Autor Wątek: Wzbogacanie wiosennego mixu  (Przeczytany 4298 razy)

Offline rockin_horse

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
Wzbogacanie wiosennego mixu
« dnia: 03.04.2017, 18:05 »
Potrzebuję porady, podpowiedzi... Czym wzbogacacie wiosenny mix ? W ciągu ostatnich 3 wypadów zastosowałem 2 zanęty z bardzo miernymi wynikami. Na pierwszym wyjeździe miałem MMM+Feeder Bait ochota-konopia+sól morska, na następnym Krill & Tuna+ochotka-konopia-, dzisiaj Krill & Tuna+prażone (mielone konopie) i sól. Brań było niewiele. Wyniki beznadziejne. Woda PZW na której przeważnie coś łapałem. Przynęty: Robin Red, Pikantna kiełbasa, sztuczna kukurydza moczona w żołądkowej, dumbellsy Epidemia (rozczarowanie), pellet green ghost, mielonka z chilli. Na następny wyjazd planują zrobić MMM+konopie+sól lub Swim Stim zielony. Zastanawiam się nad dodaniem pelletu tylko pod ręką mam w tej chwili Allera 4mm a on raczej na wiosnę opada. Na rynku jest bardzo wiele pelletów nie chcę kupować zupełnie w ciemno, dlatego potrzebuję podpowiedzi :)Dzięki.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wzbogacanie wiosennego mixu
« Odpowiedź #1 dnia: 03.04.2017, 18:17 »
Ja w tym roku byłem nad wodą dwa razy. Za pierwszym razem w sumie w wodzie było około 30 wędek. Zero brań u wszystkich. Za drugim razem około 20 wędek. Zero brań u wszystkich.
Czy to wina złych zanęt/przynęt/metody? Śmiem wątpić :D Na niektórych zbiornikach ryba jeszcze nie żeruje. Na innych jej prawie nie ma. I też nie żeruje :P A na wielu ludzie już bardzo fajnie łowią, co widać w wątku z wynikami ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 03.04.2017, 18:28 »
Łowię mixem własnej kompozycji
Na bazie produktów lorpio dodaję również suszoną krew i ochotkę do mixu na wyniki nie narzekam  , zliczyłem jak narazie jeden blank na około 18 wypadów  więc jest dobrze
Feeder & spinning

Offline rockin_horse

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03.04.2017, 18:37 »
Do tej pory byłem na rybach 3 razy, po 4-5 h. Na tyle pozwala mi praca i rodzina. Specyficzne warunki ;D Stawiam na słabe żerowanie, gdybym siedział 8 godzin coś by się wykluło.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 03.04.2017, 19:53 »
Horsu, według mnie miks miałeś dobry, choć czasami zbyt mocny, zbyt pożywny. Wszelkie zanęty rybne są mocno kaloryczne, kto wie czy mieszanie z ziemią nie byłoby wskazane.

To co bym zmienił u Ciebie, to przynęty. Przede wszystkim spróbowałbym dumbellsów żółtych i pomarańczowych z Drennana, kukurydzy, waftersów z Ringersa oraz martwych białych w liczbie 3-5 na haku lub gumce. Według mnie musisz używać częściej mocnych wizualnie przynęt. Zaś łowienie rozpoczynać zarzucając na klipie 4-6 koszyki z zanęta oraz dodatkami - jak pellety, konopie, koniecznie trochę kukurydzy. Wtedy dopiero niech leci Metoda czy inny zestaw :D
Lucjan

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #5 dnia: 07.04.2017, 13:10 »
Ja proponuje zastosowanie jako przynęty martwych białych robaków (dodaj kurkumę i do zamrażarki). Na inne przynety wyrażnie mniej brań u mnie o tej porze roku.
W UK chyba też to na teraz bardzo popularna przynęta .
Tomek

Offline czekano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #6 dnia: 07.04.2017, 13:26 »
Jak dla mnie to przekombinowane na maksa :) Za dużo czytałeś forum, a za mało samodzielnego myślenia. Po co mieszcać zanęty MMM z Feeder coś tam jak to są gotowe zanęty. Albo to albo to. Z receptur, które napisałeś nigdy sam bym nie wymyślił, haha. Weź sobie zanętę, która lekko daje rybą bez ostrych zapachów(te można dać latem ale też nie od razu) do tego pellet 2 mm w konsystencji 20% zanęty 80% pelletu zwykłego szarego i wszystko. Kombinować można jedynie z przynętą ale o tej porze robale lub dumbelsy w tonacji pomarańcz/czerwień.

Offline czekano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #7 dnia: 07.04.2017, 13:29 »
Pellety jedynie szare. Z tanich to polecam LORPIO innego szitu typu TRAPER nie kupuj. Szkoda kasy, nerwów.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 07.04.2017, 13:36 »
Z tanich to Coppens i Skretting.
Krwawy Michał

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 07.04.2017, 13:39 »
Lorpio nie zaliczyłbym do pelletów tanich. Za kilogram wychodzi ok. 18,50 zł.
Marcin

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 07.04.2017, 13:50 »

Dla mnie najlepsze pellety. Cena korzystna, świetnie chłoną wodę, zachowują kształt i nawet bez sklejania trzymają się podajnika. W tym sezonie dodaje do nich Horliks i jest super.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 07.04.2017, 13:54 »

Dla mnie najlepsze pellety. Cena korzystna, świetnie chłoną wodę, zachowują kształt i nawet bez sklejania trzymają się podajnika. W tym sezonie dodaje do nich Horliks i jest super.

Dla mnie też podstawa.
Krwawy Michał

Offline rockin_horse

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07.04.2017, 17:19 »
Dzięki za podpowiedzi. W zasadzie wszystko robię książkowo, zanęcam wcześniej koszykiem itd. Dumbellsy mam, na moich wodach wiosną się nie sprawdzają dlatego nie wymieniłem ich w poprzednim poście. Ktoś mnie źle zrozumiał. Nie mieszam ze sobą różnych zanęt różnych marek np MMM+Feeder Bait tylko jak większość  z nas dodaję pellet, konopie i coś jeszcze. Z rozmów ze znajomymi znad wody wnioskuję, że ryba jeszcze śpi :D