Autor Wątek: Który z tych feederów najbardziej się nada?  (Przeczytany 2756 razy)

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Który z tych feederów najbardziej się nada?
« dnia: 20.02.2017, 18:03 »
Witam.
Od roku posiadam wędkę Trabucco Sygnum Feeder XPS Competition 360/90.
Mój problem polega na tym, że jest to kij stworzony do łowienia karpi od 2-3 kg wzwyż (na mniejszych rybach ten kij nie osiąga swoich parametrów do których został stworzony). Na ten rok poszukuje nie zbyt ciężkiego feedera ze średniej półki cenowej czyli mniej więcej 500-750 zł, którym będę łowił karpie na metodę, rzadziej na koszyczek (ale też raz na ruski rok leszcze i karasie, lub nawet łowiąc karpie, gdy przypadkowo nadarzy się leszcz lub ten karaś, żebym nie ściągał go jak płotki) ;), który nie będzie zbyt sztywny, ale i zbyt kluskowaty, zawsze preferowałem kije progresywne, z zapasem mocy (2 lata temu posiadałem picker black draft, który mniej więcej spełniał te wymagania :P, bardziej piszę tu o tym zapasie mocy) , dlatego też nie jestem do końca pewien czy chcę dokupić drugiego  Trabucco, który jest paraboliczny i stworzony do karpi, czyli nie za bardzo pracuje na mniejszych rybach, czy właśnie wybrać jeden z tych kijów szkockiejDaiwy:
- http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/20575-team-daiwa-power-method-feeder-12-70g.html
- http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/20572-team-daiwa-feeder-116-50g.html
- http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/16992-team-daiwa-commercial-feeder-350m-bombfeeder.html
- http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/16993-team-daiwa-commercial-feeder-350m-bombfeeder-xp.html
W przypadku tych kijów, nawet nie wiem czym się od siebie różnią, w szczególności wersja feeder bomb od feeder bomb cx >:( poza ceną, tym, że niektóre są minimalnie dłuższe, mają czerwony pasek lub biały przy rękojeści, czy też w nazwie, że jeden jest zaprojektowany dla komercji a drugi dla metody.... nawet biorąc np wersje komercyjną, to wciąż mam ją w dwóch kolorach ;), tutaj jeżeli ktoś zna się na tym lub miał te kije w ręku, może mógł by mi opisać czym ich akcja się od siebie różni.
Następnymi kijami będą kije Beastmaster od Shimano, tutaj też występuje podobny problem czyli wersja do metody, commercial, jakaś CX nie mam pojęcia. Ewentualnie myślałem też nad czymś od Matrixa ale nie jestem do końca przekonany. Tutaj chciałbym zdać się na forumowiczów.

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
Odp: Który z tych feederów najbardziej się nada?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2017, 18:30 »
Cześć
Zobacz Daiwa Windcast Method Feeder 3.60 /80g. To wędka na której fajnie poczujesz nawet małą rybkę a zapas mocy pozwoli powalczyć z większym karpiem.
Co do Shimano Beastmastera to mam mieszane uczucia. Mam wersję dx i jest to typowa kluska. Fajnie się holuję karpie bo pracuje cała ale kiepsko w zarzucaniu. Zobacz tą Daiwe - mam tą wędkę i polecam. Twój model Trabucco także posiadam i mam porównanie.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Odp: Który z tych feederów najbardziej się nada
« Odpowiedź #2 dnia: 20.02.2017, 18:54 »
Sprawa jest ciężka, bo nie da się tych wszystkich wędek pomacać nie? ;)

Darek przytoczył Ci Daiwę Windcast MF.
Sam również ją posiadam, tyle że wersję 3,3m, która wg mnie, ma najlepsze proporcje i wyważenie z dostępnych długości. Jest spolegliwa,ale nie klucha, dość szybko gaśnie.
Nie każdemu pasuje jednakże, wiadomo, każdy jest inny i inne ma odczucia.
Ja z kolei po przerobieniu kilku feederów Trabucco, odpuściłem tą firmę. Został mi tylko jeden Sygnum TXL 3,6m 90g, który ciut tylko ustępuje mocą wersji Competition, którą znasz.
Wracając do Windcasta, uważam że jest to kijek pod mniejszą i średnią rybę, z czymś większym da się zawalczyć i wyjąć, ale do przyjemności to już nie będzie należało. Już 3kg pełnołuski potrafi podyktować warunki na tym kijku, pół biedy jeśli jest na to miejsce ;)
Owa wędka, to nie ta półka cenowa, o której myślisz. W moim odczuciu nie ma jednak do czego się przyczepić i nie ma jej czego zarzucić, droższe modele robią nieraz sporo gorsze wrażenie.

Team Daiwy nie są mi znane.
Pisałem jednak o nich z Radkiem (Radar), który coś na ich temat wie, nie mam pewności czy ma wiedzę na temat wszystkich modeli, ale może się wypowie ;)

Potwierdzam to co już zostało napisane o Beastmasterach, są dość kluchowate. Wersje Commercial wg mnie podobnie, może ciut sztywniejsze tylko.

Mi lukę pomiędzy Windcastem a Sygnumem TXL wypełnił Drennan Serii 7 Method ;)
Czesiek

Offline Thompson

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 20.02.2017, 19:01 »
Hmm może w takim razie Drennan Series 7 Puddle Chucker 12ft Competition Feeder  12 FT. Posiada szczytówki 2 oraz 3 oz. Albo Drennan Series 7 Puddle Chucker 12ft  Feeder.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline Smolar4321

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 20.02.2017, 19:13 »
Ogólnie  jeśli chodzi Team Daiwa to są to wędki komercyjne o różnych oznaczeniach, te z paskiem czerwonym i pomarańczowym to wersie commercial natomiast te z białym są z serii feeder rozszerzone o method feeder( są to wędki do łowienia typowo na method feeder do dużych ryb).
Pomarańczowy pasek to zwykłą wersja a czerwona Power czyli mocniejsza z większym zapasem mocy. Osobiście przymierzałem się do wyboru pomiędzy tymi wędkami i znam w miarę temat, wybrałem czerwoną 10,6 jest onna mocniejsza od wersji pomarańczowej a bardziej finezyjna od wersji białej. :)  co do Twojego wyboru to powinieneś porównać sobie te wędki i machnać wygiąć i będziesz miał porównanie. :)
Kamil

Offline Smolar4321

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 20.02.2017, 19:26 »
Widzę, że pochodzisz z Łodzi. W "Raju" masz wszystkie te wędki i możesz bez problemu sobie porównać ;)
Kamil

Offline kubik63466

« Odpowiedź #6 dnia: 20.02.2017, 19:31 »
:D dzięki.... rok temu na zlocie miałem w ręku chyba wersję commercial tą czerwoną i tak mi sie spodobała, że chciałem ją mieć.

Offline kubik63466

« Odpowiedź #7 dnia: 20.02.2017, 19:36 »
Możliwe, że udam się do tego Raju wędkarskiego, co do wędek Matrix... Ktoś coś o nich wie, bo o nich też doczytałem kilka dobrych opinii.

Offline Smolar4321

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 20.02.2017, 19:38 »
Ja właśnie porównałem te wszystkie wędki ze sobą i ta mi najbardziej leży do uzupełnienia mojej kolekcji :) posiadam jeszcze dwa beastmastery CX commercial 10ft super wędka bardzo miękka oraz coś na duże ryby czyli CX medium feeder 12ft :)
Kamil

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #9 dnia: 20.02.2017, 23:24 »
Te Team Daiwy z srebrnym znacznikiem to są naprawdę mocne kije. Mają szczytówki 1,5/2/3 oz i są zdecydowanie bardziej masywne niż TD commercial. Te cw może mylić ale jak dla mnie to raczej optymalna waga do dalekich rzutów a nie max cw.
Warto porównać masę tych obu serii, nie wzięła się z niczego ta różnica bo materiały są te same.