Autor Wątek: Spodniobuty a pocenie  (Przeczytany 2195 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Spodniobuty a pocenie
« dnia: 26.01.2017, 12:44 »
Witam!
Pewnie wielu z Was łowi w spodniobutach. Mam model gumowy Trapera.
Ja większość czasu jestem na brzegu i tylko, gdy zarzucam, to wchodzę do wody.
Spodniobuty zakładam na zwykłe spodnie moro.
Z reguły łowię w nocy i po kilku godzinach, w okresie letnim, nogi tak się pocą, że mam mokre nogawki od spodni. Wtedy muszę ściągnąć spodniobuty i wysuszyć się przy ognisku. Temperatura otoczenia jest wtedy od 15 do 20 stopni.
Czy macie podobne problemy? Czy ktoś wie jak można sobie z tym poradzić. Czy bielizna termoaktywna coś poprawi w tym temacie?
Jak się ma sprawa pocenia w przypadku neopreowych spodniobutów?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Smok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
Odp: Spodniobuty a pocenie
« Odpowiedź #1 dnia: 26.01.2017, 13:21 »
Witam!
Pewnie wielu z Was łowi w spodniobutach. Mam model gumowy Trapera.
Ja większość czasu jestem na brzegu i tylko, gdy zarzucam, to wchodzę do wody.
Spodniobuty zakładam na zwykłe spodnie moro.
Z reguły łowię w nocy i po kilku godzinach, w okresie letnim, nogi tak się pocą, że mam mokre nogawki od spodni. Wtedy muszę ściągnąć spodniobuty i wysuszyć się przy ognisku. Temperatura otoczenia jest wtedy od 15 do 20 stopni.
Czy macie podobne problemy? Czy ktoś wie jak można sobie z tym poradzić. Czy bielizna termoaktywna coś poprawi w tym temacie?
Jak się ma sprawa pocenia w przypadku neopreowych spodniobutów?
Pozdrawiam
MArcin

Ciężko coś na to poradzić, ja również dużo chodzę w gumach ze względu na spinning ale od jakiegoś czasu staram się je ubierać tylko wtedy gdy mam zamiar chodzić po wodzie, bo w lecie przy chodzeniu po brzegu to mam wrażenie że spodnie pod spodem aż gniją >:(

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 26.01.2017, 13:28 »
Ciężko coś na to poradzić,ja również dużo chodzę w gumach ze względu na spinning ale od jakiegoś czasu staram się je ubierać tylko wtedy gdy mam zamiar chodzić po wodzie bo w lecie przy chodzeniu po brzegu to mam wrażenie że spodnie pod spodem aż gniją >:(

Panie, wróciłeś! :flowers:
Gdybyś kombinował 12 wspaniałych, jednego już masz.

Problem, jaki masz, dotyczy wszystkich użytkowników spodniobutów, które są wykonane z materiałów nieoddychających. Wydalony pot zostaje wewnątrz. Kropka. Nieważne, czy wodery, spodniobuty są wykonane z gumy, czy z neoprenu. Przeciwdziałanie takiemu biegowi spraw może polegać wyłącznie na stosowaniu takich elementów garderoby, które wchłoną pot. To wszystko. Wychodzi na to, że to nie przeciwdziałanie, a raczej niwelowanie skutków, bo na pocenie nic nie poradzimy.

Bez względu na pogodę zawsze ubierałem na siebie pokaźną ilość czegoś, co ma dwie nogawki. Jesienią nawet kalesony i dwie pary spodni bawełnianych. Dopiero na to wszystko zakładałem gumowe spodniobuty. Jednak robiłem to raczej ze względu na zimno, a nie na wzmożone pocenie, bo jesienią ten problem nie dokucza tak bardzo jak latem. Latem robiłem podobnie, zawsze zakładałem coś, co wchłonie pot. Cóż, później odklejałem od siebie spodniobuty, fakt. Czasem z niewielką pomocą moich przyjaciół. Ale o tym już śpiewali Beatlesi (With A Little Help From My Friends) :)
Jacek

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26.01.2017, 14:24 »
Smok chodzisz po wodzie? :P No to z takim nie pogada. Ma siłę wyższą za sobą.
Syborg zawsze da edit i nie wiadomo co gdzie i jak ;)

Co do tematu:
Ja używam dresów zamiast spodni jeansowych bo właśnie lepiej oddychają w ciepłych miesiącach. Fakt, że nie chodzę przez całą noc tylko po parę godzin.
Ale jak będąc w wodzie noga Ci się poci? Mi zawsze po jakimś czasie jest zimno (rzeka). Chyba, że wychodzisz na brzeg.

Może antyperspirant na nogi? Trochę przesadzone ale cel uświęca środki :P

Offline Smok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #4 dnia: 26.01.2017, 15:41 »
Smok chodzisz po wodzie? :P No to z takim nie pogada. Ma siłę wyższą za sobą.
Syborg zawsze da edit i nie wiadomo co gdzie i jak ;)

Co do tematu:
Ja używam dresów zamiast spodni jeansowych bo właśnie lepiej oddychają w ciepłych miesiącach. Fakt, że nie chodzę przez całą noc tylko po parę godzin.
Ale jak będąc w wodzie noga Ci się poci? Mi zawsze po jakimś czasie jest zimno (rzeka). Chyba, że wychodzisz na brzeg.

Może antyperspirant na nogi? Trochę przesadzone ale cel uświęca środki :P
Ma się tą moc ;) lepiej się módl żebym nie przyjechał i twojej wody nie zamienił w wino :D A tak poważnie to raczej nie da się pocenia w gumach uniknąć w lecie. Ja mam z tym spokój bo na tych miejscówkach gdzie łowię są dość długie odcinki do brodzenia po wodzie więc nie muszę dużo spacerować po brzegu.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26.01.2017, 16:13 »
Oj tam, oj tam. Kto by się martwił, ten by się martwił :P Myślę, że parę osób by się ucieszyło :-* Polmosy i inne wytwórnie by padły ale i ludzi by było nad wodą tzn. nad winem :P
Jak robisz dobre to może jakiś interesik zrobimy ;)

W lecie właśnie używam dresów, bo zawsze lepiej "przewodzą" i odprowadzają wodę. Takich szerokich nie przylegających do ciała, bo tak lepiej skóra oddycha.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 26.01.2017, 17:28 »
Wtrącę tylko, że to nie jest pot tylko para wodna zamieniająca się w wilgoć.
Pozdrawiam - Gienek