Autor Wątek: Nowy feederek na nieduże ryby  (Przeczytany 4041 razy)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Nowy feederek na nieduże ryby
« dnia: 17.10.2016, 19:41 »
Witam. Szukam feedera pod moje preferencje i mam nadzieję, że pomożecie.
A więc;=:
Cw do 70-90 g - więcej nie potrzebuję. Łowię tylko na zbiornikach zaporowych, czasem na kanale łączącym dwie zaporówki.
Długość wędki 330 cm. Wędka musi być 3 częściowa, inaczej mi do "gitary"nie wlezie.
Akcja wędki najlepiej dość sztywna, tzn. nie może się giąć podczas zarzucania, ale i podczas holu nie może być "krowim ogonem"
Chcę czuć moc wędki 8)
Przelotki muszą być duże. Standardowe feedery mają malutkie przelotki, to mi nie odpowiada.
Waga kija max 300 gramów, ale lepiej jakby trochę mniej ważył kij.
Dolnik, a właściwie rękojeść musi mieć albo z korka (nie z pianki pokrytej okleiną korko-podobną) ewentualnie z pianki EVA, ale lepiej gdyby to był korek.
Preferencji co do firmy właściwie nie mam, tylko dobrze aby to był feeder dostępny w FM (link dałem) bo lubię kij przed zakupem pomacać, a to jest jeden z niewielu sklepów w Bielsku-Białej dobrze zaopatrzony.
Wstępnie fajnie jeszcze wygląda wędka http://www.carpmix.pl/feedery/1032-mitchell-avocet-feeder-r-333.html  - Mitchell Avocet Feeder R 333. Cena też pasuje.
Cena myślę, że tak około 200 zł .

Aktualnie mam dwa feederki. Mikado Hi-Kevlar Feeder nieprodukowany już. Cw chyba 90 g, dość sztywny, ale przelotki malutkie, co gorsza rękojeść właśnie oszukana. Biała pianka pokryta tapetą, pod wpływem wilgoci zlazła tapeta.

Drugi feeder prawie taki jak chcę .Przelotki duże, dość sztywny ,długość pasuje, waga patyka w normie (299 g)
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/jaxon-extera-feeder-g3-a11-p66-k12365.html
aAe cw deczko za wysokie no i rękojeść jak wyżej.

A więc jestem otwarty na propozycje.

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Nowy feederek na nieduże ryby
« Odpowiedź #1 dnia: 17.10.2016, 20:08 »
Trabbbbuuuucco Quiver cw70, 330 cm.
Polecam.
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline maniu89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #2 dnia: 17.10.2016, 22:10 »
Mój kolega, z którym jeżdżę na ryby posiada tego Mitchela w tej wersji, dlatego miałem okazję nim porzucać i połapać. Kijek ładny, smukły, leciutki, akcja na moje progresywna. Największą rybę jaka na nią wyciągnął na moich oczach to karpik ponad 2 kilo, więc jak sobie radzi ze sporymi rybkami ta wędka to ci nie powiem. Szczytówki 0,75 , 1, 2 oz. Kijek ma bardzo cienką rękojeść, kwestia przyzwyczajenia lub upodobań, ale mi to nie odpowiadało.

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.10.2016, 22:16 »
Nie wiem, gdzie go pomacasz. Ale dość sztywnawy feederk w rozsądnej cenie, z korkowo-piankową rękojeścią, i sporo poniżej 300 g. Cena/ jakość? Powyżej oczekiwań.
http://allegro.pl/ms-range-sanger-econ-feeder-m-3-30m-80g-i6059150958.html   
Arek

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #4 dnia: 17.10.2016, 22:53 »
Nie wiem, gdzie go pomacasz. Ale dość sztywnawy feederk w rozsądnej cenie, z korkowo-piankową rękojeścią, i sporo poniżej 300 g. Cena/ jakość? Powyżej oczekiwań.
http://allegro.pl/ms-range-sanger-econ-feeder-m-3-30m-80g-i6059150958.html
Ja i Staś mamy w wersji 360.
Z tego, co wiem, Staś tak samo jak i ja jest bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Paweł

