Autor Wątek: Łowisko idealne  (Przeczytany 38268 razy)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Odp: Łowisko idealne
« Odpowiedź #60 dnia: 26.06.2015, 09:16 »
Bigdom, Mateo ujęliście to co się marzy praktycznie każdemu, samo sedno. Ja dorzucę coś od siebie. Woda dość głęboka około 10 m max, krystalicznie czysta przez większość część roku. Wokoło dziewicza natura, las, jakaś łąka by wiatr natleniał wodę i nie miał przeszkód. Żadnych domków rekreacyjnych wokół jeziora/łowiska i przede wszystkim odpowiedzialni wędkarze mający na uwadze dobro wszystkich stworzeń wodnych i lądowych. Stanowiska tylko naturalne bez żadnych pomostów i udogodnień. Czysta dzicz :D No i jeszcze jedno (wszystkich stworzeń oprócz kormoranów), których musi być brak na tym łowiku.

Panowie niezła baśń nam wyjdzie... :D ale czym było by życie bez marzeń :)
Darek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 26.06.2015, 09:29 »
Wyczerpaliscie temat w trzech postach.
Powiem tak. Najbardziej zbliżone do tego ideału jest dla mnie j.Czarne,otaczający go piękny las i opiekujący się ludzie. Jeżeli miałbym wybierać to na dzień dzisiejszy właśnie tego typu woda. Dzika,rybna,naturalna,czysta. Nie zniszczona przez ludzi. Jedynie zmniejszyłabym ilość pomostów,żeby zachować jak najbardziej naturalny charakter.

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 26.06.2015, 09:31 »
Nie potrzeba żadnej baśni, wystarczy tylko dopasować oczekiwania do możliwości. ;D

Dla mnie łowisko idealne, to takie w którym stan środowiska naturalnego jest jak najbardziej zbliżony do "pierwotnego" stanu ekologicznego. W chwili obecnej to takie wody, gdzie rybostan odzwierciedla charakter (morfologia, typ rybacki) jeziora.
Głębokość jeziora dowolna, ale powyżej 4-5 metrów. Stały dopływ-odpływ wody, dno urozmaicone, mulisto-piaszczyste, roślinność wynurzona i zanurzona (gdzie trzeba i ile potrzeba), ichtiolog (lub użytkownik rybacki) z możliwością połowu i regulacji ryb, siecią, prądem, wędką, nadzorca który batem i pałą nauczy niepokornych jak się wypełnia rejestr połowu i uświadomi limity połowowe. :fish:
Gdyby poszukać, to prawie idealnych wód trochę jest, albo potrzeba trochę pracy, by wody te zaczęły udawać tenże ideał.

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #63 dnia: 26.06.2015, 09:45 »
Nie potrzeba żadnej baśni, wystarczy tylko dopasować oczekiwania do możliwości. ;D

Dla mnie łowisko idealne, to takie w którym stan środowiska naturalnego jest jak najbardziej zbliżony do "pierwotnego" stanu ekologicznego. W chwili obecnej to takie wody, gdzie rybostan odzwierciedla charakter (morfologia, typ rybacki) jeziora.
Głębokość jeziora dowolna, ale powyżej 4-5 metrów. Stały dopływ-odpływ wody, dno urozmaicone, mulisto-piaszczyste, roślinność wynurzona i zanurzona (gdzie trzeba i ile potrzeba), ichtiolog (lub użytkownik rybacki) z możliwością połowu i regulacji ryb, siecią, prądem, wędką, nadzorca który batem i pałą nauczy niepokornych jak się wypełnia rejestr połowu i uświadomi limity połowowe. :fish:
Gdyby poszukać, to prawie idealnych wód trochę jest, albo potrzeba trochę pracy, by wody te zaczęły udawać tenże ideał.

Żadnych rybaków w mojej baśni nie ma i nie chcę ich tam. Tak samo jak niepokornych wędkarzy mięsiarzy :)
Darek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 26.06.2015, 12:54 »
Kotwic, ale po co rejestr połowów, skoro ma być prowadzony stały nadzór ichtiologiczny ?:) To taka kontrola kontroli, która potem musi być zatwierdzona przez komisję kontrolną :)

Użytkownik rybacki nie idzie w parze z użytkownikiem wędkarskim :D Powstaje konflikt interesów. Po co w ogóle próbować ich łączyć??

