Autor Wątek: Sprzęt do methody (kije 3,3-3,6 m w cenie do 400 zł)  (Przeczytany 2003 razy)

Offline s0bek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam,
chciałbym zacząć swoją przygodę z feederem, a konkretnie interesuje mnie głównie methoda. Także potrzebuje dwa kije 3,3-3,6 na wody stojące , głównie PZW, ale od czasu do czasu jakaś komercja (koszyczki max 30g). Przeszukałem trochę i zainteresowały mnie 3 kije:
Trabucco selektor xs master feeder -75 g
Daiwa yank n bank feeder - 60 g
Garbolino precision feeder - 20-75 g.
Prosiłbym o opinie oraz ewentualne propozycję wędzisk w tej półce cenowej (czyli ok 400 zł). Co do rozmiaru kołowrotka 3000 będzie wystarczający czy lepiej jednak coś większego ?

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3025.0

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Sprzęt do methody (kije 3,3-3,6 m w cenie do 400 zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 07.06.2017, 11:15 »
Jeśli koszyki max 30g to po co  cw 60-75??
Moim zdaniem cw 45g w zupełności starczy.
Za około 300 zł masz koruma 11ft, cw 45g
Koszykiem 30g spokojnie  się rzuca.
Metodę 30 g też spokojnie obsłuży.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.06.2017, 11:37 »
Może koledze chodziło o podajnik 30 gram plus zanęta czyli razem koło 50 gram. Nie każdemu odpowiada łowić na witkę która do samego kołowrotka się wygina i prowadzenie dużej ryby graniczy z cudem. Polecam coś w okolicach 60 - 70 gram, mniejszy ciężar wyrzutowy to witka bardzo będzie, chyba że koledze takie  łowienie odpowiada. Wszystkie podane przez Sobka wędki powinny spełnić swoje zadanie. Najlepiej to by było umówić się z kimś i pomacać któryś kij z wymienionych.
Paweł

Offline s0bek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Sprzęt do methody (kije 3,3-3,6 m w cenie do 400 zł)
« Odpowiedź #3 dnia: 07.06.2017, 14:33 »
Dokładnie tak. 30 g to waga samego podajnika do methody. W mojej okolicy niestety nie mam gdzie pomacać tych wędzisk także muszę się zdać na wasze opinie i propozycje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #4 dnia: 07.06.2017, 15:28 »
Może koledze chodziło o podajnik 30 gram plus zanęta czyli razem koło 50 gram. Nie każdemu odpowiada łowić na witkę która do samego kołowrotka się wygina i prowadzenie dużej ryby graniczy z cudem. Polecam coś w okolicach 60 - 70 gram, mniejszy ciężar wyrzutowy to witka bardzo będzie, chyba że koledze takie  łowienie odpowiada. Wszystkie podane przez Sobka wędki powinny spełnić swoje zadanie. Najlepiej to by było umówić się z kimś i pomacać któryś kij z wymienionych.
To jasne, że liczy się  waga koszyka + towar.
Fakt, że nie każdemu takie delikatne łowienie odpowiada.
Ja używałem koszyka 30 g (nie podajnika do metody) z tym, że waga tego koszyka to 35 g + zanęta i dawało rade.
Wędka Korum ma zapas mocy, według tego co pytałem mailowo w sklepie Drapieżnik to i z metodą 40 g da rade rzucić.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.06.2017, 19:33 »
Ja mam starego Kongra vectrona który już jest nie produkowany i ma ciężar wyrzutowy około 70 gram i super się zarzuca i łowi. Nawet na komercji w tamtym roku karp 9.80 kg nie stanowił problemu. Te wędki co podałeś Trabucco selektor xs master feeder -75 g Daiwa yank n bank feeder - 60 g Garbolino precision feeder - 20-75 g będą  spoko . Koledzy chwalą selektora no i daiwę ale pewnie i garbolino też jest spoko. Ja osobiście do metody mam jedną wędkę Daiwa windcast feeder 3,6 ciężar wyrzutu 120 gram (realny koło 100 gram ) a drugą tak jak pisałem stary konger vectron do 70 gram. Na daiwie w tamtym roku musiałem siłowo zatrzymać karpia 8 kg na żyłce 0.28 wędka wygięła się do kołowrotka  i rybę zatrzymałem przed zatopionymi trawami. Jednak odpowiedni do niej cieżar zaczyna się na podajnikach  35- 40 gram plus zanęta. Na wędce 40 gram wyrzutu nie ma szans.  Nie polecam na duże ryby komercyjne wędek poniżej 70 gram wyrzutu. Na PZW do połowu z normalnym koszykiem leszczy i płoci wędki delikatne 45 gram dadzą radę ale na komercji z karpiami to już słabo to widzę.  Kolega z feeder team radom ma tego selectora zobacz na jego kanale np. w tym filmiku w 14 minucie jak pracuje ta wędka
Paweł