Aquos Ultra-W Waggler 13FT, lub jeżeli nie goni Cię czas, poczekać na promocję Drennana Red Range 13ft.

A w teleskopy iść nie warto jeżeli chcesz na serio zająć się spławikiem.

Offline Adam91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 14:40 »
A ta nie byłaby lepsza na lżejsze spławiki takie 3g? https://sklepdrapieznik.pl/94345-wedka-mikado-sensual-ng-match-390-5-25g.html

Online 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Dzisiaj o 14:43 »
Pewnie by była! Jeżeli celujesz właśnie w lżejsze spławiki to moja propozycja Mikado NSC odpada zdecydowanie. Sensuala nie miałem w rękach, ale tak jak napisałem zakładam że nie jest to ostatnie dziadostwo.

Edit: Seria Sensual ma również kołowrotek do matcha, lżejszy i tańszy od zaproponowanego przeze mnie Robinsona.
https://sklepdrapieznik.pl/99575-kolowrotek-mikado-sensual-ng-match-3006.html

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: Dzisiaj o 14:45 »
I do takiego matcha musi byś kołowrotek z płytką i wysoką szpulą?

Nie musi - płytsza szpula jest wskazana, bo umożliwia ograniczenie podkładu pod żyłkę główną (bywają matchowe szpule na tyle płytkie, że podkład nie jest potrzebny). Stosujemy 100 - 150 m żyłki głównej o niezbyt dużej średnicy (0.14 - 0.18 mm), a sprawne zarzucanie zestawami ze spławikiem o niewielkiej gramaturze wymaga, by szpula była wypełniona niemal po samą krawędź.

Offline Adam91

• Nowy użytkownik
  • *

Online 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Dzisiaj o 15:12 »
Będziesz musiał robić podkład na kołowrotku jeśli będziesz chciał uzyskać maksymalny zasięg przy żyłce 0.18.

Ja korzystam ze strony: https://kalkulator-zylek.pl.tl/

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: Dzisiaj o 15:27 »
Trochę podkładu (stara/tania żyłka - może być o nieco większej średnicy) i powinno być OK. Jeżeli chcemy spróbować łowienia na większym dystansie, można rozważyć zapodany model kołowrotka w rozmiarze 4006, który ma szerszą szpulę (przy zachowaniu sensownej wagi).