Mateo. Ja uważam, że wody użytkowników wędkarskich powinny być co do zasady C&R. Oczywiście kompetentny, opłacany przez stowarzyszenie ichtiolog (np . Kotwic) może wydać opinię o odłowie lub zarybieniu. Wtedy można by było dokonać odstępstwa od C&R. Tylko dla członków stowarzyszenia. Tak w nagrodę.
Jak ktoś z zewnątrz by chciał skorzystać z wędkowania nad wodą, to super, ale tylko C&R. Członkowie stowarzyszenia, którzy sami by tą wodą gospodarzyli musieliby być głupi, by niszczyć własną wodę (choć statystyka nie kłamie, tacy też się znajdą :) ). Można więc do nich mieć zaufanie, że odłowią tyle, ile wskaże ichtiolog. Każda nieuprawniona osoba z rybami w siatce była by oskarżana o kłusownictwo i sprawa by trafiała do sądu. Tak mi się zdaję, że i tak by ktoś chciał przetrzeć sądowy szlak. Fama roznosi sie szybko i jak Ziutek by pierdnął za kłusownictwo (nawet gdyby to było zabranie jednego lina), to Wiechu już by się pilnował :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 26.06.2015, 13:07 »
Kotwic, ale po co rejestr połowów, skoro ma być prowadzony stały nadzór ichtiologiczny ?:) To taka kontrola kontroli, która potem musi być zatwierdzona przez komisję kontrolną :)
By właściwie wodą zarządzać, trzeba o niej sporo wiedzieć. A nie sądzę by jeden ichtiolog był w stanie zanotować wszelkie połowy ryb, terminy, ilość itd. Stąd rejestr jest elementem sprawozdawczości, wbrew pozorom prostym i użytecznym, zwłaszcza w grupie osób mądrych i odpowiedzialnych. Informacje z rejestru to też dane do analizy presji wędkarskiej itd.

Użytkownik rybacki nie idzie w parze z użytkownikiem wędkarskim :D Powstaje konflikt interesów. Po co w ogóle próbować ich łączyć??
Ależ cię ten element "rybacki' w oczy szczypie ;D
Jeśli wolisz to pisz: użytkownik wody (może nikt nie pomyśli o wodociągach) albo dzierżawca jeziora (choć prawnie to nie jezioro dzierżawi, tylko grunt pod tymże jeziorem). :P

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 26.06.2015, 13:17 »
Zgadza się. Gdyby był zaordynowany odłów, to rejestr miałby sens. Zwłaszcza, gdyby był wypełniany rzetelnie (bo członkom stowarzyszenia by na tym zależało). Uważam, że stały, faktyczny i rzetelny (bez zbędnej biurokracji) nadzór ichtiologa to klucz do dobrego łowiska.
Zdaje sobie sprawę z tego, że to kosztuje. Nie twierdzę, że moja opcja idealnego wędkarstwa jest idealna dla każdego portfela.

Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 18.09.2015, 20:06 »
Koło 20h. Pozatym nieważne jakie by było, byle było moje.
Marcin

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #68 dnia: 24.09.2015, 11:27 »
...Woda dość głęboka około 10 m max, krystalicznie czysta przez większość część roku. Wokoło dziewicza natura, las, jakaś łąka by wiatr natleniał wodę i nie miał przeszkód. Żadnych domków rekreacyjnych wokół jeziora/łowiska i przede wszystkim odpowiedzialni wędkarze mający na uwadze dobro wszystkich stworzeń wodnych i lądowych. Stanowiska tylko naturalne bez żadnych pomostów i udogodnień. Czysta dzicz ...

Widziałem taką wodę pod lodowcem w Montanie :) Nazywa się McDonald Lake.
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline daniel_lisek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
    • Kanał YouTube
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 10.09.2016, 08:20 »
Jak miałbym kiedyś kopać staw :D to na wzór na farmie Partridge Lakes Fishery znajduje się zbiornik Holbar, on jest dla mnie IDEALNY, kilka wysepek nic tylko siedzieć łowić
NAJLEPSZE OKAZJE NA ALI: https://goo.gl/viY1ZQ
GRUPA NA FB "Sprzęt Wędkarski z AliExpress": https://goo.gl/azfNb5