Autor Wątek: Okuma Coronado CDX 55 Baitfeeder - prośba o opinie  (Przeczytany 2165 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem zainteresowany zakupem wyżej wymienionego kołowrotka. Prosiłbym o wszelkie opinie na jego temat. Z góry dziękuję. Kołowrotek ma służyć do ciężkiego feedera.

Offline KrisR

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
Odp: Okuma Coronado CDX 55 Baitfeeder - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 26.06.2018, 20:46 »
Jest to nowość na ten rok, wiec mogą być problemy z opiniami  "już" użytkowników tego modelu.
Jednak z tego co przedstawia katalog to jest on bardzo zbliżony do Aventy (wygląd). Inne parametry bardzo zbliżone.
Cenowo o jakąś stówkę droższy i posiada tylko jedną szpulę.
Jak do ciężkiego feedera, może troszkę za ciężki ale to kwestia gustu i przyzwyczajenia ;).
Ja osobiście używam Aventy 5000 ale do kijka karpiowego i jestem z niej b. zadowolony.
A do feedera "średnio ciężkiego" :)  mam Longbow55, choć znajomi twierdzą, że to też za duża "machina" - przyzwyczaiłem się i mi nie przeszkadza.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 26.06.2018, 21:25 »
Tak zdaje sobie sprawę że to nowość na ten rok parametry ma zbliżone do aventy waga to 550 gram kijaszek 250 gr wiec tragedii nie ma zaleta jest nawój linki ponad 80 cm i moc hamulca 12,7 kg z opisów na internecie ponoć mega mocny kołowrotek ale wolałbym opinie kogoś kto osobiście użytkuje

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 26.06.2018, 21:29 »
Może znajdzie się ktoś kto już zakupił ten model i się wypowie co do aventy fajny kręcioł martwi mnie składana rączka według mnie to minus tej maszynki

Offline KrisR

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #4 dnia: 07.07.2018, 02:01 »
Może znajdzie się ktoś kto już zakupił ten model i się wypowie co do aventy fajny kręcioł martwi mnie składana rączka według mnie to minus tej maszynki
Nie ma idealnych rzeczy, w każdej można znaleźć jakiś minus a składana rączka?- nie sądzę aby był to aż taki wielki. Dla jednych to plus (szybkie rozłożenie),  dla innych może i minus, kwestia "gustu".
Z tego co się wcześniej orientowałem, to Coronado zostało "wcielone" na europejski rynek z rynku amerykańskiego - ponoć. Trudno w pełni określić czy Aventa jest kopią Coronado czy odwrotnie, oczywiście przy delikatnych zmianach. Obserwując rynek można zauważyć ,że większość kołowrotków z tej samej "stajni" są bardzo podobne co do parametrów i wyglądu ale wprowadzane na rynek jako nowości już pod nową nazwą.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #5 dnia: 07.01.2022, 21:10 »
Czołem, minęło sporo czasu a o Okumie Coronado niewiele wiadomo. Podbijam temat bo akurat szukam młynka z wolnym biegiem do Koruma Barbel 12ft, 2lb i zastanawiam się między Aventa5000 a Coronado CDX55. Są istotne roznice pomiędzy nimi, Aventa 2 łożyska więcej 6+1, większe przełożenie 4,8:1 i niższa cena, Coronado, łożyska 4+1, przełożenie 4,4:1 i droższy. Który zatem jest lepszą konstrukcją? A może coś innego w wadze ok 500gr i budżecie 400zl z wolnym biegiem?
Pozdrawiam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 07.01.2022, 23:49 »
Obecnie masz na rynku Ls6 k z Okumy i według mnie to będzie najlepszy wybór ,z dwóch aventa albo coronado ,wziąłbym coronado :beer: