Autor Wątek: Mikado czy Okuma? A może coś innego? Wędka match  (Przeczytany 6942 razy)

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Witam! Chcę kupić kij matchowy do łowienia na niewielkich jeziorach - głównie z łódki. Nie chcę wydawać dużo pieniędzy, bo póki co na to mnie nie stać. Interesuje mnie długość 3,9 m, ciężar wyrzutu może być większy, gdyż wykorzystałbym ten kij do lekkiego gruntu z sygnaliztorem. I tak pomyślałem o dwóch kijach:

1. http://allegro.pl/mikado-x-plode-ultra-match-390-30-i6125440748.html - bardzo intryguje mnie ta wędka ze względu na niską masę - 202g w tej cenie nie ma lżejszego kija chyba.

2. http://allegro.pl/wedka-okuma-carbonite-match-3-90m-do-35g-2-12lbs-i6639358139.html - ten jest cięższy, ale jako że będę korzystał z kołowrotka tej serii to wpadł mi w oko także kijek, który prezentuje się świetnie, ale jest cięższy.

Czy Mikado tworząc tak lekki kij nie zaoszczędziło na wytrzymałości? Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Mikado czy Okuma? A może coś innego? Wędka match
« Odpowiedź #1 dnia: 14.12.2016, 20:34 »
Ja wybrał bym Mikado, jeśli chodzi o matchówki to zawsze byli solidni w tego typu kijach. Ale osobiście wybrał bym model SCR. Ale z tego co widzę szukasz wędki która okazjonalnie służyła by do lekkiego gruntu z sygnalizatorem. W takiej sytuacji zdecydowanie lepszym wyborem będzie wędka typu allround/float o  troszkę większym c.w. np. http://allegro.pl/wedka-konger-arcus-float-3-90m-60g-hit-i5116806059.html. Troszkę wykracza poza twój budżet, ale będzie to zdecydowanie lepszy wybór do twoich potrzeb od matchówki.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 14.12.2016, 21:29 »
Na łódkę lepiej sprawdzi się bolonka lub bat. Z łodzi łowi się na niewielkich dystansach, a wymienionymi przeze mnie wędkami łatwo posłać zestaw bezpośrednio w pole nęcenia nie tylko na otwartej wodzie ale w liliach czy trzcinach, brak konieczności zatapiania żyłki.
Krzysztof

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14.12.2016, 21:45 »
Baty leżą i kurzą się w piwnicy. Nie lubię na nie łowić. Bolonki nie chcę. Maksymalna długość to 3.9m, a bolonki są dłuższe i dla mnie mało poręczne. Inaczej to wszytko wygląda na głębokiej wodzie 8-10m, ale nie do takiego wędkowania szukam kija aktualnie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 14.12.2016, 22:11 »
Skusiłbym się bardziej na Mikado tutaj. W tej cenie nie spodziewaj się fajerwerków jakby co... Ale na łódkę kij powinien się dobrze sprawdzać.
Lucjan

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15.12.2016, 05:51 »
Moje obawy dotyczące wędki z tej półki cenowej dotyczą tylko wytrzymałości. Zastanawiam się tylko czy nie pęknie w jakimś momencie albo czy coś z niej nie dopadnie ;) . Finezję póki co odkładam na bok.

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 15.12.2016, 09:15 »
Co do wytrzymałości to bym się nie obawiał. Dobrze ustawiony hamulec, grubość żyłki i nic tylko łowić. Przerobiłem kilka spinningów swojego czasu z podobnego przedziału cenowego, jedną odległościówkę i fizycznie nigdy się tym kijkom nie stało.

Myślę, że to tak jak ze wszystkim, jak trafisz na wadliwy egzemplarz to się złamie, ale prawdopodobieństwo jest podobne to wędek z wyższej półki.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 15.12.2016, 09:43 »
Mikado w tej cenie miało by się rozlecieć? Raczej nie, będzie własnie bardzo mocne, tego bym się nie obawiał :)
Lucjan

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 15.12.2016, 10:01 »
Mam dokładnie takie Mikado. Jak dla mnie kijek jest super. W tym przedziale cenowym to najlepszy wybór. Spokojnie radzi sobie z karpikami po 3 kg. Mój rekord na tę wędkę to blisko 3 kg jesiotr.
Marcin

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15.12.2016, 10:23 »
Czyli plus dla mikado. A co z okuma? Praca będzie pewnie bardzo zbliżona do mikado, a różnica jest tylko w wadze?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 15.12.2016, 10:39 »
Zobacz uczhwyt Okumy. Ja wolę pełne grubsze, bez takich 'karpiowych'. Sam mam Okumę z dopałką - i szału nie ma. Ale to też dobry kij.

Mikado ma ten plus, że nie jest Drennanem czy Prestonem, i podobne blanki może sprzedawać dużo taniej. Firmy zachodnie maja określone półki cenowe, do któej dopasowują produkty. Mikado jako polski, okej, nazwę ich producent (ledwo przechodzi mi przez palce klikając :) ), nie ma takich 'wysokich półek'. Na chłopski rozum ich blanki w cenie 120 PLN za kij, to takie 200 PLN iu zachodnich producentów.  Może Drennan nie robi tak niskiej półki, ale Maver, Korum, Daiwa czy Okuma już tak.