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline Jarekb11

• Ekspert

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #6 dnia: 22.02.2017, 22:53 »
Posiadam Daiwa Laguna Quiver ,bardzo fajna wędka . Wędka o szybkiej akcji, dość sztywna ,nie jest to klucha , piękne ugięcie pod większą rybą Cieniutki blank, przelotki  ok ,tylko korek mógłby być lepszej jakości. Wycholowałem nią karpie , amury  do 8 kg bez problemu, z 10kg był już problem  męczarnia dla ryby i dla mnie .Co do  CW to spokojnie można rzucać podajnikami  do 40 g plus zanęta.Raczej nie jest to wędzisko na leszczyki i płotki , mało przyjemności z holu, raczej średnie karpie , liny i amury. Podałeś tyle fajnych modeli wędzisk , coś ciekawego wybierzesz ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #7 dnia: 22.02.2017, 23:30 »
Przyjrzyj się jeszcze kijkowi Cormoran gf method lub Cormoran gf feeder oba mają przelotki jak z karpiówki.   Macałem gf method do 60g cw moc było czuć  tylko może być zbyt miękki na zaporówki. Na forum jest wątek poświęcony tym kijkom 

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #8 dnia: 22.02.2017, 23:42 »
W kwestii tego wcześniejszego Mitchella, to posiadam ten kijek i uważam, że w tej cenie jest naprawdę super. Jest raczej sztywny, ale ładnie pracuje pod obciążeniem. Złowiłem na niego kilka dużych ryb, w okolicach 7-8 kg i wędka doskonale sobie poradziła.
Odnośnie listy, którą przesłałeś, do pakietu dorzucę: http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/20594-korum-feeder-rod-3-czesciowy-11ft-45g.html Sam kupiłem wersję 360 z CW 60 g, dziś do mnie dotarła. Na sucho bardzo fajnie się prezentuje, mam nadzieję jak najszybciej sprawdzić go nad wodą. Tutaj film z tym jak wygląda praca takiego kijka:

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.02.2017, 09:06 »
Posiadam Daiwa Laguna Quiver ,bardzo fajna wędka . Wędka o szybkiej akcji, dość sztywna ,nie jest to klucha , piękne ugięcie pod większą rybą Cieniutki blank, przelotki  ok ,tylko korek mógłby być lepszej jakości. Wycholowałem nią karpie , amury  do 8 kg bez problemu, z 10kg był już problem  męczarnia dla ryby i dla mnie .Co do  CW to spokojnie można rzucać podajnikami  do 40 g plus zanęta.Raczej nie jest to wędzisko na leszczyki i płotki , mało przyjemności z holu, raczej średnie karpie , liny i amury. Podałeś tyle fajnych modeli wędzisk , coś ciekawego wybierzesz ;)

Oj to wykreślam ją, potrzebuje coś delikatnego na wiosnę.
W kwestii tego wcześniejszego Mitchella, to posiadam ten kijek i uważam, że w tej cenie jest naprawdę super. Jest raczej sztywny, ale ładnie pracuje pod obciążeniem. Złowiłem na niego kilka dużych ryb, w okolicach 7-8 kg i wędka doskonale sobie poradziła.
Odnośnie listy, którą przesłałeś, do pakietu dorzucę: http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/20594-korum-feeder-rod-3-czesciowy-11ft-45g.html Sam kupiłem wersję 360 z CW 60 g, dziś do mnie dotarła. Na sucho bardzo fajnie się prezentuje, mam nadzieję jak najszybciej sprawdzić go nad wodą. Tutaj film z tym jak wygląda praca takiego kijka:

Ten Korum też nie wygląda głupio. Widzę, że z karpiami sobie radzi, cena też jest w miarę do przyjęcia. Mitchella nie widzę w sklepie Drapieżnik.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 23.02.2017, 12:43 »
Posiadam Korum CS 11ft (poprzednik Feeder Rod) 2-skłdową i jest to fajna wędka. Rzuca się przyjemnie i pewnie, a podczas holu dobrze amortyzuje zrywy.
Teraz dokupiłem Feeder Rod 10ft i na sucho jest lepsza od poprzedniczki więc myślę, że będziesz zadowolony.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #11 dnia: 23.02.2017, 18:51 »
Polecam.
Również polecam, kijek uważam za "wypośrodkowany". Zakupiłem jeszcze wersję Pro bomb 300 cm :)
Paweł

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 23.02.2017, 18:58 »
Polecam.
Również polecam, kijek uważam za "wypośrodkowany". Zakupiłem jeszcze wersję Pro bomb 300 cm :)
Pajone, a jakbyś ocenił pracę i moc Pro Bomb'a w stosunku do Quivera?
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #13 dnia: 23.02.2017, 21:54 »
Maćku na sucho kije wydają się zbliżone do siebie. Jak wytestuję w terenie postaram się opisać różnice jeśli występują. Z quivera jestem zadowolony więc oczekuję podobnego efektu z tym że przy długości 3m bo taką teraz chciałem.
Paweł