Autor Wątek: Daiwa N'Zone Super slim power feeder 11FT - 100g Recenzja  (Przeczytany 6198 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Daiwa N'Zone Super slim power feeder 11FT - 100g Recenzja
« Odpowiedź #30 dnia: 03.03.2025, 19:29 »
Mam dwie klasyczne suwmiarki metalowe. Kupiłem kiedyś elektroniczną w Leroy Merlin, rozkalibrowywała się. Wyrzuciłem. Kupiłem drugą na Allegro i jest bez zarzutu (fart), skalibrowana z klasycznymi. Nawet baterii nie wyjmuję, nie rozładowuje się. Wymieniałem dopiero po 4 latach. Klasyczne są ok ale potrzebują mocnych okularów ;).

Co do różnicy pomiarów, to mogą być błędy narzędzi pomiarowych, jak i sposobu mierzenia. Np.
Odległość pierwszej przelotki - ja mierzę od uchwytu kołowrotka, Opos od ramienia kołowrotka. Różnica 2,5 cmm uzasadniona.
Długość dolnika - ja mierzę od uchwytu kołowrotka do końca, Opos od ramienia kołowrotka do końca. Różnica 4 cm uzasadniona.
Reszta pomiarów po zmianie suwmiarki, bardzo zbliżona.
Początkowo myślałem, że mam jakiś inny model ale model No jest ten sam.

Wędka nie była jeszcze u mnie na rybach ale dość sztywna akcja, duża pierwsza przelotka, dość wysoko osadzona i dość daleko od kołowrotka powinna dać dość dalekie i celne rzuty z kołowrotkiem 5000. Kupiłem do niej Daiwa Fuego LT 5000-C. Zobaczymy.

Akcja na sucho trochę podobna do Flagman Mantaray Elite Feeder 3,3 m 75 g, która ma pierwszą pelotkę mniejsza i niżej osadzoną ale za to osadzoną od uchwytu kołowrotka o 625 mm. Z kołowrotkiem 4000 z żyłką 0,26 50 m pewnych i celnych rzutów. Ten N'Zone powinien być lepszy.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline tomahawk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 06.03.2025, 20:20 »
Czesc,

Dzięki za recenzję.
Idealnie wpasowała sie w moje potrzeby, szukałem właśnie nieco mocniejszego kija na komercję i z Waszych spostrzeżeń wygląda, ze to jest to czego szukałem.

Mam jeszcze pytanie z jakimi kołowrotkami u Was pracuje?

Pozdrawiam,

Tomek
Pozdrawiam,

Tomek

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 06.03.2025, 20:25 »
Czesc,

Dzięki za recenzję.
Idealnie wpasowała sie w moje potrzeby, szukałem właśnie nieco mocniejszego kija na komercję i z Waszych spostrzeżeń wygląda, ze to jest to czego szukałem.

Mam jeszcze pytanie z jakimi kołowrotkami u Was pracuje?

Pozdrawiam,

Tomek

U mnie śmiga z nowa seria matrix aquos ultra 4000, ale podpiąłem dziś pod niego daiwe ninja 23 lt 4000 i jutro przetestuje
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43