To o co się można martwić, to czy Polacy mają dobrze zaprojektowane kije. Ale tutaj konstrukcja jest prosta i sprawdzona, nie ma jak się pomylić. Dlatego wolałbym MIkado.

Ale tu uwaga. O wiele słabszą kontrolę jakości ma taki Jaxon. Tych bym traktował inaczej. Jednak Mikado czy Dragon potrafią lepiej zadbać o markę póki co.

Wracając do tematu. I jednym i drugim kijem połowisz dobrze :)
Lucjan

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15.12.2016, 12:47 »
Dzięki za wyjaśnienie. Zakładałem możliwość, że firma Mikado tworząc kij za 140 zł o masie 202 g na czymś zaoszczędziła. Porównując ten kij z wędkami za 200-300 zł i tak Mikado ma przewagę pod względem masy ;) no ale mamy przecież jeszcze kilka rzeczy, która z pewnością robią różnice.

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 15.12.2016, 13:09 »
Witam! Chcę kupić kij matchowy do łowienia na niewielkich jeziorach - głównie z łódki. Nie chcę wydawać dużo pieniędzy, bo póki co na to mnie nie stać. Interesuje mnie długość 3,9 m, ciężar wyrzutu może być większy, gdyż wykorzystałbym ten kij do lekkiego gruntu z sygnaliztorem. I tak pomyślałem o dwóch kijach:

1. http://allegro.pl/mikado-x-plode-ultra-match-390-30-i6125440748.html - bardzo intryguje mnie ta wędka ze względu na niską masę - 202g w tej cenie nie ma lżejszego kija chyba.

2. http://allegro.pl/wedka-okuma-carbonite-match-3-90m-do-35g-2-12lbs-i6639358139.html - ten jest cięższy, ale jako że będę korzystał z kołowrotka tej serii to wpadł mi w oko także kijek, który prezentuje się świetnie, ale jest cięższy.

Czy Mikado tworząc tak lekki kij nie zaoszczędziło na wytrzymałości? Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam.

Piwerwsze co rzuca się w oczy w auckji Mikado to niewłaściwa fotka kija. W tytule jest: Mikado X-Plode Ultra Match a na fotce jest Mikado X-Plode  Match. Róznica między tymi wędkami jest w CW oraz w rękojeści:
Mikado X-Plode Ultra Match - CW do 30, górna część rękojeści w korku:

Mikado X-Plode  Match - CW do 40, górna część rękojeści z duplonu czyt tam czegoś takiego:

Podsumowując tą auckję: nie wiadomo co jest jej przedmiotem - wygląda, że sprzedający sam nie wie co sprzedaje.

Ale wracając do meritum... Macałem obie powyższe wędki Mikado, natomiast Okumy nie widziałem. Mikado X-PLODE ULTRA MATCH to naprawdę wydaje się bardzo fajny kijek do spławika. W tej cenie to naprawdę super wędka. Jednak w mojej ocenie to nie nadaje się on do łowienia na grunt, nawet taki lekki. Nie wiem czy górne CW nie jest przesadzone. Jeśli myślisz o gruncie to rozważ ten drugi kijek Mikado X-PLODE MATCH - on ma większe CW i lepiej sobie z tym poradzi. Jednak będzie to kosztem komfortu łowienia spławikiem. Ta wędka już mi mniej pasowała. To już wędka do cięższego łowienia. Lekkim spławikiem słabo będzie się ładował kij i nie rzucisz daleko. Coś za coś.
Tak jak już wspomniałem - Okumy nie macałem. Kupuj Mikado, sam zdecyduj które.

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15.12.2016, 21:37 »
Dobre spostrzeżenie z tym zdjęciem. Faktycznie jest tak jak mówisz. Napiszę do sprzedawcy przed kupnem. Zdecyduję się na Ultra Match. Te łowienie na grunt miało być bardzo okazyjne, więc nie ma co sobie dupy zawracać. Z reguły do łowienie z gruntu używam feedera, a druga wędka miała być wykorzystana na jakiejś nocce. Jak dostanę kij podzielę się pierwszym wrażeniem. Dzięki za pomoc w wyborze!:)

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05.03.2017, 21:01 »
Trochę późno, ale chcę się podzielić wrażeniem po zakupie matchówki Xplode Ultra. Tak więc jest mega! Jak za takie pieniądze... czyli 150 zł. Precyzyjnie wykonana, waga tylko 206 g co z kołowrotkiem 4000 daje fajne wyważenie, akcja pól paraboliczna. Przelotki mogłyby mieć trochę wyższe stopki, ale nie narzekajmy... :). Przy zakupie należy sprawdzić czy kijek jest prosty. W moim sklepie sprzedawca zamówił 3 takie wędki i ten, który miał trafić do mnie był lekko krzywy, więc dostałem drugi. Polecam gorąco.
Szwagier także kupił kijek Mikado, a dokładnie Apsara 5-25 3,90 m. Jak dla mnie bardzo podobna. Jest trochę sztywniejsza. Praca bardziej szczytowa. Świetne wykonanie i waga tylko 202 g. Cena coś około 170 zł. Piękny kolorek butelkowa zieleń ;). Przelotki identyczne jak w pozycji wyżej. Oba kije oceniam bardzo dobrze.
Może komuś się przyda taka opinia. Pozdrawiam.