Autor Wątek: Kołowrotek Jitai i dziwny nawój  (Przeczytany 3789 razy)

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek Jitai i dziwny nawój
« Odpowiedź #15 dnia: 08.05.2020, 06:51 »
Najlepszym sposobem poprawy nawoju jest tuning przy pomocy 5kg młotka, potem smalcem posmarować i zrobić to wek.
Facet nie poprawisz badziewia, choćbyś pękł.
Marcin

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #16 dnia: 08.05.2020, 09:30 »
Jeden z moich znajomych kupił 3 w miarę tanie (45-90zł)  chińskie młynki z Ali.  Dwa z nich fatalnie nawijały a napęd huczał w trakcie pracy, a  trzeci padł bo w krótkim czasie całkowicie zużyły się zębatki.  Wszystkie 3 dostałem od niego za czteropak piwa. Służą jako żródło podkładek i tulejek do regulacji moich starych młynków.  Wykorzystałem też jeden z knobów. Jest w nich sporo  łozysk ale te nie nadają się do niczego. Mają wielkie luzy i szumią od urodzenia.
Wiesiek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #17 dnia: 08.05.2020, 09:56 »
Nie ma co oczekiwać cudów. To nie jest tak, że kołowrotek kosztuje 500 zł bo taki kaprys miał producent. Niestety nie kupi się za 70 zł kołowrotka równie dobrego jak ten kilka półek wyżej.

Z drugiej strony, kupiłem kiedyś dwa kołowrotki pewnej polskiej firmy chyba po 80 zł sztuka i nadal jestem zaskoczony ich trwałością i dobrą pracą (jak na tę półkę cenową).
Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 08.05.2020, 10:30 »
Ciekawe czy tak wysoki rant, choć "ścięty" nie będzie przeszkadzał w płynnych rzutach...

Ten rant "zaprojektował" ktoś, kto nie ma żadnego pojęcia o kołowrotkach.

Cóż, teraz powinieneś w miarę bezstresowo wędkować. Zapewne nie będziesz śmigał jakoś szczególnie daleko, ale spokojnie połowisz.

Do sprzedawcy napisałem by choć zobaczyć jaka będzie reakcja. Odpisał mi najpierw żebym dał mu chwilkę na skonsultowanie się... po czym przyszła odpowiedź, że może mam poplątaną linkę i dlatego tak się dzieje :-)

Zapewne odpowiedział Ci ten gość, który wymyślił ten rant... Nie dyskutuj z nimi, bo to nie ma sensu. Skoro korba przenosi obroty na kabłąk, to kołowrotek jest dobry, oczywiście według nich.

Jacek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 08.05.2020, 10:42 »
A teraz wypowiem się ja, nie czytając wypowiedzi innych :D
Idź nad wodę i łów. I tak łowisz blisko, więc nie ma dla Ciebie większego znaczenia czy rzucić na 60 czy 72 metry. Dopóki kołowrotek nie zacznie szwankować mechanicznie (a pewnie szybko zacznie), to spokojnie sobie połowisz.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #20 dnia: 08.05.2020, 12:39 »
Cudów nie oczekiwałem i nie oczekuję po tym kręciołku.
Stanie to kupię ecusime i zapomnę o problemie.
Na razie jedyne co to kilka razy pętelka na lince a i to zapewne z faktu, że pierwszy raz korzystam z pletki a i nie rzucam jeszcze jak wirtuoz, ucze się kontrolować podczas rzutu i po zamknięciu kabłąka co się dzieje na szpuli.
Kręci bardzo płynnie i przyjemnie. Szczupaka 50+ wyciągnął na kijku do 7 gram. Innych ryb i kalibrów też już kilkanaście...ot nie stresuje się :-)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #21 dnia: 10.05.2020, 11:56 »
Ja kupiłem rok temu Sra Knight Treant 2 i w porównaniu do tego jest bajka. Wziąłem jakoś rezerwowy/do spiningu którego bardzo rzadko używam.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #22 dnia: 13.05.2020, 21:51 »
Zdaje mi się po wyglądzie, że ja zamówiłem ostatnio niemal identyczny model - tylko w rozmiarze 5000. Jak dotrze, to sprawdzę czy ma podobną wadę, i czy był wart wydanych 72,87 zł, czy jednak lepiej było dopłacić 7,13 do najtańszego Shimano z jednym łożyskiem ;D Dodam tyle, że z mojej strony jest to pokerowe zagranie, bo kupiłem go z oferty bez jakiejkolwiek oceny, i ze szczątkowymi danymi w opisie. Liczą się emocje, mam tylko nadzieję, że po rozpakowaniu paczki nie ukaże mi się pompka do roweru ;)

Zamiast pompki przyjechał kołowrotek, chyba nawet warty swojej ceny. A na pewno nieźle nawijający żyłkę http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17596.0

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #23 dnia: 14.05.2020, 14:15 »
Norbas, myślałeś, że na jerku rozwiążą Twoje problemy związane z tym kołowrotkiem? Nie ufasz nam? Myślisz, że tam są lepsi fachowcy? Uwierz, tutaj są lepsi ;)
Jacek