Autor Wątek: Zawody spławikowe - jak przygotować zanętę?  (Przeczytany 8986 razy)

Offline pirlo_21

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Zawody spławikowe - jak przygotować zanętę?
« dnia: 22.04.2017, 15:29 »
Witajcie,

W moim kole odbywają się jutro zawody spławikowe. Postanowiłem zastosować to czym często na tym jeziorze łapałem.
Dno muliste, głębokość 2 m, dużo płoci.

Będę używał bata 6 m, spławik 0,5 g jeśli wiatr pozwoli, hak 16,

Zanęta:
Lorpio płoć black, 1,9 kg
Traper płoć ochotka, 1 kg
Lorpio duży leszcz  1 kg
ziemia torfowa rozpraszająca 1,5 kg
pinka 250 ml
kolor 150 ml

Jak to wszystko przygotować i jak nęcić? Co z czym zmieszać i kiedy wrzucać kule, mniej więcej ile ich zrobić i jak w trakcie tury donęcać? Tura trwa 4 godziny.
Mógłby ktoś pomóc? Nie chciał bym zająć ostatniego miejsca ... a zazwyczaj łowie feederem i nie mam pojęcia jak przygotować zanętę na takie zawody.

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Zawody spławikowe - jak przygotować zanętę?
« Odpowiedź #1 dnia: 22.04.2017, 18:19 »
Zdecydowanie za dużo zanęty a za mało ziemi/gliny. Jeszcze jest zimno i przygotowałbym to conajmniej w stosunku 1:2.
Teraz już pewnie za późno, ale jakbyś miał szansę to załatw sobie jokersa.  U mnie to podstawa na każde zawody,  razem z ochotka haczykowa.

Zanęte na nęcenie ciężkie przygotuj w kilku konsystencjach. Jedna cześć z dużą ilością Liant a collera,  drugą z mniejszą ilością a trzecia "czystą". A donęcać to zależy, wyczujesz w trakcie jak.po jakimś czasie rzucisz kulkę albo dwie i zobaczysz jak rybki zareagują.

Haki Przygotowałbym też rozmiar albo i dwa mniejsze.

Dużo zależy też od tego co się sprawdza na danej wodzie, dobrze wcześniej zrobić wywiad.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #2 dnia: 22.04.2017, 18:28 »
Spławik przynajmniej 1,5-2g z długą szklana, oraz cienką antenką. Proporcja ziemia - glina 2-1.

Offline pirlo_21

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 22.04.2017, 20:21 »
Czyli 2-1 ziemia-glina i do tego domieszać zanętę? Czy osobno zanętę?

Splot

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22.04.2017, 21:12 »
Ja tam na spławik łowiłem ostatnio trzy lata temu. W zasadzie łowienie to za dużo powiedziane. Ale do rzeczy.
Jutro też mam zawody koła w spławiku i będę robił tak jak do feederka tylko bardziej dowilże mieszankę ziemi i gliny.
Ziemię i gline przecieram dodaje trochę wody rozpraszaczem do tego jok.
Rozrabiam zanęte i mieszam z wcześniej przygotowaną gliną.
Jutro będzie 1 część zanęty 3 części gliny z jokiem.
Cześć zanęty i gliny z jokiem zostawię osobno i w trakcie będę donencał w zależności od żerowania ryby.  Jeśli będzie sporo drobnicy dam znów kule z zanętą jeśli brań będzie mało raczej sama glina z ziemią i jokiem.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka